Dicționare ale limbii române

2 intrări

10 definiții pentru decapsulat

decapsula vt [At: DN2 / Pzi: ~léz / E: fr décapsuler] 1 (C.i. capsule de in) A separa de tulpini în vederea obținerii semințelor și a fibrelor textile. 2 A îndepărta pe cale chirurgicală membrana care învelește un organ, mai ales rinichiul.
decapsulát1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: decapsula] Decapsulare (1).
decapsulát2, ~ă a [At: MDA ms / Pl: ~ați, ~e / E: decapsula] 1 (D. tulpini de in) Fără capsule. 2 (D. organe interne) Cu membrana îndepărtată chirurgical.
DECAPSULÁ, decapsulez, vb. I. Tranz. 1. A separa capsulele de pe tulpinile de in recoltate și uscate, în vederea obținerii semințelor de in și a fibrelor textile; a decortica. 2. A îndepărta, pe cale chirurgicală, membrana care învelește un organ. – Din fr. décapsuler.
DECAPSULÁ, decapsulez, vb. I. Tranz. 1. A separa capsulele de pe tulpinile de in recoltate și uscate, în vederea obținerii semințelor de in și a fibrelor textile; a decortica. 2. A îndepărta, pe cale chirurgicală, membrana care învelește rinichiul. – Din fr. décapsuler.
decapsulá (a ~) vb., ind. prez. 3 decapsuleáză
decapsulá vb., ind. prez. 3 sg. decapsuleáză
DECAPSULÁ vb. I. tr. 1. A separa capsulele de pe tulpinile de in; a decortica. 2. A înlătura, prin operație, capsula unui organ, în special membrana care învelește rinichiul. [P.i. -lez. / < fr. décapsuler].
DECAPSULÁ vb. tr. 1. a desprinde capsulele de pe tulpinile unor plante textile. 2. a înlătura, prin operație, capsula unui organ, în special membrana care învelește rinichiul. 3. a desface capsula (la sticle, la rachete de semnalizare etc.). (< fr. décapsuler)
A DECAPSULÁ ~éz tranz. 1) (tulpina de in) A separa de capsule. 2) (organe, în special rinichi) A separa de învelișul membranos pe cale chirurgicală. /<fr. décapsuler

Decapsulat dex online | sinonim

Decapsulat definitie

Intrare: decapsula
decapsula verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: decapsulat
decapsulat