Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru desc─ârcat

desc─ârc├í [At: (a. 1645) HERODOT, 3 / Pzi: ~c├írc ╚Öi (reg) ~cß║»rc / E: ml discarricare] 1 vt (C.i. ├«nc─ârc─âtura) A goli, par╚Ťial sau ├«n ├«ntregime, un vehicul de transport. 2 vt (D. cor─âbii, nave, vase) A l─âsa la mal Si: a debarca. 3 vr (├Ävr) A naviga. 4 vt (├Ävr) A trece ceva ├«n contul altuia. 5 vt A scoate ├«nc─ârc─âtura dintr-o arm─â de foc. 6 vt A declan╚Öa o arm─â de foc. 7 vt A trage un foc de arm─â. 8-9 vtr A (se) despov─âra. 10 vt A consuma energia ├«nmagazinat─â de un acumulator electric. 11 vt A suprima sau mic╚Öora for╚Ťele care ac╚Ťioneaz─â asupra unei piese, unei construc╚Ťii, unui sistem tehnic etc. care ar putea produce deformarea acestuia. 12-13 vtr (A face s─â-╚Öi piard─â sau) a-╚Öi pierde ├«nc─ârc─âtura electric─â. 14 vr A se elibera suflete╚Öte (├«mp─ârt─â╚Öind ceva cuiva). 15 vr (├Äe) A-╚Öi ~ inima sau sufletul ori con╚Ötiin╚Ťa A-╚Öi u╚Öura inima (sufletul, con╚Ötiin╚Ťa) prin confesare. 16 vt (C.i. sentimente sau st─âri suflete╚Öti ap─âs─âtoare) A da la iveal─â printr-o comportare violent─â, nest─âp├ónit─â (care se r─âsfr├ónge asupra unei fiin╚Ťe sau asupra unui obiect). 17-18 vtr A (se) repercuta. 19 vr A-╚Öi explica, a-╚Öi motiva o ac╚Ťiune, o atitudine Si: a se justifica. 20 vt A scuti de pedeaps─â. 21 vt A trece ├«n creditul contului. 22 vr A se u╚Öura de o vin─â, de un p─âcat etc. 23 A declara ├«n mod oficial c─â o gestiune a fost corect─â ╚Öi c─â nu e nimic de imputat gestionarului.
descărcát1 sn [At: ANON. CAR. / Pl: ~uri / E: descărca] 1-4 Descărcare (1-4). 5 (Înv) Plasare. 6-10 Descărcare (6-10). 11 (Rar) Revărsare. 12 Descărcare (12). 13 Respectare. 14 Justificare. 15 Descărcare (15). 16 Creditare. 17 (Rar) Debarcare. 18 (Îvr) Navigare. 19-20 Descărcare (19-20). 21 Predare. 22 Descărcare (22).
desc─ârc├ít2, ~─â a [At: PONTBRIANT, D. / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: desc─ârca] 1 Care a fost luat, scos, dat jos din vehiculul cu care a fost transportat. 2 (D. vehicule) Care a fost golit. 3 (D. arme) Care nu (mai) este ├«nc─ârcat─â. 4 Care este eliberat de o povar─â Si: u╚Öurat. 5 (Fig) Care este scutit de o sarcin─â. 6 (Pex) U╚Öurat suflete╚Öte Si: alinat, potolit. 7 Care nu (mai) are sarcin─â electric─â.
