Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru decalcifia

decalcifi├í [At: DL / V: ~ic├í / E: fr decalcifier] 1-2 vtr (D. organisme) A(-╚Öi) pierde din diverse cauze calciul din ╚Ťesutul osos sau din din╚Ťi. 3 vr (D. ╚Ťesuturi) A-╚Öi pierde o cantitate de s─âruri de calciu.
DECALCIFI├ü, decalcifiez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A pierde sau a face ca organismul s─â piard─â calciul din ╚Ťesutul osos sau din din╚Ťi. ÔÖŽ Refl. (Despre ╚Ťesuturi) A-╚Öi pierde o cantitate de s─âruri de calciu. [Pr.: -fi-a. ÔÇô Var.: decalcific├í vb. I] ÔÇô Din fr. d├ęcalcifier.
DECALCIFICÁ vb. I v. decalcifia.
DECALCIFI├ü, decalcifiez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A pierde sau a face ca organismul s─â piard─â calciul din ╚Ťesutul osos sau din din╚Ťi. ÔÖŽ (Despre ╚Ťesuturi) A-╚Öi pierde o cantitate de s─âruri de calciu. [Pr.: -fi-a-. ÔÇô Var.: decalcific├í, vb. I.] ÔÇô Din fr. d├ęcalcifier.
DECALCIFICÁ vb. I v. decalcifia.
DECALCIFI├ü, decalcifiez, vb. I. Tranz. A face ca organismul s─â-╚Öi piard─â s─ârurile de calciu, s─â r─âm├«n─â s─ârac ├«n s─âruri de calciu. Tuberculoza decalcifiaz─â organismul. ÔÇô Pronun╚Ťat: -fi-a.
DECALCIFICÁ, decalcific, vb. I. Tranz. A decalcifia.
decalcifi├í (a ~) (-fi-a) vb., ind. prez. 3 decalcifi├íz─â, 1 pl. decalcifi├ęm (-fi-em); conj. prez. 3 s─â decalcifi├ęze; ger. decalcifi├şnd (-fi-ind)
decalcific├í (a ~) vb., ind. prez. 3 decalc├şfic─â
decalcifi├í vb. Ôćĺ calcifia
decalcific├í vb., ind. prez. 1 sg. decalc├şfic, 3 sg. ╚Öi pl. decalc├şfic─â
DECALCIFI├ü vb. I. tr. A face ca organismul s─â-╚Öi piard─â sau s─â-╚Öi mic╚Öoreze cantitatea de s─âruri de calciu. ÔÖŽ refl. (Despre ╚Ťesuturi) A-╚Öi pierde o cantitate de s─âruri de calciu; decalcifica. [Pron. -fi-a, p.i. 3,6 -iaz─â, ger. -iind. [< fr. d├ęcalcifier].
DECALCIFICÁ vb. I. tr., refl. A (se) decalcifia. [P.i. decalcific. / < it. decalcificare].
DECALCIFI├ü vb. I. tr. a face ca organismul s─â-╚Öi piard─â sau s─â-╚Öi mic╚Öoreze cantitatea de calciu. II. refl. (despre ╚Ťesutul osos) a-╚Öi pierde o anumit─â cantitate de calciu; a se decalcifica. (< fr. d├ęcalcifier)
DECALCIFICÁ vb. tr., refl. a (se) decalcifia. (< it. decalcificare)
A DECALCIFI├ü ~├ęz tranz. A face s─â se decalcifieze.[Sil. -ci-fi-a] /<fr. decalcifier
A SE DECALCIFI├ü pers. 3 se ~├íz─â intranz. (despre organisme, ╚Ťesuturi osoase etc.) A pierde (total sau par╚Ťial) s─ârurile de calciu din componen╚Ť─â. [Sil. -ci-fi-a] /<fr. decalcifier

Decalcifia dex online | sinonim

Decalcifia definitie

Intrare: decalcifia
decalcifica verb grupa I conjugarea I
decalcifia verb grupa I conjugarea a II-a