Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru delfinariu

delfináriu sn [At: DN3 / Pl: ~ii / E: delfin1 + -ariu] 1 Bazin amenajat pentru delfini1 (1). 2 Sală sau clădire care adăpostește un delfinariu (1) și în care au loc reprezentații cu delfini1 (1).
DELFINÁRIU, delfinarii, s. n. 1. Bazin amenajat pentru delfini1 (1). 2. Sală sau clădire care adăpostește un delfinariu (1) și în care au loc reprezentații cu delfini1 (1). – Delfin1 + suf. -ariu.
DELFINÁRIU, delfinarii, s. n. 1. Bazin amenajat pentru delfini1 (1). 2. Sală sau clădire care adăpostește un delfinariu (1) în care au loc reprezentații cu delfini1 (1). – Delfin1 + suf. -ariu.
delfináriu [riu pron. rĭu] s. n., art. delfináriul; pl. delfinárii, art. delfináriile (-ri-i-)
delfináriu s. n. [-riu pron. -riu], art. delfináriul; pl. delfinárii, art. delfináriile (sil. -ri-i-)
DELFINÁRIU s.n. Bazin în care se țin delfinii. [Pron. -riu. / et. incertă].
DELFINÁRIU s. n. 1. bazin amenajat pentru delfini. 2. sală, clădire care adăpostește un delfinariu (1). (< germ. Delphinarium)
DELFINÁRIU ~i n. Bazin în care se țin (și/sau se dresează) delfinii. [Sil. -na-riu] /delfin + suf. ~ariu
delfináriu s. n. Bazin amenajat pentru delfini ◊ „Am făcut primul pas pe șantierul delfinariului [...] Este vorba de un bazin cilindric din beton, legat printr-un canal de alt bazin mai mic. Primul, înconjurat de tribune încăpătoare, întocmai ca o arenă de circ, este rezervat spectatorilor, al doilea este «locuința actorilor», inteligenții și jucăușii delfini.” R.lit. 15 V 70 p. 2; v. și R.l. 18 VI 80 p. 5 (din delfin + -ariu, după modelul lui acvariu; DN3, DEX-S)
DELFINÁRIU (< delfin1) s. m. Ecosistem antropic reprezentat de bazine artificiale cu apă marină în care trăiesc delfini, amenajate în scopul cercetării științifice, dar și pentru realizarea unor spectacole publice de dresură (ex. în România, d. de la Constanța; cel mai mare d. din lume se află la Miami, S.U.A.).

delfinariu definitie

delfinariu dex

Intrare: delfinariu
delfinariu substantiv neutru
  • pronunție: -riu pr. -rĭu