Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru depresa

depresa vt [At: DEX / Pzi: ~séz / E: fr dépresser] 1 A desface cu presa un ansamblu de două piese care au contact forțat. 2 A rări puieții crescuți prea des, pentru a se dezvolta normal. 3 A modifica proprietățile superficiale ale minereurilor cu ajutorul depresantelor.
DEPRESÁ, depresez, vb. I. Tranz. 1. A desface cu presa un ansamblu de două piese care au contact forțat. 2. A rări puieții crescuți prea des, pentru a permite dezvoltarea normală a celorlalți. 3. A modifica proprietățile superficiale ale minereurilor cu ajutorul depresantelor. – Din fr. dépresser.
DEPRESÁ, depresez, vb. I. Tranz. 1. A desface cu presa un ansamblu de două piese care au contact forțat. 2. A rări puieții crescuți prea des, pentru a se dezvolta normal. 3. A modifica proprietățile superficiale ale minereurilor cu ajutorul depresantelor. – Din fr. dépresser.
DEPRESÁ, depresez, vb. I. Tranz. 1. A desface cu presa o pereche de piese care au contact forțat. 2. A înlătura un număr de puieți dintr-un semințiș prea des.
depresá (a ~) (de-pre-) vb., ind. prez. 3 depreseáză
depresá vb. (sil. -pre-), ind. prez. 1 sg. depreséz, 3 sg. și pl. depreseáză
DEPRESÁ vb. I. tr. 1. A desface cu o presă două piese aflate în contact forțat. 2. A rări puieții unui semințiș. 3. A modifica proprietățile superficiale ale mineralelor cu ajutorul depresanților. [P.i. -sez. / < fr. dépresser]
DEPRESÁ vb. tr. 1. a desface cu o presă două piese îmbinate forțat. 2. a rări puieții dintr-o pepinieră. 3. a modifica proprietățile superficiale ale mineralelor cu ajutorul depresanților. (< fr. dépresser)
A DEPRESÁ ~éz tranz. (piese strâns îmbinate sau contacte forțate) A separa cu ajutorul unei prese. /<fr. dépresser

Depresa dex online | sinonim

Depresa definitie

Intrare: depresa
depresa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -pre-