Dicționare ale limbii române

2 intrări

18 definiții pentru demonetizat

demonetizá [At: PROT. – POP., N. D. / S și: (înv) ~isá / Pzi: ~zéz / E: fr démonétiser] 1 vr (D. monede) A se devaloriza. 2 vt (C.i. monede) A retrage din circulație. 3-4 vr (Fig) (A-și pierde sau) a-și reduce valoarea.
demonetizát1 sn [At: MDA ms / E: demonetiza] 1-4 Demonetizare (1-4).
demonetizát2, ~ă a [At: CARAGIALE, O. III, 80 / Pl: ~ați, ~e / E: demonetiza] 1 (D. monede) Devalorizat2. 2 (D. monede) Retras din circulație. 3-4 (Fig) Care (și- a pierdut sau) și-a redus valoarea ori trecerea Si: depreciat.
DEMONETIZÁ, demonetizez, vb. I. 1. Tranz. A scoate, a retrage din circulație anumite monede. 2. Refl. (Despre monede) A se devaloriza. ♦ Fig. A-și pierde, a-și reduce valoarea; a se deprecia, a se banaliza. – Din fr. démonétiser.
DEMONETIZÁ, demonetizez, vb. I. 1. Tranz. A scoate, a retrage din circulație anumite monede. 2. Refl. (Despre monede) A se devaloriza. ♦ Fig. A-și pierde, a-și reduce valoarea; a se deprecia, a se banaliza. – Din fr. démonétiser.
DEMONETIZÁ, demonetizez, vb. I. Tranz. (Fin.; cu privire la monede) A scoate din circulație. ♦ Refl. Fig. A-și pierde valoarea; a se deprecia, a se discredita.
demonetizá (a ~) vb., ind. prez. 3 demonetizeáză
demonetizá vb., ind. prez. 1 sg. demonetizéz, 3 sg. și pl. demonetizeáză
DEMONETIZÁ vb. v. devaloriza.
DEMONETIZÁT adj. v. devalorizat.
DEMONETIZÁ vb. I. tr. (Fin.) A scoate din circulație (o monedă). ♦ refl. (Fig.; despre monede) A se devaloriza, a se deprecia. ♦ A se discredita. [< fr. démonétiser].
DEMONETIZÁ vb. I. tr. 1. a retrage din circulație monede, mărci și efecte poștale etc. 2. a devaloriza, a deprecia. II. refl. a se devaloriza. ◊ (fig.) a se discredita, a se banaliza. (< fr. démonétiser)
A DEMONETIZÁ ~éz tranz. (monede) A retrage din circulație. /<fr. démonétiser
A SE DEMONETIZÁ mă ~éz intranz. 1) (despre semne bănești) A pierde din valoare; a se devaloriza. 2) fig. A-și reduce valoarea; a deveni trivial; a se trivializa; a se vulgariza; a se banaliza. /<fr. démonétiser
demonetizà v. 1. a lua monedei valoarea-i legală; 2. fig. a depreția.
*demonetizéz v. tr. (d. monetă; fr. démonetiser. V. Monetizez). Despoĭ de valoarea legală, vorbind de o monetă de metal orĭ hîrtie. Fig. Depreciez.
DEMONETIZA vb. a (se) deprecia, a (se) devaloriza. (A ~ un semn bănesc nominal.)
DEMONETIZAT adj. depreciat, devalorizat, scăzut. (Cursul ~ al dolarului.)

demonetizat definitie

demonetizat dex

Intrare: demonetiza
demonetiza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: demonetizat
demonetizat