Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru declivitate

declivit├íte sf [At: HELIADE, PARALELISM, I, 64/9 / Pl: ~tß║»╚Ťi / E: fr d├ęclivit├ę, lat declivitas, -atis] 1 Unghi format de o dreapt─â cu planul orizontal. 2 ├Änclinare a unui teren, a unei ╚Öosele sau a unei c─âi ferate pe o por╚Ťiune uniform─â.
DECLIVIT├üTE, declivit─â╚Ťi, s. f. 1. Unghi format de o dreapt─â ├«nclinat─â cu planul orizontal. 2. ├Änclinare a unui teren, a unei ╚Öosele sau a unei c─âi ferate fa╚Ť─â de planul orizontal. ÔÇô Din fr. d├ęclivit├ę, lat. declivitas, -atis.
DECLIVIT├üTE, declivit─â╚Ťi, s. f. 1. Unghi format de o dreapt─â ├«nclinat─â cu planul orizontal. 2. ├Änclinare a unui teren, a unei ╚Öosele sau a unei c─âi ferate pe o por╚Ťiune uniform─â. ÔÇô Din fr. d├ęclivit├ę, lat. declivitas, -atis.
DECLIVIT├üTE, declivit─â╚Ťi, s. f. 1. Unghi format de o dreapt─â ├«nclinat─â cu planul orizontal. 2. ├Änclinare a unui teren, a unei ╚Öosele sau a unei c─âi ferate pe o por╚Ťiune uniform─â. Pe distan╚Ťa C├«mpina-Predeal, linia ferat─â are declivit─â╚Ťi mari.
declivit├íte (de-cli-) s. f., g.-d. art. declivitß║»╚Ťii; pl. declivitß║»╚Ťi
declivit├íte s. f. (sil. -cli-), g.-d. art. declivit─â╚Ťii; pl. declivit─â╚Ťi
DECLIVIT├üTE s.f. 1. Unghi format de o dreapt─â ├«nclinat─â cu planul orizontal. 2. ├Änclinare pe o por╚Ťiune limitat─â a unui teren, a unei ╚Öosele sau a unei c─âi ferate. [Cf. fr. d├ęclivit├ę, lat. declivitas].
DECLIVIT├üTE s. f. 1. unghi format de o dreapt─â ├«nclinat─â cu planul orizontal. 2. ├«nclinare pe o por╚Ťiune limitat─â a unui teren, a unei ╚Öosele sau a unei c─âi ferate. (< fr. d├ęclivit├ę, lat. declivitas)
DECLIVIT├üTE ~─â╚Ťi f. 1) Unghi ascu╚Ťit format de o dreapt─â ├«nclinat─â (sau de un plan) cu o dreapt─â sau cu un plan orizontal; pant─â. 2) geogr. Stare decliv─â a unei suprafe╚Ťe de teren; ├«nclinare. [Art. declivitatea; G.-D. declivit─â╚Ťii] /<fr. d├ęclivite, lat. declivitas, ~atis
DECLIVIT├üTE (< fr.) s. f. 1. (GEOGR.) ├Änclinare a unei suprafe╚Ťe de teren fa╚Ť─â de planul orizontal, exprimat─â ├«n grade sau ├«n m/km. 2. ├Änclinare fa╚Ť─â de orizontal─â a axei unui traseu de cale ferat─â sau de ╚Öosea, m─âsurat─â prin raportarea diferen╚Ťei de nivel a dou─â puncte de pe ax─â la distan╚Ťa orizontal─â dintre aceste puncte, ╚Öi exprimat─â ├«n miimi (mm/m) sau sutimi (cm/m).

Declivitate dex online | sinonim

Declivitate definitie

Intrare: declivitate
declivitate substantiv feminin
  • silabisire: -cli-