Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru decapsulare

decapsula vt [At: DN2 / Pzi: ~l├ęz / E: fr d├ęcapsuler] 1 (C.i. capsule de in) A separa de tulpini ├«n vederea ob╚Ťinerii semin╚Ťelor ╚Öi a fibrelor textile. 2 A ├«ndep─ârta pe cale chirurgical─â membrana care ├«nvele╚Öte un organ, mai ales rinichiul.
decapsul├íre sf [At: LTR2 / Pl: ~lß║»ri / E: decapsula] 1 Separare a capsulelor de in de tulpini, dup─â recoltarea ╚Öi uscarea plantelor Si: decapsulat1 (1). 2 (Med) ├Änl─âturare pe cale chirurgical─â a membranei care ├«nvele╚Öte rinichiul Si: decapsula╚Ťie.
DECAPSUL├ü, decapsulez, vb. I. Tranz. 1. A separa capsulele de pe tulpinile de in recoltate ╚Öi uscate, ├«n vederea ob╚Ťinerii semin╚Ťelor de in ╚Öi a fibrelor textile; a decortica. 2. A ├«ndep─ârta, pe cale chirurgical─â, membrana care ├«nvele╚Öte un organ. ÔÇô Din fr. d├ęcapsuler.
DECAPSUL├üRE, decapsul─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a decapsula ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. decapsula.
DECAPSUL├ü, decapsulez, vb. I. Tranz. 1. A separa capsulele de pe tulpinile de in recoltate ╚Öi uscate, ├«n vederea ob╚Ťinerii semin╚Ťelor de in ╚Öi a fibrelor textile; a decortica. 2. A ├«ndep─ârta, pe cale chirurgical─â, membrana care ├«nvele╚Öte rinichiul. ÔÇô Din fr. d├ęcapsuler.
DECAPSUL├üRE, decapsul─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a decapsula ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. decapsula.
decapsulá (a ~) vb., ind. prez. 3 decapsuleáză
decapsuláre s. f., g.-d. art. decapsulắrii; pl. decapsulắri
decapsulá vb., ind. prez. 3 sg. decapsuleáză
decapsuláre s. f., g.-d. art. decapsulării; pl. decapsulări
DECAPSUL├ü vb. I. tr. 1. A separa capsulele de pe tulpinile de in; a decortica. 2. A ├«nl─âtura, prin opera╚Ťie, capsula unui organ, ├«n special membrana care ├«nvele╚Öte rinichiul. [P.i. -lez. / < fr. d├ęcapsuler].
DECAPSUL├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a decapsula ╚Öi rezultatul ei; decapsula╚Ťie. [< decapsula].
DECAPSUL├ü vb. tr. 1. a desprinde capsulele de pe tulpinile unor plante textile. 2. a ├«nl─âtura, prin opera╚Ťie, capsula unui organ, ├«n special membrana care ├«nvele╚Öte rinichiul. 3. a desface capsula (la sticle, la rachete de semnalizare etc.). (< fr. d├ęcapsuler)
A DECAPSUL├ü ~├ęz tranz. 1) (tulpina de in) A separa de capsule. 2) (organe, ├«n special rinichi) A separa de ├«nveli╚Öul membranos pe cale chirurgical─â. /<fr. d├ęcapsuler

Decapsulare dex online | sinonim

Decapsulare definitie

Intrare: decapsula
decapsula verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: decapsulare
decapsulare substantiv feminin