Dicționare ale limbii române

2 intrări

17 definiții pentru decimat

decima2 vt [At: ROM. LIT. 841/29 / Pzi: ~mez / E: fr décimer, lat decimare] 1 (În Roma antică și Evul Mediu) A pedepsi o unitate militară, executând pe fiecare al zecelea soldat Si: (înv) a zecima. 2 (D. războaie, epidemii etc.) A omorî în număr foarte mare. 3 (Fig) A critica foarte sever.
decimát2, ~ă a [At: CAMIL PETRESCU, V. 86 / Pl: ~ați, ~e / E: decima] 1 (În Roma antică și în Evul Mediu; d. soldați) Care a fost omorât prin decimare (1). 2 (În Roma antică și în Evul Mediu; d. unități militare) Din care s-a omorât fiecare al zecelea soldat, pentru pedepsire. 3 (D. colectivități) Care are numărul foarte redus (din cauza unor boli, a războaielor etc.). 4 (Fig; rar) Care a fost criticat foarte sever.
decimát1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: decima] 1-3 Decimare (1-3)
DECIMÁ2, decimez, vb. I. Tranz. 1. (În Roma antică și Evul Mediu) A pedepsi o unitate militară, executând pe fiecare al zecelea soldat. 2. (Despre războaie, epidemii etc.) A omorî oameni în număr mare. – Din fr. décimer, lat. decimare.
DECIMÁ2, decimez, vb. I. Tranz. 1. (În Roma antică și evul mediu) A pedepsi o unitate militară, executând pe fiecare al zecelea soldat. 2. (Despre războaie, epidemii etc.) A omorî oameni în număr mare. – Din fr. décimer, lat. decimare.
DÉCIMA1 s. f. (În evul mediu, în Transilvania) Dijmă plătită Bisericii catolice de către țăranii liberi, iobagi, târgoveți și micii nobili. – Cuv. lat.
DECIMÁ, decimez, vb. I. Tranz. 1. (De obicei despre războaie și despre epidemii; cu privire la colectivități) A ucide, a omorî în număr foarte mare. Trei regimente de infanterie au fost decimate la Fîntîna Albă. CAMILAR, N. I 39. 2. (La romani și în epoca feudală) A pedepsi o trupă de soldați, executînd pe unul din zece, ales prin tragere la sorți.
DECIMÁT, -Ă, decimați, -te, adj. (Despre o colectivitate) Din care au murit foarte mulți (uciși de războaie, de epidemii).
decimá (a ~) vb., ind. prez. 3 decimeáză
decimá vb., ind. prez. 1 sg. deciméz, 3 sg. și pl. decimeáză
décima (dijmă) s. f.
DECIMÁ vb. 1. (înv.) a zeciui, (fig.) a secera. (Epidemia a ~ oamenii.) 2. v. masacra.
DECIMÁ vb. I. tr. 1. (La romani și în feudalism) A pedepsi o armată, o unitate militară, executând câte unul din zece soldați prin tragere la sorți. 2. A ucide, a omorî în număr mare. [< lat. decimare, cf. fr. décimer].
DECIMÁ vb. tr. 1. (la romani și în evul mediu) a pedepsi o unitate militară executând câte unul din zece soldați, prin tragere la sorți. 2. a ucide, a omorî în număr mare; a extermina, a masacra. (< fr. décimer, lat. decimare)
A DECIMÁ ~éz tranz. 1) (despre războaie, epidemii etc.) A omorî în proporții mari: a cosi; a zeciui. 2) (unități militare din Roma antică și evul mediu) A pedepsi, executând pe fiecare al zecelea soldat. /<fr. décimer, lat. decimare
*deciméz v. tr. (lat. décimo, -áre). Pedepsesc cu moartea ucizînd după sorțĭ unu din zece, cum făceaŭ comandanțiĭ romanĭ cînd soldațiĭ nu se purtase vitejește. Fig. Ucid în număr mare: holera decimase armata. V. zecĭuĭesc.
DECIMA vb. (înv.) a zeciui, (fig.) a secera. (Epidemia a ~ oamenii.)

Decimat dex online | sinonim

Decimat definitie

Intrare: decima (vb.)
decima vb. verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: decimat
decimat