Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

16 defini╚Ťii pentru delectat

delect├í vtr [At: HELIADE, O. I, 362 / V: (├«nv) dil~ / Pzi: ~t├ęz ╚Öi (├«nv) dil├ęsc / E: fr d├ęlecter, it dilettare, lat delectare] 1-2 A (se) bucura pe ├«ndelete (cu sau de ceva). 3-4 (A face pe cineva s─â simt─â sau) a sim╚Ťi ├«nc├óntare, pl─âcere. 5-6 A (se) distra. 7-8 A (se) ├«nc├ónta.
delectát1 sn [At: MDA ms / Pl: (nob) ~uri / E: delecta] 1-4 Delectare (1-4).
delect├ít2, ~─â a [At: MDA ms / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: delecta] 1-4 Care se afl─â ├«ntr-o stare de delectare (1-4).
DELECT├ü, delectez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A (se) desf─âta, a (se) ├«nc├ónta, a (se) bucura. ÔÇô Din fr. d├ęlecter, lat. delectare.
DELECT├ü, delectez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A (se) desf─âta, a (se) ├«nc├ónta, a (se) bucura. ÔÇô Din fr. d├ęlecter, lat. delectare.
DELECTÁ, delectez, vb. I. Tranz. A desfăta, a procura o mare plăcere. (Refl.) Ei se delectau mai mult cu citirea întîmplărilor lui Alexandru Machedon. GHICA, S. 52.
delectá (a ~) vb., ind. prez. 3 delecteáză
delect├í vb., ind. prez. 1 sg. delect├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. delecte├íz─â
DELECT├ü vb. 1. v. ├«nc├ónta. 2. a (se) desf─âta, a (se) r─âsf─â╚Ťa, (rar) a (se) dezmierda, (Mold.) a (se) teferici, (fig.) a (se) ├«ndulci. (I-a ~ cu tot felul de bun─ât─â╚Ťi.)
DELECT├ü vb. I. tr., refl. A (se) desf─âta, a (se) bucura. [< fr. d├ęlecter, lat. delectare].
DELECT├ü vb. tr., refl. a (se) desf─âta, a (se) bucura, a (se) distra. (< fr. d├ęlecter, lat. delectare)
A DELECT├ü ~├ęz tranz. A face s─â se delecteze; a desf─âta; a fermeca; a fascina; a vr─âji; a ├«nc├ónta. /<fr. d├ęlecter, lat. delectare
A SE DELECT├ü m─â ~├ęz intranz. A fi cuprins de uimire ╚Öi de pl─âcere; a se desf─âta. /<fr. d├ęlecter, lat. delectare
delectà v. a (se) desfăta.
*delect├ęz v. tr. (lat. delectare, d. lactare, l├ícere, a atrage, a seduce, de unde ╚Öi de-licium, delici┼ş. V. diletant). Desf─â╚Ť, ├«nc├«nt, amuz.
DELECTA vb. 1. a atrage, a captiva, a cuceri, a desf─âta, a fascina, a fermeca, a ├«nc├«nta, a r─âpi. a seduce, a subjuga, a vr─âji, (fig.) a hipnotiza, a magnetiza. (Spectacolul l-a ~.) 2. a (se) desf─âta, a (se) r─âsf─â╚Ťa, (rar) a (se) dezmierda, (Mold.) a (se) teferici, (fig.) a (se) ├«ndulci. (I-a ~ cu tot felul de bun─ât─â╚Ťi.)

Delectat dex online | sinonim

Delectat definitie

Intrare: delecta
delecta verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: delectat
delectat