Dicționare ale limbii române

20 definiții pentru democratizare

democratiza vt [At: I. GOLESCU, C. / V: (îvr) di~ / Pzi: ~zéz / E: fr démocratiser] 1 A reorganiza un stat, o instituție etc. pe baze democratice. 2 A introduce un regim democratic.
democratizáre sf [At: COSTINESCU / Pl: ~zắri / E: democratiza] 1 Reorganizare a unui stat, a unei instituții etc. pe baze democratice (1-2). 2 Introducere a unui regim democratic (1-2).
DEMOCRATIZÁ, democratizez, vb. I. Tranz. A reorganiza un stat, o instituție etc. pe baze democratice; a introduce un regim democratic. – Din fr. démocratiser.
DEMOCRATIZÁRE, democratizări, s. f. Acțiunea de a democratiza și rezultatul ei. – V. democratiza.
DEMOCRATIZÁ, democratizez, vb. I. Tranz. A reorganiza un stat, o instituție etc. pe baze democratice; a introduce un regim democratic. – Din fr. démocratiser.
DEMOCRATIZÁRE, democratizări, s. f. Acțiunea de a democratiza și rezultatul ei. – V. democratiza.
DEMOCRATIZÁ, democratizez, vb. I. Tranz. (Cu privire la o țară, o instituție etc.) A reorganiza pe baze democratice, a-i asigura un caracter democratic, a introduce un regim democratic.
DEMOCRATIZÁRE, democratizări, s. f. Acțiunea de a democratiza; introducere a regimului democratic, reorganizare (a unui stat, a unei instituții etc.) pe baze democratice. Organizarea și consolidarea păcii sînt strîns legate de lupta pentru nimicirea rămășițelor fasciste, de democratizarea fiecărei țări. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 7.
democratizá (a ~) (-mo-cra-) vb., ind. prez. 3 democratizeáză
democratizáre (-mo-cra-) s. f., g.-d. art. democratizắrii; pl. democratizắri
democratizá vb. (sil. -cra-), ind. prez. 1 sg. democratizéz, 3 sg. și pl. democratizeáză
democratizáre s. f. (sil. -cra-), g.-d. art. democratizării; pl. democratizări
DEMOCRATIZÁ vb. I. tr. A da un caracter democratic; a organiza pe baze democratice. [< fr. démocratiser].
DEMOCRATIZÁRE s.f. Acțiunea de a democratiza și rezultatul ei. ◊ (Ec.) Democratizarea capitalului = Teorie potrivit căreia dezvoltarea societăților pe acțiuni și plasarea acțiunilor în rândurile muncitorilor ar schimba natura capitalului și a capitalismului, fiecare posesor al unei acțiuni devenind coproprietar al unei întreprinderi și putând participa la conducerea ei. [< democratiza].
DEMOCRATIZÁ vb. tr. 1. a introduce un regim democratic; a reorganiza pe baze democratice. 2. a pune la îndemâna tuturor. (< fr. démocratiser)
DEMOCRATIZÁRE s. f. acțiunea de a democratiza; proces menit să permită o participare largă a cetățenilor la conducerea vieții politice, economice și sociale a țării. ♦ (ec.) ă capitalului = teorie potrivit căreia dezvoltarea societăților pe acțiuni și plasarea acțiunilor în rândurile muncitorilor ar schimba natura capitalului, fiecare posesor al unei acțiuni devenind coproprietar al unei întreprinderi și putând participa la conducerea ei. (< democratiza)
A DEMOCRATIZÁ ~éz tranz. (state, instituții) A reorganiza pe principii democratice. /<fr. démocratiser
A SE DEMOCRATIZÁ mă ~éz intranz. A deveni democrat. /<fr. démocratiser
democratizà v. a face democratic, popular: a democratiza teatrul.
*democratizéz v. tr. (d. democrat; fr. démocratiser). Convertesc la ideile democratice. Fac accesibil poporuluĭ: a democratiza teatru, școala. V. popularizez.

democratizare definitie

democratizare dex

Intrare: democratiza
democratiza verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -cra-
Intrare: democratizare
democratizare substantiv feminin
  • silabisire: -cra-