DESC─éRC├ü, desc├írc, vb. I. Tranz. 1. A goli, par╚Ťial sau ├«n ├«ntregime, un vehicul de transport; a da jos ├«nc─ârc─âtura. 2. A suprima sau a mic╚Öora for╚Ťele care ac╚Ťioneaz─â asupra unui corp solid, unui sistem tehnic etc. ╚Öi care ar putea produce deformarea acestora. 3. A scoate ├«nc─ârc─âtura dintr-o arm─â de foc. ÔÖŽ A face s─â ia foc, a declan╚Öa o arm─â; a trage un foc de arm─â. ÔÖŽ A consuma energia ├«nmagazinat─â de un acumulator electric. ÔÖŽ Tranz. ╚Öi refl. A face s─â-╚Öi piard─â sau a-╚Öi pierde ├«nc─ârc─âtura electric─â. ÔÖŽ Refl. (Despre tr─âsnet sau furtun─â) A se dezl─ân╚Ťui. 4. Fig. A da curs liber unor st─âri suflete╚Öti, a se elibera suflete╚Öte (├«mp─ârt─â╚Öind ceva cuiva). ÔÖŽ Refl. A se u╚Öura de o vin─â, de un p─âcat etc. ÔŚŐ Expr. (Tranz.) A-╚Öi desc─ârca con╚Ötiin╚Ťa (sau inima) = a-╚Öi u╚Öura con╚Ötiin╚Ťa, f─âc├ónd confiden╚Ťe cuiva. 5. A declara ├«n mod oficial c─â o gestiune a fost corect─â ╚Öi c─â nu e nimic de imputat gestionarului. ÔÇô Lat. discarricare.
DESC─éRC├üT s. n. Desc─ârcare. ÔÇô V. desc─ârca.
DESC─éRC├ü, desc├írc, vb. I. Tranz. 1. A goli, par╚Ťial sau ├«n ├«ntregime, un vehicul de transport; a da jos ├«nc─ârc─âtura. 2. A suprima sau a mic╚Öora for╚Ťele care ac╚Ťioneaz─â asupra unei piese, unei construc╚Ťii, unui sistem tehnic etc. care ar putea produce deformarea acestuia. 3. A scoate ├«nc─ârc─âtura dintr-o arm─â de foc. ÔÖŽ A face s─â ia foc, a declan╚Öa o arm─â; a trage, a slobozi un foc de arm─â. ÔÖŽ A consuma energia ├«nmagazinat─â de un acumulator electric. ÔÖŽ Tranz. ╚Öi refl. A face s─â-╚Öi piard─â sau a-╚Öi pierde ├«nc─ârc─âtura electric─â. ÔÖŽ Refl. (Despre tr─âsnet sau furtun─â) A se dezl─ân╚Ťui. 4. Fig. A da curs liber unor st─âri suflete╚Öti, a se elibera suflete╚Öte (├«mp─ârt─â╚Öind ceva cuiva). ÔÖŽ Refl. A se u╚Öura de o vin─â, de un p─âcat etc. ÔŚŐ Expr. (Tranz.) A-╚Öi desc─ârca con╚Ötiin╚Ťa (sau inima) = a-╚Öi u╚Öura con╚Ötiin╚Ťa, f─âc├ónd confiden╚Ťe cuiva. 5. A declara ├«n mod oficial c─â o gestiune a fost corect─â ╚Öi c─â nu e nimic de imputat gestionarului. ÔÇô Lat. discarricare.
DESC─éRC├üT s. n. Desc─ârcare. ÔÇô V. desc─ârca.
DESC─éRC├ü, desc├írc, vb. I. Tranz. (├Än opozi╚Ťie cu ├«nc─ârca) 1. (Cu privire la un vehicul de transport) A goli (de con╚Ťinut). Am de desc─ârcat o corabie. SADOVEANU, D. P. 93. ÔŚŐ Expr. (Eliptic) Cu desc─ârcat = cu carul gol, f─âr─â ├«nc─ârc─âtur─â. ╚śi cu ├«nc─ârcat ╚Öi cu desc─ârcat, la deal mo╚Ö Nichifor s─â da pe jos ╚Öi tr─âgea de-a valma cu iepele. CREANG─é, P. 107. ÔÖŽ (Cu privire la con╚Ťinutul vehiculului) A da jos din vehicul. ├Äncepur─â a desc─ârca lucrurile din c─âru╚Ť─â. SADOVEANU, P. M. 240. C─âpitanul d─â ordin ╚Öi solda╚Ťii ├«ncep s─â descarce l─âzi mari ╚Öi grele. SP. POPESCU, M. G. 79. Dinaintea morii, aproape c─â nu e ceas c├«nd doi, trei ╚Ť─ârani s─â nu se opinteasc─â s─â-╚Öi descarce din care sacii. MACEDONSKI, O. III 3. 