Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru declivitate

declivitáte sf [At: HELIADE, PARALELISM, I, 64/9 / Pl: ~tắți / E: fr déclivité, lat declivitas, -atis] 1 Unghi format de o dreaptă cu planul orizontal. 2 Înclinare a unui teren, a unei șosele sau a unei căi ferate pe o porțiune uniformă.
DECLIVITÁTE, declivități, s. f. 1. Unghi format de o dreaptă înclinată cu planul orizontal. 2. Înclinare a unui teren, a unei șosele sau a unei căi ferate față de planul orizontal. – Din fr. déclivité, lat. declivitas, -atis.
DECLIVITÁTE, declivități, s. f. 1. Unghi format de o dreaptă înclinată cu planul orizontal. 2. Înclinare a unui teren, a unei șosele sau a unei căi ferate pe o porțiune uniformă. – Din fr. déclivité, lat. declivitas, -atis.
DECLIVITÁTE, declivități, s. f. 1. Unghi format de o dreaptă înclinată cu planul orizontal. 2. Înclinare a unui teren, a unei șosele sau a unei căi ferate pe o porțiune uniformă. Pe distanța Cîmpina-Predeal, linia ferată are declivități mari.
declivitáte (de-cli-) s. f., g.-d. art. declivitắții; pl. declivitắți
declivitáte s. f. (sil. -cli-), g.-d. art. declivității; pl. declivități
DECLIVITÁTE s.f. 1. Unghi format de o dreaptă înclinată cu planul orizontal. 2. Înclinare pe o porțiune limitată a unui teren, a unei șosele sau a unei căi ferate. [Cf. fr. déclivité, lat. declivitas].
DECLIVITÁTE s. f. 1. unghi format de o dreaptă înclinată cu planul orizontal. 2. înclinare pe o porțiune limitată a unui teren, a unei șosele sau a unei căi ferate. (< fr. déclivité, lat. declivitas)
DECLIVITÁTE ~ăți f. 1) Unghi ascuțit format de o dreaptă înclinată (sau de un plan) cu o dreaptă sau cu un plan orizontal; pantă. 2) geogr. Stare declivă a unei suprafețe de teren; înclinare. [Art. declivitatea; G.-D. declivității] /<fr. déclivite, lat. declivitas, ~atis
DECLIVITÁTE (< fr.) s. f. 1. (GEOGR.) Înclinare a unei suprafețe de teren față de planul orizontal, exprimată în grade sau în m/km. 2. Înclinare față de orizontală a axei unui traseu de cale ferată sau de șosea, măsurată prin raportarea diferenței de nivel a două puncte de pe axă la distanța orizontală dintre aceste puncte, și exprimată în miimi (mm/m) sau sutimi (cm/m).

declivitate definitie

declivitate dex

Intrare: declivitate
declivitate substantiv feminin
  • silabisire: -cli-