Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

23 defini╚Ťii pentru dam─â

dámă4 s vz dam3
dámă3 sf vz dam1
d├ím─â2 sf [At: PONI, CH. 219 / Pl: ~me / E: ger Damm] 1 (Nav) Scobitur─â ├«n copastia unei ambarca╚Ťii pe care se sprijin─â man╚Öonul v├óslei. 2 (Chm; ├«vr) Pies─â de font─â care ├«nchide u╚Öa creuzetului ├«n marile topitorii.
d├ím─â1 sf Í║FN 85 / Pl: ~me, (├«nv) d─âmi / E: fr dame] 1 (Asr) Femeie. 2 (Asr) Doamn─â. 3 (├Äla) De ~ Pentru femei Si: femeiesc. 4 (Spc; ├«nv) So╚Ťie. 5 (├Änv; ├«s) ~ de onoare, rar ~ de palat, ~ de cinste Femeie (din aristocra╚Ťie) care se afl─â ├«n serviciul unei prin╚Ťese, al unei regine etc. 6 (├Äs) ~ de companie Femeie angajat─â pentru a ├«nso╚Ťi sau a se ocupa de o persoan─â ├«n v├órst─â, mai ales cu scopul de a o distra. 7 (├Änv) Iubit─â. 8 (╚ś├«s ~ de consum sau iuz, ~ public─â) Prostituat─â. 9 (La jocul de c─âr╚Ťi; adesea urmat de determin─âri) Fiecare dintre cele patru c─âr╚Ťi pe care este ├«nf─â╚Ťi╚Öat─â figura unei femei. 10 Pies─â principal─â la jocul de ╚Öah care poate fi mutat─â ├«n orice direc╚Ťie, at├ót ├«n linie dreapt─â, c├ót ╚Öi ├«n diagonal─â Si: regin─â. 11 (Mpl; ├«nv; ├«cs) Joc de ~me Joc alc─âtuit din puluri albe ╚Öi negre care se mut─â dup─â anumite reguli pe o tabl─â asem─ân─âtoare cu cea de ╚Öah. 12 (Pre) Pul. 13 (Buc; pan) Model ├«n ╚Ťes─âtura unui covor care const─â ├«ntr-un desen geometric, realizat ├«n dou─â culori, asem─ân─âtor tablei de ╚Öah.
D├üM─é, dame, s. f. I. 1. (├Änv.) Doamn─â, cucoan─â. ÔŚŐ Loc. adj. De dam─â = femeiesc. 2. (Depr.) Femeie de moravuri u╚Öoare; prostituat─â. II. 1. (La jocul de c─âr╚Ťi) Fiecare dintre cele patru c─âr╚Ťi pe care este ├«nf─â╚Ťi╚Öat─â figura unei femei. 2. (La jocul de ╚Öah) Regin─â. 3. (La pl.) Joc alc─âtuit din puluri albe ╚Öi negre, care se mut─â dup─â anumite reguli pe o tabl─â asem─ân─âtoare cu cea de ╚Öah. III. Scobitur─â ├«n bordura unei ambarca╚Ťiuni, care sprijin─â man╚Öonul v├óslei. ÔÇô Din fr. dame, it. dama.
D├üM─é, dame, s. f. I. 1. (├Änv.) Doamn─â, cucoan─â. ÔŚŐ Loc. adj. De dam─â = femeiesc. 2. Femeie cu moravuri u╚Öoare; prostituat─â. II. 1. (La jocul de c─âr╚Ťi) Fiecare dintre cele patru c─âr╚Ťi pe care este ├«nf─â╚Ťi╚Öat─â figura unei femei. 2. (La jocul de ╚Öah) Regin─â. 3. (La pl.) Joc alc─âtuit din puluri albe ╚Öi negre, care se mut─â dup─â anumite reguli pe o tabl─â asem─ân─âtoare cu cea de ╚Öah. III. Scobitur─â ├«n bordura unei ambarca╚Ťii, ├«n care se sprijin─â man╚Öonul v├óslei. ÔÇô Din fr. dame, it. dama.
