Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru densitate

densit├íte sf [At: PONI, CH. 55 / Pl: ~tß║»╚Ťi / E: fr densit├ę, lat densitas, -atis] 1 ├Änsu╚Öire de a fi dens Si: desime. 2 M─ârime fizic─â definit─â prin raportul ├«ntre masa ╚Öi volumul unui corp Si: mas─â specific─â. 3 (├Äs) ~ relativ─â Raport ├«ntre densitatea (2) unei substan╚Ťe ╚Öi densitatea (2) apei. 4 Num─âr de obiecte sau fiin╚Ťe de pe o unitate de arie sau de lungime. 5 (├Äs) ~ de curent electric Raport ├«ntre intensitatea curentului electric care trece printr-un conductor ╚Öi sec╚Ťiunea transversal─â a acestuia. 6 (├Äs) ~a medie a popula╚Ťiei Num─âr de locuitori care revin (├«n medie) pe o unitate de suprafa╚Ť─â a unui anumit teritoriu. 7 (├Äs) ~a re╚Ťelei hidrografice Raport ├«ntre lungimea re╚Ťelei de r├óuri ╚Öi canale ╚Öi suprafa╚Ťa dat─â.
DENSIT├üTE, densit─â╚Ťi, s. f. 1. M─ârime fizic─â definit─â prin raportul dintre masa ╚Öi volumul unui corp; mas─â specific─â. ÔŚŐ Densitate relativ─â = raportul dintre densitatea unui corp ╚Öi densitatea altui corp de referin╚Ť─â. ÔÖŽ Num─ârul de obiecte sau de fiin╚Ťe de pe o unitate de arie sau de lungime. ÔŚŐ Densitate de curent electric = raportul dintre intensitatea curentului electric care trece printr-un conductor ╚Öi sec╚Ťiunea transversal─â a acestuia. Densitatea (medie) a popula╚Ťiei = num─ârul de locuitori care revin (├«n medie) pe o unitate de suprafa╚Ť─â a unui anumit teritoriu. Densitatea re╚Ťelei hidrografice = raportul dintre lungimea re╚Ťelei de r├óuri ╚Öi canale ╚Öi suprafa╚Ťa dat─â. 2. Faptul de a fi dens; desime. ÔÇô Din fr. densit├ę, lat. densitas, -atis.
DENSIT├üTE, densit─â╚Ťi, s. f. 1. M─ârime fizic─â definit─â prin raportul dintre masa ╚Öi volumul unui corp; mas─â specific─â. ÔŚŐ Densitate relativ─â = raportul dintre densitatea unei substan╚Ťe ╚Öi densitatea apei. ÔÖŽ Num─ârul de obiecte sau de fiin╚Ťe de pe o unitate de arie sau de lungime. ÔŚŐ Densitate de curent electric = raportul dintre intensitatea curentului electric care trece printr-un conductor ╚Öi sec╚Ťiunea transversal─â a acestuia. Densitatea (medie) a popula╚Ťiei = num─ârul de locuitori care revin (├«n medie) pe o unitate de suprafa╚Ť─â a unui anumit teritoriu. Densitatea re╚Ťelei hidrografice = raportul dintre lungimea re╚Ťelei de r├óuri ╚Öi canale ╚Öi suprafa╚Ťa dat─â. 2. Faptul de a fi dens; desime. ÔÇô Din fr. densit├ę, lat. densitas, -atis.
DENSIT├üTE, densit─â╚Ťi, s. f. (Fiz.) Masa unit─â╚Ťii de volum a unui corp. ÔŚŐ Densitate relativ─â = greutatea unui corp ├«n raport cu greutatea unui volum egal de ap─â pur─â. Densitatea fierului. Densitatea mercurului. ÔÖŽ Num─ârul de obiecte de pe o unitate de arie sau de lungime. ÔÖŽ (Sens curent) Faptul de a fi dens; desime.
densit├íte s. f., g.-d. art. densitß║»╚Ťii; pl. densitß║»╚Ťi
densit├íte s. f., g.-d. art. densit─â╚Ťii; pl. densit─â╚Ťi
DENSIT├üTE s. 1. (FIZ.) mas─â specific─â. (~a unui corp.) 2. desime. (Ce ~ au puie╚Ťii?)
