Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru decapare

decapa vt [At: DL / Pzi: ~p├ęz / E: fr d├ęcaper] 1 (C.i. suprafe╚Ťe metalice) A cur─â╚Ťa de oxizi, de gr─âsimi, de vopsele etc. 2 (C.i. terenuri, pasaje etc.) A nivela prin ├«nl─âturarea unui strat sub╚Ťire. 3 (C.i. bl─ânuri, piei de animale etc.) A trata cu solu╚Ťii de anumi╚Ťi acizi sau s─âruri ├«n vederea conserv─ârii pentru prelucr─âri ulterioare.
decap├íre sf [At: ORBONA╚ś, MEC. 437 / Pl: ~pß║»ri / E: decapa] 1 Opera╚Ťie de cur─â╚Ťare a suprafe╚Ťelor metalice de straturile de oxizi, de vopsele, de gr─âsimi etc. Si: decapaj. 2 Opera╚Ťie de ├«ndep─ârtare a unui strat (superficial) de pe un teren, de pe un drum asfaltat, pentru a nivela sau pentru a recupera materiale refolosibile. 3 Opera╚Ťie de tratare a pieilor sau a bl─ânurilor cu solu╚Ťii de anumi╚Ťi acizi sau s─âruri pentru a le conserva un anumit timp sau pentru a le prelucra.
DECAP├ü, decapez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa de acizi sau de gr─âsimi o suprafa╚Ť─â metalic─â ├«n vederea opera╚Ťiilor ulterioare. 2. A nivela un teren sau un pavaj de asfalt prin ├«nl─âturarea unui strat sub╚Ťire de la suprafa╚Ť─â. 3. A trata pieile sau bl─ânurile cu solu╚Ťii ale unor acizi sau s─âruri ├«n vederea conserv─ârii lor temporare sau pentru prelucrarea ulterioar─â. ÔÇô Din fr. d├ęcaper.
DECAP├üRE, decap─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a decapa ╚Öi rezultatul ei; cur─â╚Ťare, nivelare, decapaj. ÔÇô V. decapa.
DECAP├ü, decapez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa de acizi sau de gr─âsimi o suprafa╚Ť─â metalic─â ├«n vederea opera╚Ťiilor ulterioare. 2. A nivela un teren sau un pavaj de asfalt prin ├«nl─âturarea unui strat sub╚Ťire de la suprafa╚Ť─â. 3. A trata pieile sau bl─ânurile cu solu╚Ťii ale unor acizi sau s─âruri ├«n vederea conserv─ârii lor temporare sau pentru prelucrarea ulterioar─â. ÔÇô Din fr. d├ęcaper.
DECAP├üRE, decap─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a decapa ╚Öi rezultatul ei; cur─â╚Ťire, nivelare, decapaj. ÔÇô V. decapa.
DECAP├ü, decapez, vb. I. Tranz. (Tehn.) 1. A cur─â╚Ťa de acizi o suprafa╚Ť─â metalic─â. 2. A nivela un teren sau un pavaj de asfalt prin ├«nl─âturarea unui strat sub╚Ťire de la suprafa╚Ť─â.
DECAP├üRE, decap─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a decapa ╚Öi rezultatul ei; cur─â╚Ťire, nivelare.
decap├í (a ~) (a cur─â╚Ťa, a nivela, a trata pieile) vb., ind. prez. 3 decape├íz─â
decapáre (decapaj) s. f., g.-d. art. decapắrii; pl. decapắri
decap├í vb., ind. prez. 1 sg. decap├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. decape├íz─â
decapáre s. f., g.-d. art. decapării; pl. decapări
DECAPÁRE s. (CHIM.) decapaj.
DECAP├ü vb. I. tr. A cur─â╚Ťa suprafa╚Ťa unui metal. ÔÖŽ (p. ext.) A nivela, a r─âzui o suprafa╚Ť─â prin ├«nl─âturarea unui strat sub╚Ťire de deasupra. [< fr. d├ęcaper].
DECAP├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a decapa ╚Öi rezultatul ei; decapaj. [< decapa].
DECAP├ü vb. tr. 1. a cur─â╚Ťa suprafa╚Ťa unui material ├«n vederea vopsirii. 2. a nivela, a r─âzui o suprafa╚Ť─â prin ├«nl─âturarea unui strat sub╚Ťire de deasupra. (< fr. d├ęcaper)
A DECAP├ü ~├ęz tranz. 1) tehn. (suprafa╚Ťa unor piese metalice) A cur─â╚Ťa de gr─âsimi ╚Öi oxizi (├«n vederea unor opera╚Ťii ulterioare). 2) (terenuri, drumuri etc.) A s─âpa u╚Öor la suprafa╚Ť─â, nivel├ónd ╚Öi cur─â╚Ť├ónd de un strat sub╚Ťire de p─âm├ónt. 3) (piei sau bl─ânuri) A trata cu solu╚Ťii speciale ├«n vederea conserv─ârii sau a prelucr─ârii ulterioare. /<fr. decaper
DECAP├üRE (dup─â fr. d├ęcapage) s. f. 1. Opera╚Ťie de ├«ndep─ârtare (pe cale chimic─â, mecanic─â, electrochimic─â) a oxizilor, peliculelor de gr─âsime sau a altor compu╚Öi de pe suprafa╚Ťa unor piese metalice, ├«n vederea unui tratament ulterior de protec╚Ťie a suprafe╚Ťei (vopsire, metalizare etc.) sau a unei opera╚Ťii de prelucrare (presare, ambutisare etc.). 2. Opera╚Ťie de nivelare a unui teren, a unui drum etc. 3. Opera╚Ťie de tratare a pieilor sau a bl─ânurilor cu solu╚Ťii ale unor acizi ori s─âruri, ├«n vederea conserv─ârii lor temporare sau pentru prelucrarea ulterioar─â. 4. ├Ändep─ârtare, ├«n momentul restaur─ârii, a elementelor str─âine inten╚Ťionate (repict─âri) sau accidentale de pe suprafa╚Ťa sau reversul operei de art─â.

Decapare dex online | sinonim

Decapare definitie

Intrare: decapa
decapa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: decapare
decapare substantiv feminin