Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

25 defini╚Ťii pentru debit

d├ębit1 sn [At: DEX / Pl: ~e / E: fr d├ębit] 1 Tutungerie. 2 (├Änv; ├«s) ~ de b─âuturi spirtoase C├órcium─â. 3 (├Änv) V├ónzare continu─â de m─ârfuri cu am─ânuntul. 4 Cantitate de fluid sau de pulbere fin─â furnizat─â ├«ntr-o unitate de timp. 5 (├Äs) ~ instalat Valoare maxim─â a debitului de ap─â care poate fi utilizat ├«n scopuri energetice de turbinele unei centrale hidroelectrice. 6 Cantitate de material sau de obiecte produse de o ma╚Öin─â sau de o instala╚Ťie ├«ntr-o unitate de timp. 7 (├Äs) ~ de energie Energie debitat─â de o instala╚Ťie ├«ntr-o unitate de timp. 8 (Med; ├«s) ~ cardiac Cantitate de s├ónge expulzat─â de ventriculul st├óng ├«n aort─â. 9 (Mil; ├«s) ~ de foc Num─ârul de lovituri care poate fi tras de o gur─â de tun sau de o armur─â de foc ├«ntr-o anumit─â unitate de timp. 10 (Fig; ╚Ö├«s ~ verbal) Frecven╚Ť─â mare de cuvinte pe unitate de timp, ├«n vorbirea cuiva.
d├ębit2 sn [At: DEX / Pl: ~e / E: fr d├ębit, lat debitum] 1 Datorie pe care o are o persoan─â creditat─â. 2 Cont asupra a ceea ce s-a ├«mprumutat sau s-a furnizat cuiva. 3 Coloan─â ├«ntr-un registru de contabilitate sau ├«ntr-un extras dintr-un asemenea registru, ├«n care se ├«nscriu sporurile de activ sau, reducerile de pasiv. 4 Sum─â ├«nscris─â ├«n debit2 (2).
D├ëBIT1, debite, s. n. 1. Tutungerie. ÔÖŽ (├Änv.) Debit de b─âuturi spirtoase = c├órcium─â. 2. (├Änv.) V├ónzare, desfacere continu─â de m─ârfuri cu am─ânuntul. 3. Cantitatea de fluid sau de pulbere fin─â care trece, ├«ntr-o unitate de timp, printr-o sec╚Ťiune a unei albii, a unei conducte sau a unui canal. ÔŚŐ Debit instalat = valoare maxim─â a debitului de ap─â care poate fi utilizat ├«n scopuri energetice de turbinele unei centrale hidroelectrice. ÔÖŽ Cantitatea de material sau de obiecte produse de o ma╚Öin─â sau de o instala╚Ťie ├«ntr-o unitate de timp. Debit de energie = energie debitat─â de o instala╚Ťie ├«ntr-o unitate de timp. ÔÖŽ (Med.) Debit cardiac = cantitatea de s├ónge expulzat─â de ventriculul st├óng ├«n aort─â la fiecare contrac╚Ťie a inimii sau ├«n cursul unui minut. ÔÖŽ (Mil.) Debit de foc = num─ârul de lovituri care poate fi tras de o gur─â de foc ├«ntr-o anumit─â unitate de timp. ÔÖŽ Fig. Flux verbal (abundent). ÔÇô Din fr. d├ębit.
D├ëBIT2, debite, s. n. 1. Datorie pe care o are o persoan─â creditat─â. 2. Coloan─â ├«ntr-un registru de contabilitate sau ├«ntr-un extras dintr-un asemenea registru, ├«n care se ├«nscriu sporurile de activ sau, respectiv, reducerile de pasiv; (concr.) sum─â ├«nscris─â ├«n aceast─â coloan─â. ÔÇô Din fr. d├ębit, lat. debitum.
D├ëBIT1, debite, s. n. 1. Tutungerie. ÔÖŽ (├Änv.) Debit de b─âuturi spirtoase = c├órcium─â. 2. (├Änv.) V├ónzare, desfacere continu─â de m─ârfuri cu am─ânuntul. 3. Cantitatea de fluid sau de pulbere fin─â care trece, ├«ntr-o unitate de timp, printr-o sec╚Ťiune a unei albii, a unei conducte sau a unui canal. ÔŚŐ Debit instalat = valoare maxim─â a debitului de ap─â care poate fi utilizat ├«n scopuri energetice de turbinele unei centrale hidroelectrice. ÔÖŽ Cantitate de material sau de obiecte produse de o ma╚Öin─â sau de o instala╚Ťie ├«ntr-o unitate de timp. Debit de energie = energie debitat─â de o instala╚Ťie ├«ntr-o unitate de timp. ÔÖŽ (Med.) Debit cardiac = cantitatea de s├ónge expulzat─â de ventriculul st├óng ├«n aort─â la fiecare contrac╚Ťie a inimii sau ├«n cursul unui minut. ÔÖŽ (Mil.) Debit de foc = num─ârul de lovituri care poate fi tras de o gur─â ├«ntr-o anumit─â cantitate de timp. ÔÖŽ Fig. Afluen╚Ť─â (precipitat─â), torent de cuvinte ├«n vorbirea cuiva. ÔÇô Din fr. d├ębit.
