Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru decorticare

decortica vt [At: LM / V: (├«nv) desc~ / Pzi: ~ch├ęz / E: fr d├ęcortiquer, lat decorticare] 1 (C.i. boabe de cereale, anumite fructe etc.) A ├«nl─âtura cortexul pentru a face s─â fie comestibil Si: a descoji. 2 (C. i. arbori) A ├«nl─âtura scoar╚Ťa pentru a ├«ndep─ârta insectele sau ou─âle de insecte v─ât─âm─âtoare. 3-4 (Med; c.i. membrana care ├«nvele╚Öte un organ) A ├«nl─âtura (total sau) par╚Ťial prin mijloace chirurgicale.
decortic├íre sf [At: DLR / Pl: ~cß║»ri / E: decortica] 1 ├Änl─âturare a cortexului boabelor de cereale, anumitor fructe etc. pentru a le face comestibile Si: decorticat1 (1), decortica╚Ťie (1), descojire. 2 Cur─â╚Ťare de scoar╚Ť─â a arborilor pentru ├«ndep─ârtarea insectelor sau a ou─âlor de insecte v─ât─âm─âtoare Si: decorticat1 (2), decortica╚Ťie (2), descojire. 3 (Med) ├Änl─âturare (total─â sau par╚Ťial─â) a membranei care ├«nvele╚Öte un organ, prin mijloace chirurgicale Si: decorticat1 (3), decortica╚Ťie (3), descojire.
DECORTIC├ü, decortichez, vb. I. Tranz. 1. A desprinde ╚Öi a ├«nl─âtura cojile de pe unele semin╚Ťe ├«n vederea consumului. ÔÖŽ A cur─â╚Ťa de coaj─â arborii, cu scopul de a st├órpi insectele d─âun─âtoare ╚Öi ou─âle lor. 2. A ├«ndep─ârta chirurgical, total sau par╚Ťial, o membran─â ├«ngro╚Öat─â care ├«nvele╚Öte un organ (creier, rinichi etc.). ÔÇô Din fr. d├ęcortiquer, lat. decorticare.
DECORTIC├üRE, decortic─âri, s. f. 1. Opera╚Ťie de desprindere ╚Öi de ├«nl─âturare a cojilor de pe unele semin╚Ťe ├«n vederea consumului sau prelucr─ârii ulterioare a acestora. ÔÖŽ Cur─â╚Ťare de scoar╚Ť─â a arborilor pentru distrugerea insectelor d─âun─âtoare ╚Öi a ou─âlor lor. 2. ├Ändep─ârtare chirurgical─â, total─â sau par╚Ťial─â, a unui organ de ├«nveli╚Öul s─âu f├«bros, normal sau patologic. ÔÇô V. decortica.
DECORTIC├ü, decortichez, vb. I. Tranz. 1. A desprinde ╚Öi a ├«nl─âtura cojile de pe unele semin╚Ťe ├«n vederea consumului. ÔÖŽ A cur─â╚Ťa de coaj─â arborii, cu scopul de a st├órpi insectele d─âun─âtoare ╚Öi ou─âle lor. 2. (Med.) A ├«ndep─ârta chirurgical, total sau par╚Ťial, o membran─â ├«ngro╚Öat─â care ├«nvele╚Öte un organ (creier, rinichi etc.). ÔÇô Din fr. d├ęcortiquer, lat. decorticare.
DECORTIC├üRE, decortic─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a decortica ╚Öi rezultatul ei; decortica╚Ťie. 1. Opera╚Ťie de desprindere ╚Öi de ├«nl─âturare a cojilor de pe unele semin╚Ťe ├«n vederea consumului sau prelucr─ârii ulterioare a acestora. 2. ├Ändep─ârtare chirurgical─â, total─â sau par╚Ťial─â, a p─âr╚Ťii corticale a unui organ (creier, rinichi etc.) ÔÇô V. decortica.
DECORTIC├ü, decortichez, vb. I. Tranz. (├Än industria alimentar─â; cu privire la gr─âun╚Ťe de cereale) A cur─â╚Ťa de coaj─â, a desprinde coaja. V. descoji. Am decorticat orzul.
DECORTIC├üRE s. f. (├Än industria alimentar─â) Opera╚Ťie de cur─â╚Ťire a cojii gr─âun╚Ťelor pentru a putea fi consumate. Decorticarea orezului. ÔÖŽ (Hort.) Opera╚Ťie de cur─â╚Ťire a scoar╚Ťei arborilor cu scopul de a st├«rpi insectele v─ât─âm─âtoare ╚Öi ou─âle lor. ÔÖŽ (Med.) Opera╚Ťie de ├«nl─âturare a unei membrane ├«ngro╚Öate care ├«nvele╚Öte un organ. Decorticarea rinichiului.
decorticá (a ~) vb., ind. prez. 3 decorticheáză
decorticáre s. f., g.-d. art. decorticắrii; pl. decorticắri
decortic├í vb., ind. prez. 1 sg. decortich├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. decortiche├íz─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. decortich├ęze; ger. decortic├ónd
decorticáre s. f., g.-d. art. decorticării; pl. decorticări
DECORTICÁ vb. (rar) a pisa. (A ~ orez.)
DECORTIC├üRE s. decortica╚Ťie. (~ orezului.)
DECORTIC├ü vb. I. tr. A cur─â╚Ťa de coaj─â gr─âun╚Ťele de cereale. ÔÖŽ A cur─â╚Ťa de coaj─â arborii, pentru st├órpirea insectelor v─ât─âm─âtoare ╚Öi a ou─âlor lor. ÔÖŽ A ├«nl─âtura o membran─â ├«ngro╚Öat─â care acoper─â un organ. [P.i. -chez. / < fr. d├ęcortiquer, cf. lat. de ÔÇô de, cortex ÔÇô scoar╚Ť─â].
DECORTIC├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a decortica ╚Öi rezultatul ei; decortica╚Ťie. [< decortica].
DECORTIC├ü vb. tr. 1. a ├«ndep─ârta cojile de pe unele semin╚Ťe. 2. a descoji arborii pentru st├órpirea insectelor v─ât─âm─âtoare ╚Öi a ou─âlor lor. 3. a ├«nl─âtura pe cale chirurgical─â o membran─â ├«ngro╚Öat─â care acoper─â un organ. (< fr. d├ęcortiquer, lat. decorticare)
A DECORTIC├ü ~ch├ęz tranz. 1) (semin╚Ťe) A cur─â╚Ťa de coaj─â (├«n vederea consumului sau prelucr─ârii ulterioare); a r─â╚Ölui. 2) (arbori) A cur─â╚Ťa de coaj─â (├«n scopul nimicirii insectelor v─ât─âm─âtoare). 3) med. (creier, rinichi) A dezveli de ├«nveli╚Öul cortical prin interven╚Ťie chirurgical─â. /<fr. decortiquier, lat. decorticare
*dec├│rtic, a -├í vb. (lat. dec├│rtico, -cortic├íre, descojesc, d. c├│rtex, scoar╚Ť─â, coaj─â). Scot coaja, descojesc: semin╚Ťe decorticate. V. gon╚Ť.
*decortica╚Ťi├║ne f. (lat. decortic├ítio, -├│nis). Ac╚Ťiunea de a decortica. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie ╚Öi -are.
DECORTICA vb. (rar) a pisa. (A ~ orez.)
DECORTICARE s. decortica╚Ťie. (~ orezului.)

Decorticare dex online | sinonim

Decorticare definitie

Intrare: decortica
decortica verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: decorticare
decorticare substantiv feminin