Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru del─âsare

del─âs├í [At: HELIADE, O. I, 309 / Pzi: del├ís / E: de- + l─âsa] 1 vt (├Änv) A p─âr─âsi. 2 vr A dovedi nep─âsare fa╚Ť─â de o treab─â ├«nceput─â Si: a neglija. 3 vr A abandona o treab─â ├«nceput─â. 4 vr A-╚Öi neglija ╚Ťinuta, aspectul.
del─âs├íre sf [At: HELIADE, O. II, 357 / Pl: ~sß║»ri / E: del─âsa] 1 (├Änv) P─âr─âsire. 2 Neglijare a unor treburi ├«ncepute Si: del─âsat1 (2). 3 Abandonare a unor treburi ├«ncepute Si: del─âsat1 (3). 4 Neglijare a ╚Ťinutei, a aspectului personal.
DEL─éS├ü, del├ís, vb. I. Refl. (Folosit mai ales la perf. c.) A dovedi nep─âsare, neglijen╚Ť─â fa╚Ť─â de o munc─â ├«nceput─â, a abandona o treab─â ├«nceput─â. ÔÇô Din fr. d├ęlaisser.
DEL─éS├üRE, del─âs─âri, s. f. Faptul de a se del─âsa; nep─âsare, neglijen╚Ť─â fa╚Ť─â de o munc─â ├«nceput─â. ÔÇô V. del─âsa.
DEL─éS├ü, del├ís, vb. I. Refl. (Folosit mai ales la perf. c.) A dovedi nep─âsare, neglijen╚Ť─â fa╚Ť─â de o munc─â ├«nceput─â, a abandona o treab─â ├«nceput─â. ÔÇô Din fr. d├ęlaisser.
DEL─éS├üRE, del─âs─âri, s. f. Faptul de a se del─âsa; nep─âsare, neglijen╚Ť─â fa╚Ť─â de o munc─â ├«nceput─â. ÔÇô V. del─âsa.
DEL─éS├ü vb. I. (Folosit mai ales la perf. c.) Refl. A dovedi nep─âsare, neglijen╚Ť─â, lips─â de interes fa╚Ť─â de o sarcin─â sau de o munc─â ├«nceput─â. ÔÖŽ Tranz. (Cu privire la o sarcin─â, la o munc─â ├«nceput─â) A l─âsa ├«n p─âr─âsire, a neglija.
DEL─éS├üRE, del─âs─âri, s. f. Faptul de a (se) del─âsa; nep─âsare, neglijen╚Ť─â, lips─â de interes fa╚Ť─â de o sarcin─â sau de o munc─â ├«nceput─â. Partidul cheam─â pe membrii s─âi ╚Öi pe to╚Ťi oamenii muncii s─â ├«nt─âreasc─â necontenit statul de democra╚Ťie popular─â prin aplicarea ferm─â a tuturor legilor ╚Öi combaterea oric─ârei manifest─âri de sl─âbire a disciplinei de stat, a oric─ârei tendin╚Ťe de del─âsare ╚Öi mole╚Öeal─â ├«n ├«ndeplinirea sarcinilor de stat. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2365. Oltul str─âbate lumea, via╚Ťa lui sem─ân├«nd tot timpul cu a unui om care ├«╚Öi tr─âie╚Öte destinul ├«n mod patetic, cu izbucniri frenetice ╚Öi del─âs─âri cumplite. BOGZA, C. O. 143.
!delăsá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 1 sg. mă delás, 2 sg. te deláși, 3 se delásă; conj. prez. 3 să se deláse
delăsáre s. f., g.-d. art. delăsắrii; pl. delăsắri
del─âs├í vb. Ôćĺ l─âsa
delăsáre s. f., g.-d. art. delăsării; pl. delăsări
!delăsá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 1 sg. mă delás, 2 sg. te deláși, 3 se delásă; conj. prez. 3 să se deláse (DOOM2, 2005)
DEL─éS├üRE s. 1. v. indiferen╚Ť─â. 2. v. neglijen╚Ť─â.
DEL─éS├ü vb. I. refl. A dovedi nep─âsare, a se l─âsa de, a neglija, a p─âr─âsi o munc─â ├«nceput─â. [P.i. del├ís, se conjug─â ca l─âsa. / Cf. fr. d├ęlaisser].
DEL─éS├üRE s.f. Faptul de a se del─âsa; nep─âsare, neglijen╚Ť─â. [< del─âsa].
DEL─éS├ü vb. refl. a dovedi nep─âsare, a p─âr─âsi o munc─â ├«nceput─â. (< fr. d├ęlaisser)
A SE DEL─éS├ü m─â del├ís intranz. 1) A deveni nep─âs─âtor fa╚Ť─â de propria sa persoan─â. 2) A manifesta nep─âsare fa╚Ť─â de o lucrare ├«nceput─â. /<fr. d├ęlaisser
del─âs├í v. a l─âsa cu totul, a p─âr─âsi: le delas─â ÔÇÖncetinel EM.
*del├ís a -l─âs├í v. tr. (de ╚Öi las, dup─â fr. d├ęlaisser). Barb. P─âr─âsesc, las o persoan─â, un lucru.
DEL─éSARE s. apatie, indiferen╚Ť─â, indolen╚Ť─â, iner╚Ťie, insensibilitate, nep─âsare, pasivitate, placiditate, tembelism, (livr.) impasibilitate, prostra╚Ťie, (rar) indiferentism, ne├«ngrijire, pasivism, (├«nv.) negrij─â, negrijin╚Ť─â, tembel├«c, (grecism ├«nv.) adiaforie, (fig.) r─âceal─â. (Stare de total─â ~.)

Del─âsare dex online | sinonim

Del─âsare definitie

Intrare: del─âsa
del─âsa verb grupa I conjugarea I
Intrare: del─âsare
del─âsare substantiv feminin