D├ëBIT2, debite, s. n. 1. Datorie pe care o are o persoan─â creditat─â. 2. Coloan─â ├«ntr-un registru de contabilitate sau ├«ntr-un extras dintr-un asemenea registru, ├«n care se ├«nscriu sporurile de activ sau, respectiv, reducerile de pasiv; (concr.) sum─â ├«nscris─â ├«n aceast─â coloan─â. ÔÇô Din fr. d├ębit, lat. debitum.
D├ëBIT1, debite, s. n. 1. (Uneori determinat prin ┬źde tutun┬╗) Tutungerie. Dob├«nde╚Öte un brevet pentru debit de tutun ├«n tov─âr─â╚Öie cu fratele s─âu. SADOVEANU, E. 93. ÔÖŽ (├Än trecut, ├«n expr.) Debit de b─âuturi spirtoase = c├«rcium─â. 2. (├Änvechit) V├«nzare, desfacere continu─â de m─ârfuri cu am─ânuntul. V. dever, trafic. 3. Cantitate de fluid sau material m─ârunt care trece ├«ntr-o unitate de timp printr-o sec╚Ťiune a unei albii, a unei conducte sau a unui canal. ÔŚŐ Debit de energie = energie debitat─â de o instala╚Ťie ├«ntr-o unitate de timp. Debit de circula╚Ťie = num─ârul de vehicule care trec ├«ntr-o unitate de timp printr-o anumit─â sec╚Ťiune a unei c─âi de comunica╚Ťie. ÔÖŽ Cantitatea de material sau de obiecte produse de o ma╚Öin─â sau de o instala╚Ťie ├«ntr-o unitate de timp. ÔÖŽ Fig. Rev─ârsare de vorbe, flux verbal; fel de a vorbi (mult ╚Öi repede). Stupefiat... de debitul rapid al B─âl─âceanului... ├«l zv├«rle ├«ntre aresta╚Ťi. CAMIL PETRESCU, B. 167. B─âdi╚Ťa Traian avea din na╚Ötere darul oratoriei, vorbea u╚Öor, c-un mare debit. BART, E. 265.
D├ëBIT2, debite, s. n. (├Än opozi╚Ťie cu credit) Eviden╚Ť─â ╚Ťinut─â de contabilitatea unei institu╚Ťii cu privire la bunurile ei ╚Öi la anumite sume datorate dup─â specificul conturilor; coloan─â ├«ntr-un registru de contabilitate sau ├«ntr-un extras dintr-un asemenea registru ├«n care se ├«nscrie aceast─â eviden╚Ť─â.
d├ębit s. n., pl. d├ębite
d├ębit (de tutun, al unui fluid, al vorbirii, ├«n contabilitate etc.) s. n., pl. d├ębite
DÉBIT s. I. v. tutungerie. II. flux. (Are un ~ verbal precipitat.)
DÉBIT s. v. desfacere, plasare, vindere, vânzare.
D├ëBIT2 s.n. 1. Desfacere, v├ónzare a unor m─ârfuri. 2. Local, loc unde se vinde cu am─ânuntul; pr─âv─âlie; tutungerie. 3. Cantitate de lichid, de fluid pe care o las─â s─â se scurg─â un izvor, un rezervor etc. ÔŚŐ Debit solid = cantitatea de material solid transportat de un curs de ap─â ├«n unitatea de timp ├«n suspensie. ÔÖŽ Cantitate de curent electric dat─â de o surs─â de electricitate ├«ntr-un anumit timp (luat ca unitate). 4. (Fig.) ╚śuvoi, torent de cuvinte, flux verbal. [Pl. -te, -turi. / < fr. d├ębit].
D├ëBIT1 s.n. Sum─â sau lucru ├«mprumutat, de ├«mprumut. ÔÖŽ Cont asupra a ceea ce s-a ├«mprumutat sau s-a furnizat cuiva; eviden╚Ťa contabil─â a acestui cont. [Pl. -te, -turi. / < it. debito, fr. d├ębit, cf. lat. debitum].