2. A suprima sau a mic╚Öora for╚Ťele care ac╚Ťioneaz─â asupra unei piese, a unei construc╚Ťii etc. 3. (Cu privire la o arm─â de foc) A scoate ├«nc─ârc─âtura. ÔÖŽ (De obicei urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬ź├«n┬╗ sau ┬źasupra┬╗) A face s─â ia foc, a declan╚Öa. Solda╚Ťii... descarc─â armele, dobor├«nd al doilea r├«nd din mul╚Ťime. CAMIL PETRESCU, B. 121. ÔŚŐ Refl. pas. Atunci s-au desc─ârcat dintr-o dat─â cele 60 de tunuri de la tribord. CAMIL PETRESCU, T. II 176. ÔÖŽ (Cu privire la gloan╚Ťe sau la focuri de arm─â) A trage, a slobozi. ├Ändreapt─â revolverul asupra acesteia, desc─ârc├«nd c├«teva gloan╚Ťe. DAVIDOGLU, M. 91. M├«necu╚Ť─â s-a repezit ├«n b─ât─âtur─â, pufnind ├«n aerul r─âcoros. Apoi, a desc─ârcat cu grab─â patru focuri. SADOVEANU, P. M. 127.4. (Cu privire la un corp ├«nc─ârcat cu electricitate) A face s─â-╚Öi piard─â sarcina electric─â. Descarc─â acumulatorul. ÔÖŽ Refl. (Despre tr─âsnet sau furtun─â) A se dezl─ân╚Ťui. ├Än v─âzduh plute╚Öte greu presim╚Ťirea unei furtuni, dar care are s─â se descarce t├«rziu. C. PETRESCU, ├Ä. II 251. Din nor ├«n nor Un tr─âsnet se descarc─â. IOSIF, PATR. 17. 5. Fig. A da curs liber, a rev─ârsa. S-a ├«ntors c─âtr─â zid, singur, desc─ârc├«ndu-╚Öi ├«ntr-acolo obida. SADOVEANU, Z. C. 235. Ana ├«╚Öi descarc─â toat─â indignarea pe Sabina. C. PETRESCU, C. V. 116. ÔŚŐ Refl. G├«ndurile ei nelini╚Ötite se desc─ârcau ├«n vorbe, pe care ea le rostea tare, ├«n ne╚Ötire. VLAHU╚Ü─é, O. A. II 51. ÔÖŽ Refl. Fig. A se u╚Öura (de o vin─â, de p─âcate etc.). Cu vorba asta s-ar fi desc─ârcat. Da, s-ar fi dezvinov─â╚Ťit. DUMITRIU, V. L. 131. C─âuta s─â se descarce ca de-o vin─â. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 120. ÔŚŐ Expr. A-╚Öi desc─ârca con╚Ötiin╚Ťa (sau inima) = a-╚Öi u╚Öura con╚Ötiin╚Ťa, f─âc├«nd confiden╚Ťe cuiva. Putea s─â-╚Öi descarce inima mai ├«n voie. PAS, Z. I 31. Fa╚Ť─â de cine s─â-╚Öi descarce con╚Ötiin╚Ťa? G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 176. Blajin, m├«ng├«itor, ├«n╚Ťeleptul portului ├«l ├«ndeamn─â pe Nicola Maruli s─â-╚Öi descarce inima c─âtre un bun ╚Öi vechi prieten. BART, E. 272. 6. Fig. A recunoa╚Öte ├«n mod oficial c─â o gestiune a fost corect─â; a declara c─â nu se imput─â nimic gestionarului. Adunarea general─â a desc─ârcat comitetul de gestiunea sa.
DESCĂRCÁT s. n. Descărcare (1). Cum gătesc descărcatul [corăbiei]... vin și eu după tine. SADOVEANU, D. P. 93.
descărcá (a ~) vb., ind. prez. 3 descárcă
descărcát s. n.
descărcá vb., ind. prez. 1 sg. descárc, 3 sg. și pl. descárcă
descărcát s. n.
DESCĂRCÁ vb. 1. a deșerta, a goli, (rar) a vida, (pop.) a zvânta, (înv. și reg.) a scurge, (prin vestul Munt.) a sicni. (~ roaba.) 2. a trage, (înv. și pop.) a slobozi. (A ~ pistolul.)
