Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

16 defini╚Ťii pentru damaschinat

damaschina vt [At: PONTBRIANT, D. / Pzi: ~nez / E: fr damasquiner, it damaschinare] 1-2 (C.i. metale sau arme, de obicei lama sau m├ónerul acestora) A suda sau a prelucra cu scopul de a-i m─âri rezisten╚Ťa, d├óndu-i ├«n acela╚Öi timp un aspect moarat. 3 A ├«ncrusta ├«ntr-un obiect de o╚Ťel sau fier, firicele de aur sau de argint. 4 A face o ╚Ťes─âtur─â asem─ân─âtoare cu damascul (1) Si: (├«nv) a damasca (1). 5 (Rar) A ├«mbr─âca o mobil─â ├«n damasc (1).
damaschinát1 sn [At: PONTBRIANT, D. / Pl: ~uri l E: damaschina] (Înv) 1-3 Damaschinare (1-3).
damaschinat2, ~─â a [At: PONTBRIANT, D. / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: damaschina] 1 (D. o╚Ťel sau fier) Care are la suprafa╚Ť─â un aspect moarat. 2 (D. unele obiecte metalice, m├ónerele unor arme) Care prezint─â ornamente din ├«ncrusta╚Ťii de fire de argint sau aur. 3 (D. mobile) ├Ämbr─âcat ├«n damasc (1).
DAMASCHIN├ü, damaschinez, vb. I. Tranz. 1. A ├«mbr─âca ├«n damasc. 2. A incrusta, ├«ntr-un obiect de metal sau de filde╚Ö, firicele de aur sau de argint. ÔÇô Din fr. damasquiner.
DAMASCHIN├üT, -─é, damaschina╚Ťi, -te, adj. 1. (Rar; despre mobile) ├Ämbr─âcat ├«n damasc. 2. (Despre cu╚Ťite, casete etc.) Incrustat cu firicele de aur sau de argint. ÔÖŽ (Despre o╚Ťeluri sudate) Care prezint─â la suprafa╚Ť─â desene ├«n form─â de vine ╚Öerpuitoare sau ramificate, asem─ân─âtoare cu cele f─âcute ├«n trecut la s─âbiile din Damasc. ÔÇô V. damaschina.
DAMASCHIN├ü, damaschinez, vb. I. Tranz. 1. A ├«mbr─âca ├«n damasc. 2. A ├«ncrusta, ├«ntr-un obiect de o╚Ťel sau de fier, firicele de aur sau de argint. ÔÇô Din fr. damasquiner.
DAMASCHIN├üT, -─é, damaschina╚Ťi, -te, adj. 1. (Rar; despre mobile) ├Ämbr─âcat ├«n damasc. 2. (Despre cu╚Ťite, casete etc.) ├Äncrustat cu firicele de aur sau de argint. ÔÖŽ (Despre o╚Ťeluri sudate) Care prezint─â la suprafa╚Ť─â desene ├«n form─â de vine ╚Öerpuitoare sau ramificate, asem─ân─âtoare cu cele f─âcute la s─âbiile de odinioar─â din Damasc. ÔÇô Din fr. damasquin├ę.
DAMASCHIN├üT, -─é, damaschina╚Ťi, -te, adj. (Rar, despre mobile) ├Ämbr─âcat ├«n damasc. Se tr├«nti pe o canapea damaschinat─â. DELAVRANCEA, S. 113.
damaschiná (a ~) (rar) vb., ind. prez. 3 damaschineáză
damaschin├í vb., ind. prez. 1 sg. damaschin├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. damaschine├íz─â
DAMASCHIN├ü vb. I. tr. (Rar) 1. A ├«mbr─âca ├«n damasc. 2. A ├«ncrusta ├«n o╚Ťel sau ├«n fier firicele de aur sau de argint. [< fr. damasquiner].
DAMASCHIN├üT adj. (Rar) 1. ├Ämbr─âcat ├«n damasc. 2. ├Äncrustat cu firicele de aur sau de argint. [Cf. fr. damasquin├ę].
DAMASCHIN├ü vb. tr. 1. a ├«mbr─âca ├«n damasc. 2. a ├«ncrusta ├«n o╚Ťel, ├«n fier, filde╚Ö sau os firicele de aur sau de argint. (< fr. damasquiner)
A DAMASCHIN├ü ~├ęz tranz. 1) A tapisa cu damasc. 2) (obiecte de o╚Ťel sau de fier) A ├«ncrusta cu firicele de aur sau de argint. /<fr. damasquiner
damaschinat a. (fier sau o╚Ťel) ├«ncrustat cu aur sau argint.
*damaschin├ęz v. tr. (d. ngr. damaskin├│s, de Damasc). Lucrez cu ni╚Öte dung─ş particulare ╚Öi cu ni╚Öte vine de aur sa┼ş de argint ├«n fer sa┼ş ├«n o╚Ťel, cum se lucra odinioar─â la Damasc (Se zice ╚Öi de stofele care prezent─â asemenea aspect, ca damasca). Sabie damaschinat─â sa┼ş de Damasc, de o╚Ťel foarte fin.

Damaschinat dex online | sinonim

Damaschinat definitie

Intrare: damaschina
damaschina verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: damaschinat
damaschinat adjectiv