D├üM─é, dame, s. f. I. (Ast─âzi rar, de obicei arhaizant sau ironic) 1. Doamn─â, cucoan─â. Regret, coni╚Ťele mele, c─â trebuie s─â m─â v─âd jignit de dame at├«t de fine. DUMITRIU, B. F. 38. C. Negruzzi ne spune c─â damelor le era ru╚Öine s─â ╚Ötie bine rom├«ne╚Öte ╚Öi, ca s─â dovedeasc─â ne╚Ötiin╚Ťa limbii rom├«ne, pronun╚Ťau: ┬źmozicule┬╗, ┬źnu stiu┬╗, ┬źzos┬╗. IBR─éILEANU, SP. CR. 74. Cu mult─â bun─âvoin╚Ť─â din partea unor tineri politico╚Öi, care merg p├«n─â la o sta╚Ťie apropiat─â, se fac locuri pentru dame. CARAGIALE, O. II 160. ÔŚŐ Dam─â de companie = femeie angajat─â ├«n familiile burgheze ca s─â ├«ngrijeasc─â de o persoan─â b─âtr├«n─â sau bolnav─â sau s─â-i ╚Ťin─â de ur├«t. Acum nu mai cad, pentru c─â merg totdeauna ├«ntov─âr─â╚Öit─â de dama mea de compsnie. CAMIL PETRESCU, T. III 196. ÔŚŐ Loc. adj. De dam─â = femeiesc. Pantofi de dam─â. ÔÖŽ So╚Ťie. Te ├«mbr─â╚Ťi╚Öez din tot sufletul, al─âtur├«nd pentru dama ta resprectele mele. GHICA, A. 599. 2. Femeie de moravuri u╚Öoare; prostituat─â. Mai las─â-le dracului damele alea. CAMIL PETRESCU, U. N. 215. II. 1. (La jocul de c─âr╚Ťi, de obicei urmat de determin─âri) Fiecare din cele patru c─âr╚Ťi pe care este ├«nf─â╚Ťi╚Öat─â figura unei femei. Baba trase din br├«u c─âr╚Ťi soioase ╚Öi rupte la col╚Ťuri... D─âdu Vitoriei dama de cup─â, ca s-o meneasc─â ├«ncet deasupra buzelor. SADOVEANU, B. 51. 2. (La jocul de ╚Öah) Regin─â. 3. (La pl.) Joc la care se folosesc pioni sau discuri, unele albe, altele negre, pe o tabl─â ca cea de ╚Öah.
d├ím─â (carte de joc, pies─â de joc, scobitur─â la o ambarca╚Ťiune, doamn─â, prostituat─â) s. f., g.-d. art. d├ímei; pl. d├íme
*dáme (joc) s. f. pl.
dámă s. f., g.-d. art. dámei; pl. dáme
D├üM─é s. 1. (SPORT) regin─â. (~ la jocul de ╚Öah.) 2. regin─â, (├«nv.) cr─âias─â, cr─âi╚Ť─â. (~ de pic─â, la jocul de c─âr╚Ťi.)
D├üM─é s. v. cocot─â, cucoan─â, curv─â, doamn─â, femeie de strad─â, madam, nevast─â, prostituat─â, so╚Ťie, t├órf─â.
D├üM─é s.f. I. (Rar) 1. Doamn─â, cucoan─â. ÔŚŐ De dam─â = femeiesc. 2. Femeie de moravuri u╚Öoare, prostituat─â. II. 1. Carte de joc pe care este desenat─â figura unei femei. 2. Regin─â (la jocul de ╚Öah). 3. (La pl.) Joc practicat pe o tabl─â ca cea de ╚Öah ╚Öi la care se folosesc pioni sau discuri albe ╚Öi negre. III. Scobitur─â ├«n copastia unei ambarca╚Ťii, ├«n care se sprijin─â man╚Öonul ramei. [< fr. dame, it. dama].
D├üM─é s. f. I. 1. doamn─â, cucoan─â. ÔÖŽ de ~ = femeiesc. 2. femeie de moravuri u╚Öoare, prostituat─â. II. 1. carte de joc pe care este desenat─â figura unei femei. 2. (la jocul de ╚Öah) regin─â. 3. (pl.) joc practicat pe o tabl─â ca cea de ╚Öah cu pioni sau discuri albe ╚Öi negre. III. scobitur─â ├«n copastia unei ambarca╚Ťii, ├«n care se sprijin─â man╚Öonul ramei. (< fr. dame, it. dama)
