Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru dermotrop

dermotróp, ~ă a [At: DEX / Pl: ~i, ~e / E: fr dermotrope] (D. bacterii sau viruși) Care prezintă afinitate pentru mucoase sau tegumente.
DERMOTRÓP, -Ă, dermotropi, -e, adj. (Despre bacterii sau virusuri) Care se fixează pe piele. – Din fr. dermotrope.
DERMOTRÓP, -Ă, dermotropi, -e, adj. (Despre bacterii sau virusuri) Care prezintă afinitate pentru mucoase sau tegumente. – Din fr. dermotrope.
dermotróp (-mo-trop) adj. m., pl. dermotrópi; f. dermotrópă, pl. dermotrópe
dermotróp adj. m. (sil. -trop), pl. dermotrópi; f. sg. dermotrópă, pl. dermotrópe
DERMOTRÓP, -Ă adj. (Despre substanțe, germeni) Care se fixează pe tegumente și mucoase. [< fr. dermotrope].
DERMOTRÓP, -Ă adj. (despre substanțe, germeni) care se fixează pe tegumente și mucoase. (< fr. dermotrope)
DERMO- „mucoasă, piele, tegument, țesut cutanat, coriaceu”. ◊ gr. derma „piele” > fr. dermo-, germ. id., it. id. > rom. dermo-. □ ~blast (v. -blast), s. n., parte a mezodermului care dă naștere corionului; ~deză (v. -deză), s. f., procedeu de chirurgie ortopedică de limitare a mișcării anormale a unei articulații, cu ajutorul unui ligament de piele; ~grafie (v. -grafie), s. f., tendință specială a tegumentelor unor persoane de a reacționa prin leziuni papuloase urticariene la cele mai mici excitații; sin. urticarie factice; ~id (v. -id), adj., care se aseamănă cu pielea; ~lexie (v. -lexie), s. f., capacitate de a identifica litere sau desene trasate pe pielea proprie, fără a le putea urmări vizual; ~lit (v. -lit1), s. n., rocă magmatică a cărei suprafață este brăzdată de forme de scurgere cu aspect de solzi sau de lobi ramificați; ~megalie (v. -megalie), s. f., megalodermie*; ~ptere (v. -pter), s. n. pl., ordin de mamifere exotice, arboricole, erbivore și cățărătoare, adaptate la zborul planat cu ajutorul unei membrane tegumentare care le unește capul, membrele și coada; ~trop (v. -trop), adj., (despre bacterii și virusuri) care prezintă afinitate pentru mucoase și tegumente; sin. dermatrop.

dermotrop definitie

dermotrop dex

Intrare: dermotrop
dermotrop adjectiv
  • silabisire: -trop