Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru dependent

dependént, ~ă a [At: SĂULESCU, HR. I, 241/25 / V: (înv) ~dínte / Pl: ~nți, ~e / E: fr dépendant] 1 Care depinde (de cineva sau ceva). 2 Care nu este autonom.
DEPENDÉNT, -Ă, dependenți, -te, adj. Care depinde (de cineva sau de ceva); care nu este autonom. – Din fr. dépendant.
DEPENDÉNT, -Ă, dependenți, -te, adj. Care depinde (de cineva sau de ceva); care nu este autonom. – Din fr. dépendant.
DEPENDÉNT, -Ă, dependenți, -te, adj. Care depinde, care atîrnă (de cineva sau ceva); (despre țări) lipsit de autonomie economică sau politică, stăpînit și exploatat de alt stat. Mișcarea de eliberare a popoarelor din țările dependente și coloniale.
dependént adj. m., pl. dependénți; f. dependéntă, pl. dependénte
dependént adj. m., pl. dependénți; f. sg. dependéntă, pl. dependénte
DEPENDÉNT adj. 1. subordonat, supus. (O țară ~.) 2. v. subordonat.
Dependent ≠ autonom, independent, liber, neatârnat, nedependent, slobod, suveran
DEPENDÉNT, -Ă adj. Care depinde (de cineva, de ceva); subordonat, supus, în stare de dependență economică sau politică. [< fr. dépendant].
DEPENDÉNT, -Ă adj. care depinde (de cineva, de ceva). (< fr. dépendant)
DEPENDÉNT ~tă (~ți, ~te) 1) Care depinde (de ceva sau de cineva); în stare de dependență; subordonat. 2) (despre state, teritorii) Care este lipsit de autonomie (economică sau politică); lipsit de independență. /<fr. dépendent
dependent a. ce depinde.
*dependént, -ă adj. (lat. dépendens, -éntis). Care depinde de altu, subordonat, supus: semănăturile-s dependente de ploaĭe, Pocuția era dependentă de Moldova.
DEPENDENT adj. 1. subordonat, supus. (O țară ~.) 2. (GRAM.) secundar, subordonat. (Propoziție ~.)
ROSS DEPENDENCY (Teritoriul dependent Ross) [ros dipéndənsi], terit. în Antarctica, între Polul Sud și c. 60° lat. S, între 160° long. E și 150° long. V; 744 mii km2 (din care 414 mii km2 pe continent). Include ins. Balleny, Ross, Scott, Coulman, țărmurile M. Ross (pen. King Edward VII și parte din Victoria Island) și ins. Roosevelt în zona ghețarului de șelf Ross. Administrat din 1923 de Noua Zeelandă.
DEPENDÉNT, -Ă adj. (< fr. dépendant): în sintagmele interjecție dependentă, monem dependent, morfem dependent, parte de propoziție dependentă și propoziție dependentă (v.).

dependent definitie

dependent dex

Intrare: dependent
dependent adjectiv