DESCĂRCÁT s. v. descărcare.
A desc─ârca Ôëá a ├«nc─ârca
desc─ârc├í (desc├írc, desc─ârc├ít), vb. ÔÇô 1. A da jos sau a u╚Öura ├«nc─ârc─âtura. ÔÇô 2. A despov─âra, a dezvinov─â╚Ťi, a absolvi. ÔÇô 3. A trage (cu o arm─â de foc). ÔÇô 4. A scoate ├«nc─ârc─âtura dintr-o arm─â de foc. ÔÇô Mr., megl. discarc. Lat. d─şscarr─şc─üre (Densusianu, Hlr., I, 169; Pu╚Öcariu 507; Candrea-Dens., 258; REW 2652; Tiktin); cf. alb. skarko┼ä, it. discar(i)care, prov., sp. descargar, port. descarregar. ÔÇô Der. desc─ârcat, s. n. (desc─ârcare); desc─ârc─âtor, s. n. (dispozitiv de desc─ârcare); desc─ârc─âtur─â, s. f. (desc─ârcare).
A DESC─éRC├ü desc├írc tranz. 1) (mijloace de transport, recipiente) A elibera de materialele ├«nc─ârcate. 2) A elibera de ├«nc─ârc─âtur─â. 3) (arme de foc) A pune ├«n ac╚Ťiune, efectu├ónd o ├«mpu╚Öc─âtur─â. 4) (piese, instala╚Ťii etc.) A u╚Öura, mic╚Öor├ónd sau suprim├ónd for╚Ťele care ac╚Ťioneaz─â. 5) (corpuri ├«nc─ârcate cu electricitate) A face s─â se descarce. 6) fig. (persoane sau institu╚Ťii) A scuti de anumite obliga╚Ťii. /<lat. discarricare
A SE DESC─éRC├ü m─â desc├írc intranz. 1) (despre corpuri ├«nc─ârcate cu electricitate) A-╚Öi pierde ├«nc─ârc─âtura electric─â. 2) fig. (despre persoane) A se u╚Öura suflete╚Öte ├«mp─ârt─â╚Öind cuiva un sentiment, un g├ónd, o suferin╚Ť─â; a se r─âcori. 3) (despre tr─âsnet) A se produce brusc. /<lat. discarricare
desc─ârc├á v. 1. a lua cuiva sarcina; 2. a da jos din car (lemne); 3. a dispensa, a u╚Öura: a desc─ârca de obliga╚Ťiune; 4. a slobozi o arm─â de foc; 5. a declara achitat sau liber de o datorie: 6. fig. a da liber curs: a-╚Öi desc─ârca m├ónia asupra cuiva. [Lat. DISCARRICARE].
desc├írc, a -c─âl╚Ť├í v. tr. (lat. disc├írrico, -are, it. discar[i]care, scar[i]care, fr. d├ęcharger, pv. sp. pg. descargar. V. ├«ncarc, ╚Öarj─â). Iau sarcina, ├«nc─ârc─âtura: descarc un car. Trag cu o arm─â de foc, aprind ├«nc─ârc─âtura din ╚Ťeava e─ş. Fig. Dispensez, u╚Öurez de o obliga╚Ť─şune: te descarc de a ma─ş face cutare lucru, de a pl─âti. Da┼ş drumu da┼ş liber curs: a-╚Ť─ş desc─ârca furia, asupra cu─şva, pe cineva.
DESCĂRCA vb. 1. a deșerta, a goli, (rar) a vida, (pop.) a zvînta, (înv. și reg.) a scurge, (prin vestul Munt.) a sicni. (~ roaba.) 2. a trage, (înv. și pop.) a slobozi. (A ~ pistolul.)
DESCĂRCAT s. descărcare, deșertare, deșertat, golire, golit. (~ unei roabe.)

Desc─ârcat dex online | sinonim

Desc─ârcat definitie

Intrare: desc─ârca
desc─ârca verb grupa I conjugarea I
Intrare: desc─ârcat
desc─ârcat substantiv neutru adjectiv