Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru dacian

dacian1, ~ă a [At: LM / Pl: ~ieni, ~iene / E: Dacia + -an] (Înv) 1-4 smf, a Dac1 (1-4). 5-8 a Dac1 (7-10).
dacian2, ~ă [At: ONCESCU, G. 219 / P: ~ci-an / Pl: ~ieni, ~iene / E: fr dacien] 1 sn Al treilea etaj al pliocenului din sud-estul Europei, caracterizat prin anumite specii de lamelibranhiate, gasteropode și mamifere, printr-un complex de nisipuri, argile, gresii și bogate zăcăminte de petrol și lignit. 2 sn Grup de straturi din dacian2 (1). 3 a Care aparține dacianului2 (1). 4 a Referitor la dacian2 (1). 5 Specific dacianului2 (1).
DACIÁN, -Ă, dacieni, -e, s. n., adj. 1. S. n. Al treilea etaj al pliocenului din sud-estul Europei, caracterizat prin anumite specii de lamelibranhiate, gasteropode și mamifere, precum și prin nisipuri cu intercalații de gresii, marne și pietrișuri, conținând zăcăminte bogate de petrol și de lignit. 2. Adj. Care aparține dacianului (1), privitor la dacian. [Pr.: -ci-an] – Din fr. dacien.
DACIÁN, -Ă, dacieni, -e, s. n., adj. 1. S. n. Al treilea etaj al pliocenului din sud-estul Europei, caracterizat prin anumite specii de lamelibranhiate, gasteropode și mamifere, precum și printr-un complex de nisipuri, argile, gresii etc., conținând zăcăminte bogate de petrol și de lignit. 2. Adj. Care aparține dacianului (1), privitor la dacian. [Pr.: -ci-an] – Din fr. dacien.
DACIÁN s. n. (Geol.) Al treilea etaj al pliocenului din estul Europei, reprezentat în țara noastră printr-un complex de nisipuri, argile, gresii etc., de o grosime pînă la 450 m, conținînd zăcăminte bogate de petrol și de lignit. – Pronunțat: -ci-an.
dacián1 (-ci-an) adj. m., pl. daciéni (-ci-eni); f. daciánă, pl. daciéne
dacián2 (-ci-an) s. n.
dacián adj. m. (sil. -ci-an), pl. daciéni (sil. -ci-eni); f. sg. daciánă, pl. daciéne
dacián s. n. (sil. -ci-an)
DACIÁN s.n. Al treilea etaj al pliocenului. // adj. Care aparține acestui etaj. [Pron. -ci-an. / < fr. dacien].
DACIÁN, -Ă adj., s. n. (din) al treilea etaj al pliocenului din estul Europei. (< fr. dacien)
DACIAN, al treilea etaj al Pliocenului din SE Europei (Bazinul Dacic), caracterizat prin anumite specii de lamelibranhiate, gasteropode și mamifere; petrografic este reprezentat prin nisipuri cu intercalații de gresii, marne și pietrișuri. În D. s-au produs erupții de lave acide (M-ții Căliman) și de lave bazice (M-ții Harghita); D. din zona precarpatică prezintă zăcăminte de lignit, petrol, gaze naturale, diatomit și asfalt.
DACIAN, lon (1911-1981, n. Saschiz, jud. Mureș), tenor român. Cultură vocală și aptitudini scenice afirmate în repertoriul de operetă românesc („Lăsați-mă să cânt”, „Ana Lugojana”) și universal („Vânzătorul de păsări”, „My Fair Lady”).

Dacian dex online | sinonim

Dacian definitie

Intrare: dacian
dacian adjectiv substantiv neutru
  • silabisire: -ci-an
Intrare: Dacian
Dacian