Dicționare ale limbii române

2 intrări

23 definiții pentru demontare

demonta vt [At: BARCIANU / V: dezm~ / Pzi: ~téz / E: fr démonter] 1 A desface un mecanism, un aparat, un instrument în părțile lui componente. 2 (Fig) A descuraja pe cineva. 3 (Fig) A deprima pe cineva. 4 (Fig) A dezorienta pe cineva. 5 (Fig) A extenua pe cineva.
demontáre [At: LTR2 / Pl: ~tắri / E: demonta] 1 Desfacere a unui mecanism, a unui aparat, a unui instrument în părțile lui componente Si: demontat1 (1). 2 (Fig) Descurajare (1-2). 3 (Fig) Deprimare (1). 4 (Fig) Dezorientare (1). 5 (Fig) Extenuare.
dezmontá v vz demonta[1] modificată
DEMONTÁ, demontez, vb. I. Tranz. A desface un aparat, un mecanism, un instrument etc. în părțile lui componente. ♦ Fig. A descuraja, a deprima, a dezorienta pe cineva; a obosi, a extenua pe cineva. – Din fr. démonter.
DEMONTÁRE, demontări, s. f. Acțiunea de a demonta și rezultatul ei. – V. demonta.
DEMONTÁ, demontez, vb. I. Tranz. A desface un aparat, un mecanism, un instrument etc. în părțile lui componente. ♦ Fig. A descuraja, a deprima, a dezorienta pe cineva; a obosi, a extenua pe cineva. – Din fr. démonter.
DEMONTÁRE, demontări, s. f. Acțiunea de a demonta și rezultatul ei; demontat. – V. demonta.
DEMONTÁ, demontez, vb. I. Tranz. A desface un obiect montat, un mecanism, un aparat sau un instrument în părțile lui componente. (Refl. pas.) Tu trebuie să rămîi cu mine, ca să vezi cum se demontează o piesă. PAS, Z. I 307. ♦ Fig. (Franțuzism, cu privire la oameni) A descuraja, a dezorienta. Tudor Stănescu-Stoian nu păru demontat de întrerupere. C. PETRESCU, O. P. I 88.
DEMONTÁRE, demontări, s. f. Acțiunea de a demonta; demontat.
demontá (a ~) vb., ind. prez. 3 demonteáză
demontáre s. f., g.-d. art. demontắrii; pl. demontắri
demontá vb., ind. prez. 1 sg. demontéz, 3 sg. și pl. demonteáză; conj. prez. 3 sg. și pl. demontéze
demontáre s. f., g.-d. art. demontării; pl. demontări
DEMONTÁRE s. demontat. (~ unui ansamblu.)
A demonta ≠ a asambla, a monta, a remonta
Demontare ≠ asamblare
DEMONTÁ vb. I. tr. A desface, a descompune (un mecanism, o mașină etc.) în părțile componente. ♦ (Fig.) A descuraja, a dezorienta (pe cineva). [< fr. démonter].
DEMONTÁRE s.f. Acțiunea de a demonta și rezultatul ei; demontat. [< demonta].
DEMONTÁ vb. tr. 1. a desface, a descompune (un mecanism, o mașină) în piesele componente. 2. (fig.) a descuraja, a dezorienta (pe cineva). (< fr. démonter)
A DEMONTÁ ~éz tranz. 1) (mecanisme, aparate, instalații) A desface în părțile componente. 2) fig. (persoane) A face să piardă siguranța în forțele proprii; a descuraja. /<fr. démonter
demontà v. a desface bucățile ce compun un mecanism: a demonta o pendulă.
*demontéz v. tr. (fr. démonter, d. monter, a monta). Desfac bucățile din care se compune un lucru, descĭocălez: a demonta un pat, o mașină.
DEMONTARE s. demontat. (~ unui ansamblu.)

demontare definitie

demontare dex

Intrare: demonta
demonta verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: demontare
demontare substantiv feminin