D├ëBIT1 s. n. 1. cantitate de fluid sau de material pulverulent care trece ├«n unitatea de timp printr-o sec╚Ťiune dat─â a unei conducte, a unui canal ÔŚŐ cantitate de material transportat─â, prelucrat─â sau furnizat─â de o ma╚Öin─â, instala╚Ťie etc. ├«n unitatea de timp. ÔÖŽ ~ cardiac = cantitatea de s├ónge expulzat─â din ventricolul st├óng ├«n aort─â la fiecare contrac╚Ťie a inimii; ~ de foc = num─ârul de lovituri trase de o gur─â de foc ├«n unitatea de timp; (inform.) ~ de informa╚Ťie = cantitatea de informa╚Ťii transmise ├«n unitatea de timp, dintr-un sistem de comunica╚Ťie. ÔŚŐ num─ârul de vehicule ce trec printr-un punct al unui drum ├«n unitatea de timp. ÔŚŐ cantitatea de for╚Ťe ╚Öi mijloace care pot trece ├«n unitatea de timp peste un curs de ap─â. 2. cantitatea de calorii pe care o produce o instala╚Ťie ├«n unitatea de timp. 3. (fig.) ╚Öuvoi, torent de cuvinte, flux verbal. 4. v├ónzare (de m─ârfuri) cu am─ânuntul. ÔŚŐ local unde se vinde cu am─ânuntul; tutungerie. (< fr. d├ębit)
D├ëBIT2 s. n. 1. datorie pe care o are cel creditat. 2. cont asupra a ceea ce s-a ├«mprumutat sau s-a furnizat cuiva; eviden╚Ťa contabil─â a acestui cont. (< it. debito, lat. debitum, fr. d├ębit)
d├ębit (-turi), s. n. ÔÇô 1. Desfacere, v├«nzare. ÔÇô 2. Consum. ÔÇô 3. Debit. ÔÇô 4. Cheltuial─â. Fr. d├ębit. ÔÇô Der. (din fr.) debita, vb. (a vinde, a desface; a ├«nc─ârca; a recita, a rosti ceva); debitant, adj. (persoan─â care vinde ├«ntr-un debit); debitor, s. m. (datornic).
D├ëBIT2 ~e n. 1) Cantitate de fluid care trece ├«ntr-o unitate de timp prin sec╚Ťiunea unui canal, a unei conducte sau printr-o albie. 2) V├ónzare permanent─â a m─ârfurilor cu bucata. 3) ├«nv. Local unde se vindeau m─ârfuri cu am─ânuntul. 4) fig. Vorbire rapid─â; ╚Öuvoi verbal. /<fr. d├ębit
D├ëBIT1 ~e n. cont. 1) Sum─â pe care cineva o datoreaz─â unei persoane (mai ales juridice) creditoare. 2) Rubric─â din partea st├óng─â a unui registru contabil, unde se ├«nscriu veniturile ╚Öi reducerile de pasiv (cheltuielile). 3) Suma ├«nscris─â ├«n aceast─â rubric─â. /<fr. d├ębit
debit n. 1. v├ónzare u╚Öoar─â ╚Öi continu─â: stofe de debit; 2. pr─âv─âlie unde se vinde cu m─ârun╚Ťi╚Öul: debit de spirtoase; 3. dreptul de a vinde unele m─ârfuri: debit de tutun; 4. partea contului cu sumele pl─âtite ╚Öi articolele predate; 5. Jur. sum─â datorit─â: a pl─âti debitul ├«n totalitate. ÔĽĹ a. Jur. datorit: daunele-interese ce sunt debite creditorului.
*d├ębit n., pl. e (fr. d├ębit, d. lat. d├ębitum, datorie). V├«nzare, ma─ş ales de lucrur─ş mic─ş ╚Öi u╚Öoare de m├«nuit. Localu ├«n care se v├«nd aceste lucrur─ş: debit de tutun. ├Än contabilitate, pagina pe care se scri┼ş articulele ─şe╚Öite ╚Öi sumele pl─âtite (├«n opoz. cu credit). Cantitatea de lichid or─ş de gaz procurat─â de un izvor oare-care ├«ntrÔÇÖo unitate de timp. Fig. Modu de a vorbi: a avea debitu u╚Öor.
