Dicționare ale limbii române

2 intrări

16 definiții pentru degazare

degaza vt [At: SANIELEVICI, R. 113 / Pzi: ~zéz / E: de- + gaza ns cf fr dégazer] 1-2 A curăța de gaze (toxice). 3-4 (C.i. gaze toxice de luptă) A îndepărta din adăposturi, de pe îmbrăcăminte etc. (prin ventilație sau) prin substanțe neutralizante.
degazáre sf [At: LTR2 / Pl: ~zắri / E: degaza] 1-2 Curățare de gaze (toxice). 3-4 Îndepărtare a gazelor toxice de luptă (prin ventilație sau) prin substanțe neutralizante.
DEGAZÁ, degazez, vb. I. Tranz. 1. A îndepărta gazele dintr-un spațiu închis sau de pe o suprafață solidă. 2. A îndepărta substanțele toxice de luptă din adăposturi, din încăperi, de pe îmbrăcăminte etc. prin ventilație sau cu ajutorul substanțelor neutralizante. – Din. fr. dégazer.
DEGAZÁRE, degazări, s. f. Acțiunea de a degaza și rezultatul ei. – V. degaza.
DEGAZÁ, degazez, vb. I. Tranz. 1. A îndepărta gazele dintr-un spațiu închis sau de pe o suprafață solidă. 2. A îndepărta substanțele toxice de luptă din adăposturi, din încăperi, de pe îmbrăcăminte etc. prin ventilație sau cu ajutorul substanțelor neutralizante. – De4 + gaza. Cf. fr. dégazer.
DEGAZÁRE, degazări, s. f. Acțiunea de a degaza și rezultatul ei. – V. degaza.
DEGAZÁRE, degazări, s. f. 1. (Fiz.) Îndepărtarea gazelor dintr-o incintă sau de pe o suprafață solidă. Funcționarea tuburilor electronice cu vid pretinde o bună degazare. 2. (Mil.) Operația de îndepărtare a substanțelor toxice de luptă din adăposturi, din încăperi, de pe îmbrăcăminte etc. prin ventilație sau cu ajutorul substanțelor neutralizante.
degazá (a ~) vb., ind. prez. 3 degazeáză
degazáre s. f., g.-d. art. degazắrii; pl. degazắri
degazá vb., ind. prez. 1 sg. degazéz, 3 sg. și pl. degazeáză
degazáre s. f. → gazare
DEGAZÁ vb. I. tr. A îndepărta gazele (dintr-un spațiu închis, de pe o suprafață). ♦ (Spec.; mil.) A îndepărta gazele de luptă dintr-un anumit loc. [< de- + gaza].
DEGAZÁRE s.f. Acțiunea de a degaza și rezultatul ei. [< degaza].
DEGAZÁ vb. tr. 1. a îndepărta substanțele gazoase dintr-un spațiu închis, de pe o suprafață. 2. (mil.) a îndepărta gazele toxice de luptă dintr-un anumit loc. (< fr. dégazer)
A DEGAZÁ ~éz tranz. (spații închise, suprafețe gazate) A curăța de gaze sau de substanțe toxice prin ventilație sau cu ajutorul unor procedee speciale. /de + a gaza
DEGAZÁRE (< de4 + gazare) s. f. 1. Eliminare a gazelor dintr-un fluid, de pe o suprafață solidă sau dintr-un spațiu închis prin metode de natură fizică, termică, chimică. 2. Operație de neutralizare (prin procedee fizice sau fizico-chimice) a efectelor substanțelor toxice de luptă.

degazare definitie

degazare dex

Intrare: degaza
degaza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: degazare
degazare substantiv feminin