Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru delexicalizare

delexicalizá vtr [At: DEX2 / Pzi: ~zéz / E: de(s)- + lexical + -iza] 1-2 (A face să piardă sau) a pierde conținutul semantic.
delexicalizáre sf [At: DEX2 / Pl: ~zắri / E: delexicaliza] Pierdere a conținutului semantic.
DELEXICALIZÁ, pers. 3 delexicalizează, vb. I. Tranz. și refl. (Lingv.) A face să piardă sau a pierde conținutul semantic. – Pref. de- + lexical + suf. -iza.
DELEXICALIZÁRE, delexicalizări, s. f. Faptul de a (se) delexicaliza. – V. delexicaliza.
DELEXICALIZÁ, pers. 3 delexicalizează, vb. I. Tranz. și refl. (Lingv.) A face să piardă sau a pierde conținutul semantic. – Des1- + lexical + suf. -iza.
DELEXICALIZÁRE, delexicalizări, s. f. Faptul de a (se) delexicaliza. – V. delexicaliza.
*delexicalizá (a ~) vb., ind. prez. 3 delexicalizeáză
delexicalizá vb., ind. prez. 3 sg. delexicalizeáză
delexicalizáre s. f., pl. delexicalizări
DELEXICALIZÁ vb. tr., refl. (despre părți de vorbire) a-și pierde, a face să-și piardă conținutul semantic. (de1- + lexicaliza)
A DELEXICALIZÁ ~éz tranz. A face să se delexicalizeze. /de + a lexicaliza
A SE DELEXICALIZÁ se ~eáză intranz. lingv. A-și pierde sensul lexical. /de + a se lexicaliza
DELEXICALIZÁRE s. f. (< delexicalizá < de + lexical + -iza): slăbire sau pierdere a unui conținut noțional și semantic de către o parte de vorbire, care-l posedă, în anumite condiții sintactice. D. în limba română se constată la instrumentele gramaticale, ca o consecință a abstractizării și gramaticalizării acestora: la articol, la prepoziții, la conjuncții, la verbele auxiliare sintactice sau copulative (mai ales la verbul a fi), la verbele auxiliare morfologice din structura timpurilor și a modurilor compuse sau a diatezei pasive, la unele categorii de adverbe de mod (de precizare, de întărire, de restricție, de exclusivitate, de proximitate și de explicare). Ea este un fenomen corelativ cu încorporarea (v. încorporáre).

delexicalizare definitie

delexicalizare dex

Intrare: delexicaliza
delexicaliza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: delexicalizare
delexicalizare substantiv feminin