Dicționare ale limbii române

18 definiții pentru descătușat

descătușá vtr [At: DDRF / V: (rar) ~șí / Pzi: ~șéz / E: des- + cătușă] 1-2 A (se) elibera din cătușe, din lanțuri. 3-4 A (se) elibera dintr-o constrângere, dintr-o apăsare, din robie.
descătușát1 sn [At: MDA ms / E: descătușa] 1-2 Descătușare (1-2).
descătușát2, ~ă a [At: DDRF / Pl: ~ați, ~e / E: descătușa] 1 Care a fost eliberat din cătușe, din lanțuri. 2 (Fig) Care a fost eliberat din constrângere, din apăsare, din robie.
DESCĂTUȘÁ, descătușez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) elibera din lanțuri sau din cătușe; fig. a (se) elibera dintr-o constrângere, dintr-o apăsare, din robie. – Pref. des- + [în]cătușa.
DESCĂTUȘÁT, -Ă, descătușați, -te, adj. Care a fost eliberat din lanțuri, din constrângere, din apăsare etc.; dezrobit, liber. – V. descătușa.
DESCĂTUȘÁ, descătușez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) elibera din lanțuri sau din cătușe; fig. a (se) elibera dintr-o constrângere, dintr-o apăsare, din robie. – Des1- + cătușă.
DESCĂTUȘÁT, -Ă, descătușați, -te, adj. Care a fost eliberat din lanțuri, din constrângere, din apăsare etc.; dezrobit, liber. – V. descătușa.
DESCĂTUȘÁ, descătușez, vb. I. Tranz. A elibera (pe cineva) din lanțuri sau din cătușe. ♦ Fig. A elibera dintr-o constrîngere, dintr-o apăsare, din robie. Izgonirea exploatatorilor și cucerirea puterii au descătușat uriașele forțe creatoare ale poporului. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2431. ◊ Refl. Popoarele se descătușează din robia imperialistă.
descătușá (a ~) vb., ind. prez. 3 descătușeáză, 1 pl. descătușắm; conj. prez. 3 să descătușéze; ger. descătușấnd
descătușá vb., ind. prez. 1 sg. descătușéz, 3 sg. și pl. descătușeáză, 1 pl. descătușăm; conj. prez. 3 sg. și pl. descătușéze; ger. descătușând
DESCĂTUȘÁ vb. a (se) desfereca. (S-a ~ din cătușe.)
DESCĂTUȘÁ vb. v. dezrobi, elibera, emancipa, libera.
DESCĂTUȘÁT adj. desferecat. (Prizonier ~.)
A descătușa ≠ a încătușa
A SE DESCĂTUȘÁ mă ~éz intranz. 1) A se elibera din cătușe, din fiare sau din lanțuri. 2) fig. A deveni liber; a redobândi libertatea; a se elibera. 3) fig. A scăpa de o constrângere morală sau de un complex interior. /des- + cătușă
DESCĂTUȘA vb. a (se) desfereca. (S-a ~ din cătușe.)
descătușa vb. v. DEZROBI. ELIBERA. EMANCIPA. LIBERA.
DESCĂTUȘAT adj. desferecat. (Prizonier ~.)

Descătușat dex online | sinonim

Descătușat definitie

Intrare: descătușa
descătușa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: descătușat
descătușat adjectiv