Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru demonetizat

demonetiz├í [At: PROT. ÔÇô POP., N. D. / S ╚Öi: (├«nv) ~is├í / Pzi: ~z├ęz / E: fr d├ęmon├ętiser] 1 vr (D. monede) A se devaloriza. 2 vt (C.i. monede) A retrage din circula╚Ťie. 3-4 vr (Fig) (A-╚Öi pierde sau) a-╚Öi reduce valoarea.
demonetizát1 sn [At: MDA ms / E: demonetiza] 1-4 Demonetizare (1-4).
demonetiz├ít2, ~─â a [At: CARAGIALE, O. III, 80 / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: demonetiza] 1 (D. monede) Devalorizat2. 2 (D. monede) Retras din circula╚Ťie. 3-4 (Fig) Care (╚Öi- a pierdut sau) ╚Öi-a redus valoarea ori trecerea Si: depreciat.
DEMONETIZ├ü, demonetizez, vb. I. 1. Tranz. A scoate, a retrage din circula╚Ťie anumite monede. 2. Refl. (Despre monede) A se devaloriza. ÔÖŽ Fig. A-╚Öi pierde, a-╚Öi reduce valoarea; a se deprecia, a se banaliza. ÔÇô Din fr. d├ęmon├ętiser.
DEMONETIZ├ü, demonetizez, vb. I. 1. Tranz. A scoate, a retrage din circula╚Ťie anumite monede. 2. Refl. (Despre monede) A se devaloriza. ÔÖŽ Fig. A-╚Öi pierde, a-╚Öi reduce valoarea; a se deprecia, a se banaliza. ÔÇô Din fr. d├ęmon├ętiser.
DEMONETIZ├ü, demonetizez, vb. I. Tranz. (Fin.; cu privire la monede) A scoate din circula╚Ťie. ÔÖŽ Refl. Fig. A-╚Öi pierde valoarea; a se deprecia, a se discredita.
demonetizá (a ~) vb., ind. prez. 3 demonetizeáză
demonetiz├í vb., ind. prez. 1 sg. demonetiz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. demonetize├íz─â
DEMONETIZÁ vb. v. devaloriza.
DEMONETIZÁT adj. v. devalorizat.
DEMONETIZ├ü vb. I. tr. (Fin.) A scoate din circula╚Ťie (o moned─â). ÔÖŽ refl. (Fig.; despre monede) A se devaloriza, a se deprecia. ÔÖŽ A se discredita. [< fr. d├ęmon├ętiser].
DEMONETIZ├ü vb. I. tr. 1. a retrage din circula╚Ťie monede, m─ârci ╚Öi efecte po╚Ötale etc. 2. a devaloriza, a deprecia. II. refl. a se devaloriza. ÔŚŐ (fig.) a se discredita, a se banaliza. (< fr. d├ęmon├ętiser)
A DEMONETIZ├ü ~├ęz tranz. (monede) A retrage din circula╚Ťie. /<fr. d├ęmon├ętiser
A SE DEMONETIZ├ü m─â ~├ęz intranz. 1) (despre semne b─âne╚Öti) A pierde din valoare; a se devaloriza. 2) fig. A-╚Öi reduce valoarea; a deveni trivial; a se trivializa; a se vulgariza; a se banaliza. /<fr. d├ęmon├ętiser
demonetiz├á v. 1. a lua monedei valoarea-i legal─â; 2. fig. a depre╚Ťia.
*demonetiz├ęz v. tr. (d. monet─â; fr. d├ęmonetiser. V. Monetizez). Despo─ş de valoarea legal─â, vorbind de o monet─â de metal or─ş h├«rtie. Fig. Depreciez.
DEMONETIZA vb. a (se) deprecia, a (se) devaloriza. (A ~ un semn b─ânesc nominal.)
DEMONETIZAT adj. depreciat, devalorizat, sc─âzut. (Cursul ~ al dolarului.)

Demonetizat dex online | sinonim

Demonetizat definitie

Intrare: demonetiza
demonetiza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: demonetizat
demonetizat