Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru delexicalizare

delexicaliz├í vtr [At: DEX2 / Pzi: ~z├ęz / E: de(s)- + lexical + -iza] 1-2 (A face s─â piard─â sau) a pierde con╚Ťinutul semantic.
delexicaliz├íre sf [At: DEX2 / Pl: ~zß║»ri / E: delexicaliza] Pierdere a con╚Ťinutului semantic.
DELEXICALIZ├ü, pers. 3 delexicalizeaz─â, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. (Lingv.) A face s─â piard─â sau a pierde con╚Ťinutul semantic. ÔÇô Pref. de- + lexical + suf. -iza.
DELEXICALIZ├üRE, delexicaliz─âri, s. f. Faptul de a (se) delexicaliza. ÔÇô V. delexicaliza.
DELEXICALIZ├ü, pers. 3 delexicalizeaz─â, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. (Lingv.) A face s─â piard─â sau a pierde con╚Ťinutul semantic. ÔÇô Des1- + lexical + suf. -iza.
DELEXICALIZ├üRE, delexicaliz─âri, s. f. Faptul de a (se) delexicaliza. ÔÇô V. delexicaliza.
*delexicalizá (a ~) vb., ind. prez. 3 delexicalizeáză
delexicalizá vb., ind. prez. 3 sg. delexicalizeáză
delexicalizáre s. f., pl. delexicalizări
DELEXICALIZ├ü vb. tr., refl. (despre p─âr╚Ťi de vorbire) a-╚Öi pierde, a face s─â-╚Öi piard─â con╚Ťinutul semantic. (de1- + lexicaliza)
A DELEXICALIZ├ü ~├ęz tranz. A face s─â se delexicalizeze. /de + a lexicaliza
A SE DELEXICALIZÁ se ~eáză intranz. lingv. A-și pierde sensul lexical. /de + a se lexicaliza
DELEXICALIZ├üRE s. f. (< delexicaliz├í < de + lexical + -iza): sl─âbire sau pierdere a unui con╚Ťinut no╚Ťional ╚Öi semantic de c─âtre o parte de vorbire, care-l posed─â, ├«n anumite condi╚Ťii sintactice. D. ├«n limba rom├ón─â se constat─â la instrumentele gramaticale, ca o consecin╚Ť─â a abstractiz─ârii ╚Öi gramaticaliz─ârii acestora: la articol, la prepozi╚Ťii, la conjunc╚Ťii, la verbele auxiliare sintactice sau copulative (mai ales la verbul a fi), la verbele auxiliare morfologice din structura timpurilor ╚Öi a modurilor compuse sau a diatezei pasive, la unele categorii de adverbe de mod (de precizare, de ├«nt─ârire, de restric╚Ťie, de exclusivitate, de proximitate ╚Öi de explicare). Ea este un fenomen corelativ cu ├«ncorporarea (v. ├«ncorpor├íre).

Delexicalizare dex online | sinonim

Delexicalizare definitie

Intrare: delexicaliza
delexicaliza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: delexicalizare
delexicalizare substantiv feminin