Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru demilitarizat

demilitariza vt [At: DL / Pzi: ~zéz / E: fr démilitariser] 1-2 (C.i. o țară, o regiune, o întreprindere) A desființa (total sau) parțial, în urma unei convenții internaționale, forțele armate, armamentul, instalațiile și orice activitate cu caracter militar. 3 A reda caracterul civil unor instalații, întreprinderi etc. militarizate.
demilitarizát1 sn [At: MDA ms / E: demilitariza] 1-3 Demilitarizare (1-3).
demilitarizát2, ~ă a [At: TITULESCU, D. 629 / Pl: ~ați, ~e / E: demilitariza] 1-2 (D. o țară, un teritoriu etc.) Care a fost lipsit (total sau) parțial de armată, de fortificații sau de industrie militară. 3 (Îs) Zonă ~ă Fâșie de teriroriu (de-a lungul graniței dintre două state) în care se interzice, prin convenții internaționale, să se construiască fortificații, instalații militare etc. sau să se țină forțe armate. 4 (D. instituții, întreprinderi militarizate) Căruia i s-a redat caracterul civil.
DEMILITARIZÁ, demilitarizez, vb. I. Tranz. A desființa total sau parțial, în urma unei convenții internaționale, forțele armate, armamentul, instalațiile și orice activitate cu caracter militar, într-o regiune, o țară etc. ♦ A reda caracterul civil unor instituții, întreprinderi etc. militarizate. – Din fr. démilitariser.
DEMILITARIZÁT, -Ă, demilitarizați, -te, adj. (Despre țări, teritorii etc.) Care a fost lipsit de armată, de fortificații sau de industrie militară. ◊ Zonă demilitarizată = fâșie de teritoriu (de-a lungul graniței dintre două state) în care se interzice, prin convenții internaționale, să se construiască fortificații, instalații militare etc. sau să se țină forțe armate. – V. demilitariza.
DEMILITARIZÁ, demilitarizez, vb. I. Tranz. A desființa total sau parțial, în urma unei convenții internaționale, forțele armate, armamentul, instalațiile și orice activitate cu caracter militar, într-o regiune, o țară etc. ♦ A reda caracterul civil unor instituții, întreprinderi etc. militarizate. – Din fr. démilitariser.
DEMILITARIZÁT, -Ă, demilitarizați, -te, adj. (Despre o țară, un teritoriu etc.) Care a fost lipsit de armată, de fortificații sau de industrie militară. ◊ Zonă demilitarizată = fâșie de teritoriu (de-a lungul graniței dintre două state) în care se interzice, prin convenții internaționale, să se construiască fortificații, instalații militare etc. sau să se țină forțe armate. – V. demilitariza.
DEMILITARIZÁ, demilitarizez, vb. I. Tranz. (Cu privire la o țară, un teritoriu etc.) A desființa armata și instalațiile destinate operațiilor militare. (Refl. pas.) În conferința de la Ialta se căzuse de acord să se demilitarizeze Germania, adică să se dizolve orice forțe armate hitleriste, să se dizolve statul-major german, să se distrugă potențialul industrial de război german. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 160, 1/3.
DEMILITARIZÁT, -Ă, demilitarizați, -te, adj. (Despre o țară, un teritoriu etc.) Care nu are dreptul să aibă o organizație militară, să facă fortificații, să aibă o industrie militară, să se înarmeze. ◊ Zonă demilitarizată = fîșie de teritoriu (de obicei de-a lungul graniței dintre două state), stabilită printr-un pact sau printr-o convenție, în care e interzis să se construiască fortificații, să se creeze industrie militară, să se țină forțe armate.
demilitarizá (a ~) vb., ind. prez. 3 demilitarizeáză
demilitarizá vb., ind. prez. 1 sg. demilitarizéz, 3 sg. și pl. demilitarizeáză
DEMILITARIZÁ vb. I. tr. A desființa armata și instalațiile aferente ei. ♦ A retrage trupele dintr-un anumit teritoriu. [Cf. fr. démilitariser].
DEMILITARIZÁ vb. tr. a desființa sau a limita pe un anumit teritoriu, în urma unei convenții internaționale, forțele armate, armamentul, instalațiile militare, industria de armament. (< fr. démilitariser)
A DEMILITARIZÁ ~éz tranz. 1) (țări, regiuni) A elibera de forțe armate și de instalațiile aferente; a dezarma. 2) (instituții militarizate) A face să capete statut civil. /<fr. démilitariser

demilitarizat definitie

demilitarizat dex

Intrare: demilitariza
demilitariza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: demilitarizat
demilitarizat adjectiv