Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru decortica

decortica vt [At: LM / V: (├«nv) desc~ / Pzi: ~ch├ęz / E: fr d├ęcortiquer, lat decorticare] 1 (C.i. boabe de cereale, anumite fructe etc.) A ├«nl─âtura cortexul pentru a face s─â fie comestibil Si: a descoji. 2 (C. i. arbori) A ├«nl─âtura scoar╚Ťa pentru a ├«ndep─ârta insectele sau ou─âle de insecte v─ât─âm─âtoare. 3-4 (Med; c.i. membrana care ├«nvele╚Öte un organ) A ├«nl─âtura (total sau) par╚Ťial prin mijloace chirurgicale.
DECORTIC├ü, decortichez, vb. I. Tranz. 1. A desprinde ╚Öi a ├«nl─âtura cojile de pe unele semin╚Ťe ├«n vederea consumului. ÔÖŽ A cur─â╚Ťa de coaj─â arborii, cu scopul de a st├órpi insectele d─âun─âtoare ╚Öi ou─âle lor. 2. A ├«ndep─ârta chirurgical, total sau par╚Ťial, o membran─â ├«ngro╚Öat─â care ├«nvele╚Öte un organ (creier, rinichi etc.). ÔÇô Din fr. d├ęcortiquer, lat. decorticare.
DECORTIC├ü, decortichez, vb. I. Tranz. 1. A desprinde ╚Öi a ├«nl─âtura cojile de pe unele semin╚Ťe ├«n vederea consumului. ÔÖŽ A cur─â╚Ťa de coaj─â arborii, cu scopul de a st├órpi insectele d─âun─âtoare ╚Öi ou─âle lor. 2. (Med.) A ├«ndep─ârta chirurgical, total sau par╚Ťial, o membran─â ├«ngro╚Öat─â care ├«nvele╚Öte un organ (creier, rinichi etc.). ÔÇô Din fr. d├ęcortiquer, lat. decorticare.
DECORTIC├ü, decortichez, vb. I. Tranz. (├Än industria alimentar─â; cu privire la gr─âun╚Ťe de cereale) A cur─â╚Ťa de coaj─â, a desprinde coaja. V. descoji. Am decorticat orzul.
decorticá (a ~) vb., ind. prez. 3 decorticheáză
decortic├í vb., ind. prez. 1 sg. decortich├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. decortiche├íz─â; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. decortich├ęze; ger. decortic├ónd
DECORTICÁ vb. (rar) a pisa. (A ~ orez.)
DECORTIC├ü vb. I. tr. A cur─â╚Ťa de coaj─â gr─âun╚Ťele de cereale. ÔÖŽ A cur─â╚Ťa de coaj─â arborii, pentru st├órpirea insectelor v─ât─âm─âtoare ╚Öi a ou─âlor lor. ÔÖŽ A ├«nl─âtura o membran─â ├«ngro╚Öat─â care acoper─â un organ. [P.i. -chez. / < fr. d├ęcortiquer, cf. lat. de ÔÇô de, cortex ÔÇô scoar╚Ť─â].
DECORTIC├ü vb. tr. 1. a ├«ndep─ârta cojile de pe unele semin╚Ťe. 2. a descoji arborii pentru st├órpirea insectelor v─ât─âm─âtoare ╚Öi a ou─âlor lor. 3. a ├«nl─âtura pe cale chirurgical─â o membran─â ├«ngro╚Öat─â care acoper─â un organ. (< fr. d├ęcortiquer, lat. decorticare)
A DECORTIC├ü ~ch├ęz tranz. 1) (semin╚Ťe) A cur─â╚Ťa de coaj─â (├«n vederea consumului sau prelucr─ârii ulterioare); a r─â╚Ölui. 2) (arbori) A cur─â╚Ťa de coaj─â (├«n scopul nimicirii insectelor v─ât─âm─âtoare). 3) med. (creier, rinichi) A dezveli de ├«nveli╚Öul cortical prin interven╚Ťie chirurgical─â. /<fr. decortiquier, lat. decorticare
*dec├│rtic, a -├í vb. (lat. dec├│rtico, -cortic├íre, descojesc, d. c├│rtex, scoar╚Ť─â, coaj─â). Scot coaja, descojesc: semin╚Ťe decorticate. V. gon╚Ť.
DECORTICA vb. (rar) a pisa. (A ~ orez.)

Decortica dex online | sinonim

Decortica definitie

Intrare: decortica
decortica verb grupa I conjugarea a II-a