Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru darwinism

darwinísm sn [At: CONTEMPORANUL, I, 5 / S și: ~rvi~ / P: ~vi-nism / E: eg darwinism, fr darwinisme] 1 Concepție evoluționistă, formulată de naturalistul englez Darwin, potrivit căreia speciile actuale de plante și animale provin din transformarea treptată a altor specii care au trăit odinioară pe pământ, ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și selecția naturală. 2 (Îs) ~ social Concepție sociologică ce extinde, în mod eronat, legitățile biologice descoperite de Darwin la viața socială.
DARWINÍSM s. n. Concepție evoluționistă, formulată de naturalistul englez Darwin, care explică originea și evoluția speciilor de animale și de plante prin transformarea treptată a speciilor care au trăit în trecut pe pământ, ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și selecția naturală. – Din fr. darwinisme.
DARWINÍSM s. n. Concepție evoluționistă, formulată de naturalistul englez Darwin, care explică originea și evoluția speciilor de animale și de plante prin transformarea treptată a altor specii care au trăit odinioară pe pământ, ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și selecția naturală. – Din fr. darwinisme.
DARVINÍSM s. n. Teorie formulată de naturalistul englez Darwin, care explică originea și evoluția speciilor de animale și de plante pe calea selecției naturale. – Fr. darwinisme.[1]
darwinísm s. n.
darwinísm s. n.
DARWINÍSM s. 1. v. evoluționism. 2. (FILOZ.) darwinism social = social-darwinism.
DARWINÍSM s.n. Concepție evoluționistă potrivit căreia speciile se transformă treptat unele în altele prin interacțiunea mai multor factori: variabilitatea, ereditatea, suprapopulația, lupta pentru existență și selecția naturală. ◊ Darwinism social = curent în sociologie care extinde legile biologice ale luptei pentru existență și ale selecției naturale la domeniul fenomenelor sociale. [< fr. darwinisme, cf. Darwin – biolog materialist englez].
DARWINÍSM s. n. concepție evoluționistă potrivit căreia speciile animale și vegetale se transformă treptat unele în altele ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și selecția naturală. ♦ ~ social = concepție sociologică din a doua jumătate a sec. XIX care extinde legile biologice ale luptei pentru existență și ale selecției naturale la viața socială. (< fr. darwinisme)
DARWINÍSM n. Concepție despre legile de dezvoltare a naturii vii, întemeiată de Ch. Darwin, care explică originea și evoluția speciilor de plante și de animale prin interacțiunea mai multor factori, dintre care rolul definitoriu îi revine selecției naturale. /<fr. darwinisme
darwinism n. V. Darwin.
*darwinízm n. Transformizm.
DARVINÍSM (< fr. {i}; {s} Darwin) s. n. Concepție evoluționistă (formulată de Ch. R. Darwin în 1859) după care speciile actuale de plante și animale provin din transformarea treptată (evoluția) a altor specii care au trăit odinioară pe Pământ, ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și pentru selecția naturală. D. constituie baza științifică a biologiei generale ca știință despre legile apariției și dezvoltării lumii vii. V. și neodarvinism.

darwinism definitie

darwinism dex

Intrare: darwinism
darwinism substantiv neutru