Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru descifrare

descifra vt [At: MAG. IST. I, 130/20 / Pzi: ~r├ęz / E: des1- + cifra cf fr d├ęchiffrer] 1-2 (C.i. cifruri sau texte cifrate) (A descoperi cifrul sau) a folosi cifrul pentru a ├«n╚Ťelege. 3-4 (C.i. texte ilizibile sau scrise ├«n limbi pu╚Ťin cunoscute ori un scris necite╚Ť) A reu╚Öi, cu efort, (s─â cite╚Öti ╚Öi) s─â ├«n╚Ťelegi. 5 (C.i. h─âr╚Ťi) A distinge indica╚Ťiile topografice Cf a citi. 6 (Rar) A identifica. 7 (C.i. partituri) A citi notele muzicale ╚Öi a interpreta la prima vedere. 8 A g─âsi rezolvarea unei probleme Si: a dezlega. 9 A reu╚Öi s─â p─âtrund─â cu mintea Si: a ├«n╚Ťelege. 10 A face s─â fie limpede Si: a explica. 11 A studia temeinic.
descifr├íre sf [At: PONTBRIANT, D. / V: deci~, de╚Öti~ / Pl: ~rß║»ri / E: descifra) 1 Descoperire a unui cifru Si: descifrat1 (1), descifra╚Ťie (1). 2 Folosire a unui cifru pentru a ├«n╚Ťelege un text cifrat Si: descifrat1 (2), descifra╚Ťie (2). 3-4 Reu╚Öire, cu efort, (de a citi ╚Öi) de a ├«n╚Ťelege texte ilizibile, scrise ├«n limbi necunoscute sau un scris necite╚Ť Si: descifrat1 (3-4), descifra╚Ťie (3-4). 5 Distingere a indica╚Ťiilor topografice de pe o hart─â Si: descifrat1 (5), descifra╚Ťie (5). 6 (Rar) Identificare. 7 Citire a notelor muzicale ╚Öi interpretare la prima vedere Si: descifrat1 (7), descifra╚Ťie (7). 8 G─âsire a rezolv─ârii unei probleme Si: descifrat1 (8), descifra╚Ťie (8). 9 Reu╚Öire de a p─âtrunde cu mintea Si: descifrat1 (9), descifra╚Ťie (9). 10 Explicare pentru a face s─â fie limpede Si: descifrat1 (10), descifra╚Ťie (10). 11 Studiere temeinic─â Si: descifrat1 (11), descifra╚Ťie (11).
DESCIFR├ü, descifrez, vb. I. Tranz. 1. A citi (╚Öi a ├«n╚Ťelege) un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â str─âin─â, cu caractere complicate ori cu semne conven╚Ťionale. ÔÖŽ A interpreta un plan, o hart─â etc. ÔÖŽ A citi ╚Öi a interpreta, la prima vedere, o partitur─â muzical─â. 2. Fig. A ├«n╚Ťelege ceva obscur, a-i prinde sensul; a ghici, a deslu╚Öi. ÔÇô Pref. des- + cifr─â (dup─â fr. d├ęchiffrer).
DESCIFR├üRE, descifr─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a descifra ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. descifra.
DESCIFR├ü, descifrez, vb. I. Tranz. 1. A deslu╚Öi un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â str─âin─â, cu caractere complicate sau cu semne conven╚Ťionale. ÔÖŽ A interpreta un plan, o hart─â etc. ÔÖŽ A citi ╚Öi a interpreta, la prima vedere, o partitur─â muzical─â. 2. Fig. A ├«n╚Ťelege ceva obscur, a-i prinde sensul; a ghici, a deslu╚Öi. ÔÇô Des1- + cifra (dup─â fr. d├ęchiffrer).
DESCIFR├üRE, descifr─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a descifra ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. descifra.
DESCIFR├ü, descifrez, vb. I. Tranz. 1. A citi (╚Öi a c─âuta s─â ├«n╚Ťeleag─â) un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â necunoscut─â, cu caractere necunoscute sau cu semne conven╚Ťionale. Numai el putea s─â descifreze scrisul lui Mille. CAMIL PETRESCU, T. I 263. Pe atunci... descifram limba ebraic─â. GALACTION, O. I 367. ╚Üi-am scris din Dresda o cart─â: nu ╚Ötiu dac─â ai putut-o descifra. CARAGIALE, O. VII 395. Dionis descifra textul obscur. EMINESCU, N. 45. ÔÖŽ A interpreta un plan, o hart─â etc. Se apropiar─â ╚Öi ei de mas─â, c─âut├«nd s─â descifreze harta. MIHALE, O. 15. ÔÖŽ Absol. A citi ╚Öi a interpreta o partitur─â muzical─â la prima vedere. Din caietul acela de note, descifrase ╚Öi d├«nsa la piano. C. PETRESCU, ├Ä. I 7. 2. Fig. A ├«n╚Ťelege ceva obscur, greu de ├«n╚Ťeles, a prinde sensul unui lucru; a ghici, a deslu╚Öi. Nimic nu se poate descifra pe fa╚Ťa ei neomenesc ├«mpietrit─â. CAMIL PETRESCU, T. II 320. Palid stinge Alexandrescu s├«nta candel-a sper─ârii, Descifr├«nd eternitatea din ruina unui an. EMINESCU, O. I 32.