DENSIT├üTE s.f. 1. Faptul, calitatea de a fi dens; desime. 2. Raportul dintre masa ╚Öi volumul unui corp. ÔÖŽ Num─âr, cantitate de obiecte aflate pe o suprafa╚Ť─â sau pe o lungime luate ca unitate. [Cf. lat. densitas, fr. densit├ę].
DENSIT├üTE s. f. 1. faptul, calitatea de a fi dense. 2. raportul dintre masa ╚Öi volumul unui corp; mas─â specific─â. 3. num─âr, cantitate de obiecte aflate pe o suprafa╚Ť─â sau pe o lungime luate ca unitate. ÔŚŐ raportul dintre popula╚Ťie ╚Öi teritoriul ocupat de aceasta. (< fr. densit├ę, lat. densitas)
DENSIT├üTE ~─â╚Ťi f. 1) Caracter dens; desime. 2) Raport dintre masa ╚Öi volumul unui corp. 3) Cantitatea de elemente omogene pe o unitate de spa╚Ťiu. ~atea popula╚Ťiei. [Art. densitatea; G.-D. densit─â╚Ťii] /<fr. densit├ę, lat. densitas, ~atis
densitate f. 1. caracterul lucrului dens; 2. Fiz. cantitate de materie ce con╚Ťine un corp sub unitate de volum, a╚Öa-numita greutate specific─â.
*densit├íte f. (lat. d├ęnsitas, -├ítis). Calitatea de a fi dens. Fiz. Cantitatea de materia pe care o con╚Ťine un corp supt o unitate de volum (Sin. cu greutate specific─â).
DENSITATE s. 1. (FIZ.) mas─â specific─â. (~ unui corp.) 2. desime. (Ce ~ au puie╚Ťii?)
DENSITATE. Subst. Densitate, consisten╚Ť─â, desime; soliditate, t─ârie, duritate; concentrare, concentra╚Ťie; condensare, condensa╚Ťie, comprimare, conglutinare (rar), conglutina╚Ťie, ├«ndesare, ├«ndesire, presare, presat, tasare, ├«nv├«rto╚Öare; consolidare, ├«nt─ârire; solidificare, osificare, osifica╚Ťie, petrificare, cristalizare; gelatinizare; coagulare, ├«nchegare, prindere. Coeren╚Ť─â, coeziune, aderen╚Ť─â, inseparabilitate, impermeabilitate, impenetrabilitate. Densimetru, consistometru, areometru. Pres─â; teasc. Condensator. Densimetrie. Adj. Dens, consistent, concentrat, des, ├«ndesat, compact, coerent; solid, dur, v├«rtos, tare; condensat, comprimat; ├«nchegat, coagulat, ├«nt─ârit, solidificat, inv├«rto╚Öat, ├«nv├«rtojit (reg.), ├«ngro╚Öat, prins; ├«nghe╚Ťat, ├«mpietrit, pietrificat, osificat; presat, b─ât─âtorit, b─âtut, b─âtucit; impermeabil, impenetrabil. Condensabil, comprimabil. Densimetric. Vb. A deveni dens, a se ├«ndesa, a se ├«ndesi, a se condensa, a se comprima, a se contracta, a se str├«nge; a se concentra; a se ├«nt─âri, a se solidifica, a se ├«nv├«rto╚Öa, a se ├«ngro╚Öa, a se face v├«rtos, a se prinde, a se coagula, a face cheaguri, a prinde cheag, a se ├«nchega; a ├«nghe╚Ťa; a se petrifica, a se osifica. A face (mai) dens, a conglutina (rar); a condensa, a concentra, a comprima; a ├«nt─âri, a solidifica, a ├«nv├«rto╚Öa, a ├«ngro╚Öa; a presa, a ap─âsa, a ├«ndesa, a ├«ndesi, a b─ât─âtori, a b─âtuci. V. coeziune.
DENSITATE num─ârul mijloacelor de avia╚Ťie de pe o suprafa╚Ť─â etalon. Exist─â densitate de avia╚Ťie, num─ârul de avioane grupate ├«n unit─â╚Ťi sau subunit─â╚Ťi, pe unitatea de suprafa╚Ť─â, care ac╚Ťioneaz─â ├«ntr-o zon─â destinat─â cooper─ârii sau sprijinul aerian; densitate de bombe, cantitatea de bombe, ├«n kg sau t, pe unitatea de suprafa╚Ť─â, ha sau km2.

Densitate dex online | sinonim

Densitate definitie

Intrare: densitate
densitate substantiv feminin