Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru damaschinare

damaschina vt [At: PONTBRIANT, D. / Pzi: ~nez / E: fr damasquiner, it damaschinare] 1-2 (C.i. metale sau arme, de obicei lama sau mânerul acestora) A suda sau a prelucra cu scopul de a-i mări rezistența, dându-i în același timp un aspect moarat. 3 A încrusta într-un obiect de oțel sau fier, firicele de aur sau de argint. 4 A face o țesătură asemănătoare cu damascul (1) Si: (înv) a damasca (1). 5 (Rar) A îmbrăca o mobilă în damasc (1).
damaschináre sf [At: PONTBRIANT / E: damaschina] 1-2 Sudare a sau prelucrare a unor materiale cu scopul de a le mări rezistența, dându-le în același timp un aspect moarat Si: (înv) damaschinat1 (1-2). 3 Încrustare cu firișoare de aur sau de argint într-un obiect de oțel sau de fier Si: (înv) damaschinat1 (3). 4 Țesătură asemănătoare cu damascul (1).
DAMASCHINÁ, damaschinez, vb. I. Tranz. 1. A îmbrăca în damasc. 2. A incrusta, într-un obiect de metal sau de fildeș, firicele de aur sau de argint. – Din fr. damasquiner.
DAMASCHINÁRE, damaschinări, s. f. (Rar) Acțiunea de a damaschina și rezultatul ei. – V. damaschina.
DAMASCHINÁ, damaschinez, vb. I. Tranz. 1. A îmbrăca în damasc. 2. A încrusta, într-un obiect de oțel sau de fier, firicele de aur sau de argint. – Din fr. damasquiner.
DAMASCHINÁRE, damaschinări, s. f. Acțiunea de a damaschina și rezultatul ei. – V. damaschina.
damaschiná (a ~) (rar) vb., ind. prez. 3 damaschineáză
damaschináre (rar) s. f., g.-d. art. damaschinắrii; pl. damaschinắri
damaschiná vb., ind. prez. 1 sg. damaschinéz, 3 sg. și pl. damaschineáză
damaschináre s. f., g.-d. art. damaschinării; pl. damaschinări
DAMASCHINÁ vb. I. tr. (Rar) 1. A îmbrăca în damasc. 2. A încrusta în oțel sau în fier firicele de aur sau de argint. [< fr. damasquiner].
DAMASCHINÁRE s.f. Acțiunea de a damaschina și rezultatul ei; damaschinaj. [Pl. -nări. / < damaschina].
DAMASCHINÁ vb. tr. 1. a îmbrăca în damasc. 2. a încrusta în oțel, în fier, fildeș sau os firicele de aur sau de argint. (< fr. damasquiner)
A DAMASCHINÁ ~éz tranz. 1) A tapisa cu damasc. 2) (obiecte de oțel sau de fier) A încrusta cu firicele de aur sau de argint. /<fr. damasquiner
*damaschinéz v. tr. (d. ngr. damaskinós, de Damasc). Lucrez cu niște dungĭ particulare și cu niște vine de aur saŭ de argint în fer saŭ în oțel, cum se lucra odinioară la Damasc (Se zice și de stofele care prezentă asemenea aspect, ca damasca). Sabie damaschinată saŭ de Damasc, de oțel foarte fin.

damaschinare definitie

damaschinare dex

Intrare: damaschina
damaschina verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: damaschinare
damaschinare substantiv feminin