DEBIT s. I. regie, tutungerie, (înv.) tutunărie, (înv., prin Mold. și Transilv.) trafic. (Vinde într-un ~.) II. flux. (Are un ~ verbal precipitat.)
debit s. v. DESFACERE. PLASARE. VINDERE. VÎNZARE.
D├ëBIT1 (< fr.) s.n 1. Cantitatea de fluid (sau de material pulverulent) exprimat─â prin masa (d. masic) sau volumul (d. volumic) substan╚Ťei care trece ├«n unitatea de timp printr-o sec╚Ťiune transversal─â a unei conducte, a unui r├óu etc. D. unui r├óu este ├«n schimbare continu─â, variind ├«n lungul cursului ╚Öi ├«n timp, cresc├ónd ├«n general de la izvor la v─ârsare. Se m─âsoar─â ├«n kg/s sau m3/s. ÔŚŐ D. specific = cantitatea de fluid care trece ├«n unitatea de timp printr-o sec╚Ťiune perpendicular─â pe direc╚Ťia de curgere a fluidului. D. solid = cantitatea de materiale solide transportate de un curs de ap─â care trece ├«n unitatea de timp printr-o sec╚Ťiune transversal─â. Se m─âsoar─â ├«n kg/s sau t/zi. D. normal = d. scurs ├«ntr-un interval de timp dat, ├«n condi╚Ťii normale de temperatur─â (273 K) ╚Öi presiune (1,01325 N/m2). D. efectiv = d. m─âsurat ├«ntr-o sec╚Ťiune ├«ntr-o sec╚Ťiune a unei conducte de fluid. D. instalat = valoarea maxim─â a debitului de ap─â care poate fi folosit ├«n turbinele unei centrale hidroelectrice. D. de servitute = d. minim al unui curs de ap─â, care trebuie l─âsat ├«n urma unei amenaj─âri hidrotehnice pentru satisfacerea cerin╚Ťelor din aval. ÔÖŽ (TELEC.) D. de informa╚Ťie = m─ârime ce caracterizeaz─â sursa sau emi╚Ť─âtorul dintr-un sistem de comunica╚Ťie, exprimat─â prin cantitatea de informa╚Ťie (2) transmis─â ├«n unitatea de timp. ÔÖŽ (FIZIOL.) D. cardiac = cantitatea de s├ónge expulzat─â de ventriculul st├óng ├«n aort─â la fiecare contrac╚Ťie a inimii (d.-b─âtaie) sau ├«n cursul unui minut (d.-minut). (MILIT.) D. de foc = num─ârul de lovituri (care poate fi) tras de o gur─â de foc ├«n unitatea de timp (minut, or─â etc.); regim de foc. ÔÖŽ Fig. Flux verbal (abundent). 2. V├ónzare de m─ârfuri cu am─ânuntul, rapid─â ╚Öi ├«n flux continuu. ÔÖŽ Magazin (pr─âv─âlie) ├«n care se comercializeaz─â m─ârfuri ce pot fi consumate imediat (d. de tutun); spec. tutungerie. 3. Cantitate de m─ârfuri, num─âr de persoane ce pot fi transportate ├«ntr-o unitate de timp.
D├ëBIT2 (< it., lat. debitum ÔÇ×datorieÔÇŁ) s. n. 1. Datoria celui creditat. 2. Coloan─â (├«n partea st├óng─â) a fiec─ârui cont, ├«n care, ├«n cazul conturilor active, se ├«nscriu sporurile (cre╚Öterile) de activ, iar ├«n cazul conturilor de pasiv reducerile (sc─âderile) de pasiv; (concr.) sum─â ├«nscris─â ├«n aceast─â coloan─â. 3. Sum─â de bani care determin─â cre╚Öterea conturilor de cheltuieli ╚Öi diminuarea activelor (orice cont de cheltuieli are balan╚Ťa ├«n debit ╚Öi orice cont activ, capital sau venit are balan╚Ťa ├«n creditare). ÔÖŽ Prim─â s─âpt─âm├ónal─â, stabilit─â de agentul de asigur─âri, care urmeaz─â s─â fie primit─â de asigurat pentru o asigurare pe via╚Ť─â. ÔÖŽ Parte a pre╚Ťului de v├ónzare a unei valori (ac╚Ťiuni, bonuri etc.) sau m─ârfuri acoperit─â de un credit acordat de un broker.

Debit dex online | sinonim

Debit definitie

Intrare: debit (cont.)
debit 1 pl. -e substantiv neutru
debit 2 pl. -uri substantiv neutru
Intrare: debit (local, flux)
debit 2 pl. -uri substantiv neutru
debit 1 pl. -e substantiv neutru