Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru dactiloscopie

dactiloscopíe sf [At: CADE / Pl: ~ii / E: fr dactyloscopie] Procedeu de identificare a unei persoane cu ajutorul amprentelor digitale, folosit în antropometrie și în medicina judiciară.
DACTILOSCOPÍE s. f. Procedeu de identificare a persoanelor pe baza amprentelor digitale, folosit în antropologie și în medicina judiciară. – Din fr. dactiloscopie.
DACTILOSCOPÍE s. f. Procedeu de identificare a persoanelor pe baza amprentelor digitale, folosit în antropologie și în medicina judiciară. – Din fr. dactiloscopie.
DACTILOSCOPÍE s. f. Procedeu cu ajutorul căruia se pot identifica persoanele prin cercetarea amprentelor lor digitale.
!dactiloscopíe (-los-co-/-lo-sco-) s. f., art. dactiloscopía, g.-d. dactiloscopíi, art. dactiloscopíei
dactiloscopíe s. f. (sil. mf.-sco-), art. dactiloscopía, g.-d. art. dactiloscopíei
DACTILOSCOPÍE s.f. Metodă de identificare a persoanelor prin examinarea amprentelor digitale. [Gen. -iei. / < fr. dactyloscopie, cf. gr. daktylos – deget, skopein – a examina].
DACTILOSCOPÍE s. f. procedeu de identificare cu ajutorul amprentelor digitale. (< fr. dactyloscopie)
DACTILOSCOPÍE f. Metodă de identificare a persoanelor pe baza examinării amprentelor digitale, aplicată, mai ales, în criminalistică. /<fr. dactyloscopie
DACTILOSCOPÍE (< fr. {i}; {s} dactilo- + gr. skopeo „a examina”) s. f. Procedeu de identificare a unei persoane cu ajutorul amprentelor digitale, folosit în antropometrie, în criminalistică și în medicina judiciară.
DACTILO- „deget, mașină de scris, digital”. ◊ gr. daktylos „deget” > fr. dactylo-, engl. id., germ. daktylo- > rom. dactilo-. □ ~carp (v. -carp), adj., cu frunzele dispuse ca degetele unei mîini; ~fazie (v. -fazie), s. f., mijloc de înțelegere între oameni prin semne convenționale făcute cu degetele; sin. dactilologie; ~graf (v. -graf), s. m. și f., persoană care practică dactilografia; ~grafie (v. -grafie), s. f., tehnica de a scrie la mașina de scris; ~gramă (v. -gramă), s. f., urmă lăsată de degete, constituind un mijloc de identificare în antropometria judiciară; ~gripoză (v. -gripoză), s. f., atitudine vicioasă, constînd într-o încovoiere permanentă a degetelor; ~id (v. -id), adj., în formă de deget; ~logie (v. -logie1), s. f., dactilofazie*; ~megalie (v. -megalie), s. f., creștere exagerată a degetelor; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat de înregistrare simultană a deplasării unui deget în trei direcții spațiale; ~plastie (v. -plastie), s. f., operație de chirurgie plastică pentru refacerea degetelor distruse; ~ptere (v. -pter), s. n. pl., specie de pești din ordinul acantopterigienilor, cu înotătoarele pectorale ca niște aripi; ~riză (v. -riză1), s. f., ramificație a rădăcinilor vegetale; ~scopie (v. -scopie), s. f., procedeu în antropometria judiciară, de identificare a persoanelor pe baza amprentelor digitale; ~tecă (v. -tecă), s. f., ferigă fosilă din carbonifer și permian, cu sporangii izolați și grupați în formă de degete, pe partea inferioară a pinulelor; ~zoizi (v. -zoid), s. m. pl., indivizi din coloniile de hidrozoare, avînd rol tactil și de protecție.

dactiloscopie definitie

dactiloscopie dex

Intrare: dactiloscopie
dactiloscopie substantiv feminin
  • silabisire: mf.-sco-