Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru deambulatoriu

deambulatóriu, ~ie [At: DEX / P: de-am~ / Pl: ~ii / E: fr déambulatoire] (Liv) 1 a Referitor la plimbare. 2 a De plimbare. 3 sn Galerie semicirculară a unei biserici catolice, situată între altar și absidă.
DEAMBULATÓRIU, -IE, deambulatorii, adj., s. n. 1. Adj. (Rar) De plimbare, care este în legătură cu plimbarea. 2. S. n. Loc de circulație în formă semicirculară, aflat în spatele altarului unei biserici romano-catolice sau gotice. [Pr.: de-am-] – Din fr. déambulatoire.
DEAMBULATÓRIU, -IE, deambulatorii, adj., s. n. 1. Adj. De plimbare, care este în legătură cu plimbarea. 2. S. n. Loc de circulație în prelungirea navelor laterale, în spatele altarului din absida centrală a unei biserici romane sau gotice. [Pr.: de-am-] – Din fr. déambulatoire.
deambulatóriu1 [riu pron. rĭu] (de-am-) adj. m., f. deambulatórie (-ri-e); pl. m. și f. deambulatórii
deambulatóriu2 [riu pron. rĭu] (de-am-) s. n., art. deambulatóriul; pl. deambulatórii, art. deambulatóriile (-ri-i-)
deambulatóriu adj. (sil. de-am-) → ambulatoriu
deambulatóriu s. n. (sil. de-am-) → ambulatoriu
DEAMBULATÓRIU, -IE adj. (Liv.) Care este în legătură cu plimbarea, de plimbare. // s.n. Galerie semicirculară a unei biserici, situată între altar și absidă. [Pron. de-am...-riu. / < fr. déambulatoire].
DEAMBULATÓRIU, -IE I. adj. de plimbare. II. s. n. galerie semicirculară a unei biserici catolice, între altar și absidă. (< fr. déambulatoire)

deambulatoriu definitie

deambulatoriu dex

Intrare: deambulatoriu
deambulatoriu adjectiv substantiv neutru
  • silabisire: de-am-