Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru delega╚Ťie

delega╚Ťie sf [At: CANTEMIR, I. I. II, 384 / V: (├«nv) ~iune, ~g─âciune / Pl: ~ii / E: fr d├ęl├ęgation, lat delegatio] 1 Grup de persoane ├«mputernicit cu o misiune special─â. 2 ├Äns─ârcinare de a se prezenta sau de a ac╚Ťiona ├«n numele cuiva Si: delegare (1), delegat1 (1). 3 (├Älav) ├Än ~ ├Än calitate de delegat2 (1). 4 (Ccr) Act prin care cineva este desemnat ca delegat (1). 5 (Spc) Act prin care un debitor transport─â creditorului s─âu o sum─â pe care i-o datoreaz─â alt debitor.
DELEG├ü╚ÜIE, delega╚Ťii, s. f. 1. Misiune sau ├«ns─ârcinare de a se prezenta sau de a ac╚Ťiona ├«n numele cuiva ÔÖŽ (Concr.) Act prin care cineva este desemnat ca delegat. 2. Grup de persoane ├«mputernicit cu o misiune special─â. ÔÇô Din fr. d├ęl├ęgation, lat. delegatio.
DELEG├ü╚ÜIE, delega╚Ťii, s. f. 1. Misiune sau ├«ns─ârcinare de-a se prezenta sau de a ac╚Ťiona ├«n numele cuiva ÔÖŽ (Concr.) Act prin care cineva este desemnat ca delegat. 2. Grup de persoane ├«mputernicit cu o misiune special─â. ÔÇô Din fr. d├ęl├ęgation, lat. delegatio.
DELEG├ü╚ÜIE, delega╚Ťii, s. f. 1. Misiune sau ├«ns─ârcinare de a lucra (sau a hot─âr├«, a vorbi etc.) ├«n numele cuiva. V. mandat. A da o delega╚Ťie. Ôľş Ai s─â prime╚Öti peste c├«teva zile delega╚Ťia de procuror-general. C. PETRESCU, C. V. 109. ÔŚŐ Loc. adv. ├Än delega╚Ťie = ├«n calitate de delegat. Au mers ├«n delega╚Ťie la Palade. DAVIDOGLU, M. 44. [Directorul] o trimite ├«n delega╚Ťie. CAMIL PETRESCU, T. I 450. ÔÖŽ Act prin care cineva este desemnat ca delegat. Directorul a semnat delega╚Ťia. 2. Grup de persoane trimise de cineva sau care se ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â din partea cuiva cu o misiune special─â. O delega╚Ťie a muncitorilor s-a prezentat directorului. SAHIA, N. 35.
deleg├í╚Ťie (grup, misiune ) (-╚Ťi-e) s. f., art. deleg├í╚Ťia (-╚Ťi-a), g.-d. art. deleg├í╚Ťiei; pl. deleg├í╚Ťii, art. deleg├í╚Ťiile (-╚Ťi-i-)
deleg├í╚Ťie s. f. Ôćĺ lega╚Ťie
DELEG├ü╚ÜIE s. 1. ├«mputernicire, mandat, procur─â, (livr.) abilitate, (├«nv.) procura╚Ťie, vechilet, vechilimea, vechil├óc, (grecism ├«nv.) plirexusiotit─â. (I-a dat o ~ pentru a-l reprezenta.) 2. (├«nv.) ambasad─â, solie. (A trimis ├«mp─âratului o ~.)
DELEG├ü╚ÜIE s.f. 1. Misiune sau ├«ns─ârcinare dat─â cuiva de a ac╚Ťiona ├«ntr-un anumit fel ├«n numele celui care i-a ├«ncredin╚Ťat-o. 2. Act prin care cineva este desemnat ca delegat. 3. Grup de persoane care au de ├«ndeplinit (sau sunt ├«ns─ârcinate cu) o misiune special─â. [Gen. -iei, var. delega╚Ťiune s.f. / cf. fr. d├ęl├ęgation, lat. delegatio].
DELEG├ü╚ÜIE s. f. 1. ├«mputernicire de a ac╚Ťiona ├«ntr-un anumit fel ├«n numele cuiva. 2. act prin care cineva este desemnat ca delegat. 3. grup de persoane ├«mputernicit cu o misiune special─â. (< fr. d├ęl├ęgation, lat. delegatio)
DELEG├ü╚ÜIE ~i f. 1) Misiune dat─â cuiva de a ac╚Ťiona sau de a vorbi ├«n numele unui colectiv sau al unei institu╚Ťii. 2) Grup de persoane oficiale trimis undeva pentru ├«ndeplinirea unei misiuni speciale. 3) Document oficial prin care este delegat cineva. [Art. delega╚Ťia; G.-D. delega╚Ťiei; Sil. -╚Ťi-e] /<fr. d├ęl├ęgation, lat. delegatio, ~onis
delega╚Ťi(un)e f. 1. ac╚Ťiunea de a delega; 2. comisiunea, persoanele delegate; 3. Jur. act prin care un datornic declar─â pe cel ├«ns─ârcinat cu plata datoriei.
*delega╚Ťi├║ne f. (lat. deleg├ítio, -├│nis. V. lega╚Ťiune). Ac╚Ťiunea de a delega, de a ├«ns─ârcina cu o autoritate. Comisiune, comitet, persoanele c─ârora li sÔÇÖa delegat puterea. Parlamentu austro-ungar. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie. V. solie.
DELEGA╚ÜIE s. 1. ├«mputernicire, mandat, procur─â, (├«nv.) procura╚Ťie, vechilet, vechilimea, vechil├«c, (grecism ├«nv.) plirexusiotit─â. (l-a dat o ~ pentru a ridica banii.) 2. (├«nv.) ambasad─â, solie. (A trimis ├«mp─âratului o ~.)
adr├ęs─â-deleg├í╚Ťie s. f. Act oficial prin care cineva este desemnat ca delegat ÔŚŐ ÔÇ×├Än cabin─â, mai mul╚Ťi salaria╚Ťi ai unit─â╚Ťii: ce-i drept, cu forme ├«n regul─â, cu tabel ╚Öi adres─â-delega╚Ťie aprobat─â.ÔÇŁ R.l. 1 VIII 73 p. 1 (din adres─â + delega╚Ťie)

Delega╚Ťie dex online | sinonim

Delega╚Ťie definitie

Intrare: delega╚Ťie
delega╚Ťie substantiv feminin