Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru depl├óngere

deplß║ąnge vt [At: I. NEGRUZZI, S. III, 399 / Pzi: deplß║ąng / E: de4 + pl├ónge cf fr d├ęplorer] 1 A sim╚Ťi mil─â, p─ârere de r─âu fa╚Ť─â de cineva sau de ceva. 2 A g─âsi, a socoti pe cineva vrednic de comp─âtimire Si: a deplora.
deplß║ąngere sf [At: MAIORESCU, CR. II, 23 / Pl: ~ri / E: depl├ónge] 1 Manifestare a unui sentiment de p─ârere de r─âu fa╚Ť─â de cineva sau de ceva. 2 Considerare a cuiva ca fiind vrednic de comp─âtimire.
DEPLß║ĄNGE, deplß║ąng, vb. III. Tranz. A sim╚Ťi mil─â, p─ârere de r─âu fa╚Ť─â de cineva sau de ceva; a g─âsi, a considera pe cineva vrednic de comp─âtimire; a deplora. [Perf. s. depl├ónsei, part. depl├óns] ÔÇô Pref. de- + pl├ónge (dup─â fr. d├ęplorer).
DEPLß║ĄNGE, deplß║ąng, vb. III. Tranz. A sim╚Ťi mil─â, p─ârere de r─âu fa╚Ť─â de cineva sau de ceva; a g─âsi, a socoti pe cineva vrednic de comp─âtimire; a deplora. [Perf. s. depl├óns├ęi, part. deplß║ąns] ÔÇô De4 + pl├ónge (dup─â fr. d├ęplorer).
DEPL├Ä╠üNGE, depl├«ng, vb. III. Tranz. A pl├«nge pe cineva care se afl─â ├«ntr-o situa╚Ťie grea, a sim╚Ťi ╚Öi a ar─âta mil─â, p─ârere de r─âu (fa╚Ť─â de o nenorocire, o pierdere etc.); a c─âina. De c├«teva ori Cecil l─âsase a se ├«n╚Ťelege c─â dezaprob─â via╚Ťa Madalei ╚Öi c─â ├«l depl├«nge pe Dinu Grin╚Ťescu. C. PETRESCU, A. 424. ÔÇô Forme gramaticale: perf. s. depl├«nsei, part. depl├«ns.
deplß║ąnge (a ~) (de-pl├ón-) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. deplß║ąng, 1 pl. deplß║ąngem; part. deplß║ąns
depl├ónge vb. (sil. -pl├ón-) Ôćĺ pl├ónge
DEPLÂNGE vb. v. compătimi.
DEPL├éNGE vb. III. tr. A pl├ónge, a jeli, a comp─âtimi (pe cineva sau ceva). [P.i. depl├óng. / < de- + pl├ónge, dup─â fr. d├ęplorer].
DEPLß║ĄNGE vb. tr. a pl├ónge, a jeli, a comp─âtimi (pe cineva sau ceva); a deplora. (dup─â fr. d├ęplorer)
A DEPL├éNGE depl├óng tranz. (oameni, situa╚Ťii, destine etc.) A trata cu compasiune; a comp─âtimi; a deplora; a jeli; a c─âina. /de + a pl├ónge.
depl├ónge v. a pl├ónge tare, a jeli. [Modelat dup─â fr. d├ęplorer].
*depl├«╠üng, -pl├«╠üns, a -pl├«╠ünge v. tr. (dup─â lat. de-pl├íngere ╚Öi fr. d├ęplorer). Deplor.
DEPLÎNGE vb. a căina, a compătimi, a plînge, (livr.) a deplora, (înv. și pop.) a tîngui, (înv. și reg.) a căi, (reg.) a sărăci, (Transilv., Maram. și Mold.) a șăinăli, (înv.) a jeli, a jelui. (Îl ~ pentru tot ce a îndurat.)

Deplângere dex online | sinonim

Deplângere definitie

Intrare: deplânge
deplânge conjugarea a X-a grupa a III-a verb tranzitiv
  • silabisire: de-pl├ón-ge
Intrare: deplângere
deplângere substantiv feminin