Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru decalcifia

decalcifiá [At: DL / V: ~icá / E: fr decalcifier] 1-2 vtr (D. organisme) A(-și) pierde din diverse cauze calciul din țesutul osos sau din dinți. 3 vr (D. țesuturi) A-și pierde o cantitate de săruri de calciu.
DECALCIFIÁ, decalcifiez, vb. I. Refl. și tranz. A pierde sau a face ca organismul să piardă calciul din țesutul osos sau din dinți. ♦ Refl. (Despre țesuturi) A-și pierde o cantitate de săruri de calciu. [Pr.: -fi-a. – Var.: decalcificá vb. I] – Din fr. décalcifier.
DECALCIFICÁ vb. I v. decalcifia.
DECALCIFIÁ, decalcifiez, vb. I. Refl. și tranz. A pierde sau a face ca organismul să piardă calciul din țesutul osos sau din dinți. ♦ (Despre țesuturi) A-și pierde o cantitate de săruri de calciu. [Pr.: -fi-a-. – Var.: decalcificá, vb. I.] – Din fr. décalcifier.
DECALCIFICÁ vb. I v. decalcifia.
DECALCIFIÁ, decalcifiez, vb. I. Tranz. A face ca organismul să-și piardă sărurile de calciu, să rămînă sărac în săruri de calciu. Tuberculoza decalcifiază organismul. – Pronunțat: -fi-a.
DECALCIFICÁ, decalcific, vb. I. Tranz. A decalcifia.
decalcifiá (a ~) (-fi-a) vb., ind. prez. 3 decalcifiáză, 1 pl. decalcifiém (-fi-em); conj. prez. 3 să decalcifiéze; ger. decalcifiínd (-fi-ind)
decalcificá (a ~) vb., ind. prez. 3 decalcífică
decalcifiá vb. → calcifia
decalcificá vb., ind. prez. 1 sg. decalcífic, 3 sg. și pl. decalcífică
DECALCIFIÁ vb. I. tr. A face ca organismul să-și piardă sau să-și micșoreze cantitatea de săruri de calciu. ♦ refl. (Despre țesuturi) A-și pierde o cantitate de săruri de calciu; decalcifica. [Pron. -fi-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. [< fr. décalcifier].
DECALCIFICÁ vb. I. tr., refl. A (se) decalcifia. [P.i. decalcific. / < it. decalcificare].
DECALCIFIÁ vb. I. tr. a face ca organismul să-și piardă sau să-și micșoreze cantitatea de calciu. II. refl. (despre țesutul osos) a-și pierde o anumită cantitate de calciu; a se decalcifica. (< fr. décalcifier)
DECALCIFICÁ vb. tr., refl. a (se) decalcifia. (< it. decalcificare)
A DECALCIFIÁ ~éz tranz. A face să se decalcifieze.[Sil. -ci-fi-a] /<fr. decalcifier
A SE DECALCIFIÁ pers. 3 se ~áză intranz. (despre organisme, țesuturi osoase etc.) A pierde (total sau parțial) sărurile de calciu din componență. [Sil. -ci-fi-a] /<fr. decalcifier

Decalcifia dex online | sinonim

Decalcifia definitie

Intrare: decalcifia
decalcifica verb grupa I conjugarea I
decalcifia verb grupa I conjugarea a II-a