DESCIFR├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a descifra.
descifrá (a ~) (-ci-fra) vb., ind. prez. 3 descifreáză
descifráre (-ci-fra-) s. f., g.-d. art. descifrắrii; pl. descifrắri
descifr├í vb. (sil. -fra), ind. prez. 1 sg. descifr├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. descifre├íz─â
descifráre s. f. (sil. -fra-), g.-d. art. descifrării; pl. descifrări
DESCIFRÁ vb. 1. v. rezolva. 2. v. citi.
DESCIFRÁ vb. v. analiza, comenta, explica, interpreta, tâlcui.
DESCIFRÁRE s. v. citire.
A descifra Ôëá a ├«ncifra
DESCIFR├ü vb. I. tr. 1. A reu╚Öi s─â cite╚Öti un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â necunoscut─â; a g─âsi semnifica╚Ťia a ceea ce este scris ├«n cifre, ├«ntr-un alfabet secret. ÔÖŽ A interpreta o bucat─â muzical─â dup─â partitur─â la prima vedere. 2. (Fig.) A ├«n╚Ťelege, a p─âtrunde, a ghici (ceva obscur, ascuns). [Dup─â fr. d├ęchiffrer].
DESCIFR├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a descifra ╚Öi rezultatul ei. [< descifra].
DESCIFR├ü vb. tr. 1. a reda ├«n limbaj clar un text necite╚Ť sau scris ├«ntr-o limb─â necunoscut─â; a g─âsi semnifica╚Ťia a ceea ce este scris ├«n cifre, ├«ntr-un alfabet secret. ÔŚŐ a interpreta o bucat─â muzical─â dup─â partitur─â la prima vedere. 2. (fig.) a ├«n╚Ťelege, a p─âtrunde, a ghici (ceva obscur, ascuns). (dup─â fr. d├ęchiffrer)
A DESCIFR├ü ~├ęz tranz. 1) (mesaje, texte cifrate sau scrise ├«ntr-o limb─â str─âin─â) A transpune ├«n limbaj natural pe baza unui cifru; a decoda; a decodifica. 2) (texte scrise ├«ntr-o limb─â str─âin─â) A face s─â poat─â fi ├«n╚Ťeles; a deslu╚Öi. 3) (texte necite╚Ťe) A citi ├«n urma unui efort. 4) (planuri, h─âr╚Ťi) A interpreta, explic├ónd semnele conven╚Ťionale. 5) (partituri muzicale) A citi ╚Öi a interpreta la prima vedere. 6) fig. (sensul unor lucruri obscure) A p─âtrunde cu mintea; a ├«n╚Ťelege; a sesiza; a pricepe; a concepe. /des- + cifr─â
descifrà v. 1. a explica ceva scris cu cifre; 2. a citi ceva rău scris; 3. a citi curent muzica; 4. fig. a descurca ceva obscur, complicat: descifrând eternitatea din ruina unui an EM.
*descifr├ęz v. tr. (d. cifr─â, dup─â fr. d├ęchiffrer). Explic, citesc ce─şa ce e scris ├«n cifre: a descifra o telegram─â. Citesc ce─şa ce e scris sa┼ş cu litere vech─ş or─ş str─âine. C├«nt dup─â note la prima vedere o bucat─â muzical─â: a descifra o roman╚Ť─â. V. deslu╚Öesc.
DESCIFRA vb. 1. a clarifica, a deslu╚Öi, a dezlega, a explica, a l─âmuri, a limpezi, a rezolva, a solu╚Ťiona. (A ~ enigma.) 2. (MUZ.) a citi. (A ~ o partitur─â.)
descifra vb. v. ANALIZA. COMENTA. EXPLICA. INTERPRETA. TÎLCUI.
DESCIFRARE s. (MUZ.) citire. (~ unei partituri.)

Descifrare dex online | sinonim

Descifrare definitie

Intrare: descifra
descifra verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -fra
Intrare: descifrare
descifrare substantiv feminin
  • silabisire: -fra-