Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru desc─âlica

desc─âlec├í vi [At: M. COSTIN, ap. DA ms / V: ~lic├í / Pzi: ~c├ílec / E: des- + [├«n]c─âleca] 1 A se da jos de pe cal. 2 A se a╚Öeza ├«ntr-un loc. 3 (├Änv) A ├«ntemeia o ╚Ťar─â.
descălicá v vz descăleca
DESC─éLEC├ü, desc├ílec, vb. I. Intranz. 1. A cobor├«, a se da jos de pe cal. 2. (Termen folosit mai ales de cronicari ├«n leg─âtur─â cu ├«ntemeierea ╚Ü─ârilor Rom├óne) A se a╚Öeza ├«ntr-un loc, ├«ntemeind o ╚Ťar─â. [Var.: desc─âlic├í vb. I] ÔÇô Lat. *discaballicare.
DESCĂLICÁ vb. I v. descăleca.
DESC─éLEC├ü, desc├ílec, vb. I. Intranz. 1. A cobor├«, a se da jos de pe cal. 2. (Termen folosit mai ales de cronicari ├«n leg─âtur─â cu ├«ntemeierea ╚Ť─ârilor rom├óne╚Öti) A se a╚Öeza ├«ntr-un loc, ├«ntemeind o ╚Ťar─â. [Var.: desc─âlic├í vb. I] ÔÇô Lat. *discaballicare.
DESCĂLICÁ vb. I v. descăleca.
DESC─éLEC├ü, desc├ílec, vb. I. Intranz. 1. A se da jos, a cobor├« de pe cal. Au desc─âlecat ╚Ö-au l─âsat caii unul l├«ng─â altul, f─âr─â s─â-i lege, f─âr─â s─â le deie gr─âun╚Ťe. SADOVEANU, B. 162. Apare un ofi╚Ťer desc─âlecat, plin de praf. CAMIL PETRESCU, T. II 424. Aci ├«i venea s─â descalece, ca s─â adune c├«te un m─ânunchi de flori. ISPIRESCU, L. 17. ÔŚŐ (Determinat, pleonastic, prin ┬źde pe cal┬╗) Turcul... desc─âlec─â de pe cal ╚Öi l─âs─â fr├«ul ├«n m├«inile ciobanului. GALACTION, O. I 287. ÔŚŐ Tranz. (Popular, cu complementul ┬źcalul┬╗; atestat ├«n forma desc─âlica) Cal desc─âlica, C─âp─âstru-i scotea. TEODORESCU, P. P. 418. ÔÖŽ Tranz. (Rar) A da jos de pe cal. Nu-╚Öi putea alunga amintirea... solda╚Ťilor de plumb din copil─ârie, juc─âriile de acum ╚Öaizeci de ani, c├«nd ├«i desc─âleca din ╚Öa. C. PETRESCU, R. DR. 209. 2. (Termen folosit de cronicari ├«n leg─âtur─â cu ├«ntemeierea ╚Ü─ârilor Rom├«ne╚Öti; azi arhaizant) A se a╚Öeza statornic ├«ntr-un loc, ├«ntemeind o ╚Ťar─â (nou─â). Drago╚Ö-vod─â a desc─âlecat ├«n Moldova. Ôľş Oierii ace╚Ötia care au desc─âlecat dincoace de munte, ca mul╚Ťi al╚Ťii ├«n curgerea vremii, au ├«ntemeiat sate. SADOVEANU, E. 92. ÔÇô Variant─â: desc─âlic├í vb. I.
DESCĂLICÁ vb. I v. descăleca.
descălecá (a ~) vb., ind. prez. 3 descálecă
descălecá vb., ind. prez. 1 sg. descálec, 3 sg. și pl. descálecă; ger. descălecând
DESCĂLECÁ vb. (înv.) a pedestri. (A ~ de pe cal.)
A desc─âleca Ôëá a ├«nc─âleca
desc─âlec├í (desc├ílec, desc─âlec├ít), vb. ÔÇô 1. A se da jos de pe cal. ÔÇô 2. A popula, a se a╚Öeza ├«ntr-un loc determinat. ÔÇô Var. desc─âlica. Mr. discalic. De la ├«nc─âleca, dup─â echivalen╚Ťa ├«ncuia-descuia, ├«mbr─âca-desbr─âca, etc. Totu╚Öi, se are ├«n vedere adesea posibilitatea unui lat. *d─şscaball─ş─üre (Candrea-Dens., 214; REW 1439; Tiktin; Candrea), cf. sp. descabalgar; ipotez─â pu╚Ťin probabil─â, mai ales dac─â se ╚Ťine seama de conservarea lui i aton. Cel de al doilea sens se datoreaz─â desigur unei influen╚Ťe turanice, c─âci se ╚Ötie c─â anumite semin╚Ťii turanice tr─âiau ├«n corturi portabile ╚Öi c─â, pentru ele, ÔÇ×a desc─âlecaÔÇŁ ├«nsemna a alege un loc pentru a-l popula provizoriu. ÔÇô Der. desc─âlecat, s. n. (ac╚Ťiunea de a desc─âleca; ├«ntemeiere, colonizare); desc─âlec─âtor, s. m. (├«ntemeietor); desc─âlec─âtur─â, s. f. (├«nv., ├«ntemeiere).
A DESC─éLEC├ü desc├ílec intranz. 1) A se da jos de pe cal. 2) A se stabili definitiv ├«ntr-un loc, pun├ónd ├«nceputurile unei ╚Ť─âri. 3) ├«nv. A se opri pentru odihn─â ├«n cursul unui drum; a face un popas; a poposi. /<lat. discaballicare
desc─âlec├á v. 1. a se da jos de pe cal; 2. od. a coloniza o ╚Ťar─â, a ├«ntemeia o provincie. [Sensul 2 e de origin─â istoric─â: primii ├«ntemeietori ai ╚Ü─ârilor rom├óne au sosit dea-c─âlarele din Ardeal ╚Öi sÔÇÖau oprit aci pentru a desc─âleca].
descal├şc, a -c─âlic├í (est) ╚Öi ├ílec, a -─âlec├í (vest) v. intr. (d. in-calic). M─â da┼ş jos de pe cal or─ş de pe un lucru pe care ╚Öedeam c─âlare: a desc─âlica de pe cal, de pe zid. Fig. M─â opresc ca s─â a╚Öez col├│ni─ş ├«ntrÔÇÖo ╚Ťar─â. V. tr. Fac s─â (or─ş poruncesc s─â) se dea jos de pe cal. Fig. Colonizez: a desc─âlica o ╚Ťar─â.
DESCĂLECA vb. (înv.) a pedestri. (A ~ de pe cal.)

Desc─âlica dex online | sinonim

Desc─âlica definitie

Intrare: desc─âleca
desc─âlica verb grupa I conjugarea I
desc─âleca verb grupa I conjugarea I
Intrare: desc─âlica
desc─âlica