d├ím─â (d├íme), s. f. ÔÇô 1. Doamn─â, cucoan─â. ÔÇô 2. Femeie stricat─â. ÔÇô 3. Regin─â, la c─âr╚Ťile de joc. ÔÇô 4. Joc cu puluri albe ╚Öi negre care se mut─â pe o tabl─â asem─ân─âtoare cu cea de ╚Öah. Fr. dame. ÔÇô Der. (vulg.) damez─â, s. f. (femeie stricat─â), ca amure(a)z─â; damicel─â, s. f. (fam., domni╚Öoar─â), din it. damigella; damist, s. m. (Arg., persoan─â care frecventeaz─â bordelurile); madam─â, s. f. (d─âdac─â str─âin─â; femeie de serviciu ├«n baruri ╚Öi hoteluri; femeie de condi╚Ťie inferioar─â), din fr. madame (nu trebuie s─â se confunde cu madam, formul─â de adresare care se d─â uneori ├«n conversa╚Ťie, ╚Öi care nu are nuan╚Ť─â depreciativ─â). Se ╚Ötie c─â, dup─â Corominas, I, 378, sensul 4 al lui dam─â provine, ├«n realitate de la numele Damasco.
D├üM─é ~e f. 1) ├«nv. Femeie (de obicei de la ora╚Ö) apar╚Ťin├ónd p─âturilor privilegiate; cucoan─â. * De ~ femeiesc; pentru femei. 2) Partener─â de dans. 3) peior. Femeie de moravuri u╚Öoare; prostituat─â. 4) (la jocul de c─âr╚Ťi) Carte pe care este ├«nf─â╚Ťi╚Öat─â figura unei femei. ~ de pic─â. 5) (la jocul de ╚Öah) Pies─â central─â ca importan╚Ť─â (a doua dup─â rege); regin─â. ÔŚŐ Joc de ~e joc cu fise speciale albe ╚Öi negre desf─â╚Öurat pe o tabl─â asem─ân─âtoare cu cea de ╚Öah. /<fr. dame, it. dama
dam─â f. 1. doamn─â; 2. figur─â ├«n jocul de c─âr╚Ťi; 3. pl. un fel de joc ├«n ╚Öah.
*d├ím─â f., pl. e (fr. dame, d. lat. d├│mina, doamn─â). Titlu dat une─ş feme─ş de condi╚Ťiune, chear nem─âritate, dar nu uzitat la vocativ, nic─ş unit cu numele de familie: doamna cutare e o doamn─â cult─â. La dans, feme─şe ├«n opoz. cu cavaler. O figur─â la c─âr╚Ťile de joc. A do┼şa pies─â la jocu de ╚Öah. Un joc pe damier. V. compan├şe.
DAM─é s. 1. (SPORT) regin─â. (~ la jocul de ╚Öah.) 2. regin─â, (├«nv.) cr─âias─â, cr─âi╚Ť─â. (~ la jocul de c─âr╚Ťi.)
damă s. v. COCOTĂ. CUCOANĂ. CURVĂ. DOAMNĂ. FEMEIE DE STRADĂ. MADAM. NEVASTĂ. PROSTITUATĂ. SOȚIE. TÎRFĂ.
NOTRE-DAME, ╚Öcoala de la ~, nume dat ansamblului de compozitori care, ├«ntre 1160 ╚Öi 1270, au ilustrat dominan╚Ťa Parisului ├«n domeniul polifoniei ╚Öi al liricii latine c├óntate. Reprezentan╚Ťi: Leonin ╚Öi Perotin. Repertoriu: organa, conduit, motete etc.
NOTRE-DAME [notr-dam], catedral─â (biseric─â mitropolitan─â cu hramul Sf├ónta Fecioar─â), situat─â pe ├Äle de la Cit├ę din centrul Parisului, construit─â ├«n anii 1170-1250, pe locul unui sanctuar ridicat de arhiepiscopul Maurice de Sully ├«n perioada 1160-1163. A suferit deterior─âri ├«n timpul Revolu╚Ťiei Franceze, fiind restaurat─â ├«n 1845-1864 de Viollet-le-Duc. Este un monument reprezentativ pentru arhitectur─â gotic─â medieval─â francez─â, cu splendide decora╚Ťiuni sculptate pe fa╚Ťade ╚Öi cu vitralii din sec. 13. Restaurat─â de mai multe ori de-a lungul secolelor.
damă cu manșoane expr. femeie frumoasă și elegantă.

Dam─â dex online | sinonim

Dam─â definitie

Intrare: dam─â
dam─â substantiv feminin