Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru deltaplan

deltaplán sn [At: DEX / Pl: ~e / E: fr deltaplan] 1 Aparat de zbor foarte ușor (de forma literei grecești delta) care poate plana în curentul dinamic de pantă sau poate pluti în curentul termic ascensional. 2 Deltaplanism.
DELTAPL├üN, deltaplane, s. n. 1. Aparat de zbor foarte u╚Öor (de forma literei grece╚Öti delta) care poate plana ├«n curentul dinamic de pant─â sau pluti ├«n curentul termic ascensional. 2. Deltaplanism. ÔÇô Din fr. deltaplan.
DELTAPL├üN, deltaplane, s. n. 1. Aparat de zbor foarte u╚Öor (de forma literei grece╚Öti delta) care poate plana ├«n curentul dinamic de pant─â sau pluti ├«n curentul termic ascensional. 2. Deltaplanism. ÔÇô Din fr. deltaplan.
*deltaplán (-ta-plan) s. n., pl. deltapláne
deltaplán s. n., pl. deltapláne
DELTAPLÁN s. n. aparat individual de zbor de tip planor, dintr-o aripă de forma literei delta (1). (< fr. deltaplan)
DELTAPLÁN ~e n. Aparat de zbor foarte ușor (asemănător la formă cu litera grecească delta), care planează în curentul dinamic de pantă sau plutește în curentul termic ascensional. /<fr. deltaplan
deltapl├ín s. n. (av.) Aparat individual de zbor, pe principiul planorului, cu aripile ├«n forma literei grece╚Öti delta ÔŚŐ ÔÇ×Un pilot s-a ├«ncumentat s─â urce ├«mpreun─â cu o echip─â de admiratori ╚Öi reporteri pe v├órful muntelui Kilimandjaro ╚Öi, de acolo, de la ├«n─âl╚Ťimea de 6010 m, pe un delta-plan, s─â se av├ónte ├«ntr-un zbor pe distan╚Ťa de 22 kilometri.ÔÇŁ I.B. 6 IX 76 p. 8. ÔŚŐ ÔÇ×O spectaculoas─â curs─â Londra-Paris a fost angajat─â zilele trecute ├«ntre dou─â deltaplane cu motor.ÔÇŁ R.l. 30 VIII 79 p. 6. ÔŚŐ ÔÇ×Speciali╚Öti ai Institutului de avia╚Ťie din Moscova au experimentat [...] un aparat de zbor original ÔÇô o motociclet─â deltaplan, respectiv o motociclet─â prev─âzut─â cu o p├ónz─â asem─ân─âtoare deltaplanului ╚Öi care poate zbura.ÔÇŁ Sc. 5 II 84 p. 5; v. ╚Öi 23 III 77 p. 5, R.l. 12 VIII 77 p. 6, Mag. 26 V 79 p. 8; v. ╚Öi deltaplanist (din fr. deltaplan; DMC 1975, DTN 1976; DEX-S)
DELTAPLAN aparat de zbor av├ónd forma literei grece╚Öti ÔÇ×╬öÔÇŁ (delta), construit dintr-un schelet metalic din ╚Ťevi de duraluminiu peste care se ├«ntinde o voalur─â din material sintetic, av├ónd o greutate de 16-20 kg. Pilotul st─â fixat sub arip─â cu ajutorul unui sistem format din chingi, sprijinindu-se cu m├óinile de bara de comand─â. Pilotarea se face prin schimbarea centrului de greutate al aparatului prin ac╚Ťionarea cu for╚Ťa bra╚Ťelor a barei de comand─â. Decolarea se face de pe ├«n─âl╚Ťimi (alerg├óndu-se p├ón─â la desprindere cu deltaplanul ├«n spate) sau pe teren ╚Öes prin remorcare. Deltaplanul motorizat sau deltaplanul cu motor, este o arip─â delta c─âreia i s-a ata╚Öat un motor clasic de putere mic─â.
TUBULATURA DELTAPLANULUI re╚Ťea de ╚Ťevi care formeaz─â structura unei aripi delta.

Deltaplan dex online | sinonim

Deltaplan definitie

Intrare: deltaplan
deltaplan substantiv neutru