Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

19 defini╚Ťii pentru d─ârac

dar├íc [At: (a. 1812) IORGA, S. D. VII, 355 / V: d─âr~, d─âr├íg / Pl: ~ace / E: bg đ┤đ░ĐÇđ░đ║, tc darak] 1 sn Unealt─â pentru piept─ânat sau sc─ârm─ânat l├óna, c├ónepa sau inul, format─â dintr-un sistem de piepteni cu din╚Ťi de o╚Ťel, monta╚Ťi pe un suport Si: (rar) d─âr─âcitor. 2 sn (Pop; ├«e) A da la ~ sau a trece prin (ori pe sub din╚Ťi de) ~ A d─âr─âci. 3 sn (Pop; ├«e) A pune (cuiva) nutre╚Ť pe ~ A face (cuiva) r─âu pe ascuns. 4. sn (Rar) Cantitate de l├ón─â, in, c├ónep─â etc. care se pune o singur─â dat─â ├«n darac (1). 5. sn (├Änv; pan) Pieptene des. 6 sn Mecanism constituit din dou─â piese cu suprafe╚Ťe cilindrice, folosit ├«n industria textil─â la destr─âmarea fibrelor din l├ón─â, de celofibr─â, sintetice etc. 7 sm (Rar) D─âr─âcitor.
dărác sn vz darac
DAR├üC, darace, s. n. 1. Unealt─â de piept─ânat ╚Öi de sc─ârm─ânat l├óna, c├ónepa sau inul, format─â dintr-un sistem de piepteni cu din╚Ťi mari de o╚Ťel, fixa╚Ťi pe un suport. 2. Ma╚Öin─â alc─âtuit─â din dou─â piese cu suprafe╚Ťe cilindrice concentrice ╚Öi cu din╚Ťi ├«n form─â de cuie, folosit─â pentru sc─ârm─ânatul l├ónii ╚Öi al altor materiale textile. [Var.: d─âr├íc s. n.] ÔÇô Din tc. tarak, bg. darak.
DĂRÁC s. n. v. darac.
DAR├üC, darace, s. n. 1. Unealt─â de piept─ânat ╚Öi de sc─ârm─ânat l├óna, c├ónepa sau inul, format─â dintr-un sistem de piepteni cu din╚Ťi mari de o╚Ťel, fixa╚Ťi pe un suport. 2. Ma╚Öin─â de lucru alc─âtuit─â din dou─â piese cu suprafe╚Ťe cilindrice concentrice ╚Öi cu din╚Ťi ├«n form─â de cuie, folosit─â pentru sc─ârm─ânatul l├ónii ╚Öi al altor materiale textile. [Var.: d─âr├íc s. n.] ÔÇô Din tc. tarak, bg. darak.
DĂRÁC s. n. v. darac.
DAR├üC, darace, s. n. Unealt─â simpl─â de piept─ânat l├«na, c├«nepa sau inul, format─â dintr-o perie mare cu din╚Ťi rari de o╚Ťel, montat─â pe un suport. A da l├«na la darac. ÔÖŽ Ma╚Öin─â folosit─â ├«n industria textil─â pentru sc─ârm─ânatul ╚Öi piept─ânatul l├«nii sau al altor materiale textile. ÔÖŽ Unealt─â folosit─â de pl─âpumari, format─â din dou─â piese cilindrice din╚Ťate care trec una pe l├«ng─â alta ╚Öi scarm─ân─â l├«na. ÔÇô Variant─â: d─âr├íc (DELAVRANCEA, S. 8) s. n.
DĂRÁC s. n. v. darac.
darác s. n., pl. daráce
darác s. n., pl. daráce
DARÁC s. (TEXT.) 1. dărăcitor, scărmănătoare. (reg.) pieptene, (Transilv. și Ban.) drâglu, (Transilv.) hecelă, huci. (~ pentru scărmănat lâna.) 2. cardă. (~ pentru pieptănarea industrială a lânii.)
dar├íc (-ci), s. m. ÔÇô Unealt─â de piept─ânat ╚Öi sc─ârm─ânat l├«na. Tc. darak, tarak (╚śeineanu, II, 155), cf. ngr. ¤ä╬▒¤ü╬Ȥ░╬╣, bg., sb. darak. ÔÇô Der. d─âr─âci, vb. (a sc─ârm─âna); d─âr─âcit, s. n. (sc─ârm─ânat); d─âr─âcitor, s. m. (sc─ârm─ân─âtor).
DAR├üC ~ce n. Pieptene pentru sc─ârm─ânat, piept─ânat sau destr─âmat l├óna, c├ónepa sau inul; d─âr─âcitor. ÔŚŐ A da la ~ a d─âr─âci. /<turc. darak
darac n. pieptene mare cu din╚Ťi cu care se scarm─ân─â l├óna sau c├ónepa. [Turc. DARAK].
dar├íc m. (turc. tarak, darak; ngr. tarak├ş, bg. darak, s├«rb. darak, tarak). ╚śir duplu de din╚Ť─ş de fer ├«nfip╚Ť─ş ├«ntrÔÇÖun fel de scaun de lemn de d─âr─âcit l├«na, c├«nepa sa┼ş inu (care va fi ╚Ťesut apo─ş). V. drigiu, p─şeptenel, raghil─â, cesal─â.
DARAC s. (TEXT.) 1. dărăcitor, scărmănătoare, (reg.) pieptene, (Transilv. si Ban.) drîglu, (Transilv.) hecelă, huci. (~ pentru scărmănat lîna.) 2. cardă. (~ pentru pieptănarea industrială a lînii.)
dar├íc, darace, s.n. ÔÇô (reg.) Utilaj mecanic de prelucrat l├óna, care a ├«nlocuit tradi╚Ťionala hrebinc─â: ÔÇ×Daracul vechi era ac╚Ťionat cu m├óna ╚Öi avea dou─â palete dreptunghiulare, cu m├ónere. ├Än partea inferioar─â exista un c├ómp de cuie din s├órm─â. Una din palete, pe care se pune l├óna, era fixat─â pe un scaun sau pe o lavi╚Ť─â, iar cealalt─â, ├«n form─â de pieptene, tr─âgea l├óna ╚Öi o sc─âlm─ânaÔÇŁ; ÔÇ×Daracele ac╚Ťionate de ap─â sunt instrumente mai recente. Ele au existat la Vad ╚Öi la Remetea Chioarului. Azi, daracele sunt ac╚Ťionate cu curent electric. Num─ârul lor s-a redus odat─â cu apari╚Ťia stofelor de fabric─âÔÇŁ (╚śainelic, 1996, 64). ÔÇô Din tc. tarak, darak ÔÇ×piepteneÔÇŁ (╚ś─âineanu, Scriban); din tc. tarak, bg. darak (DEX, MDA).
dar├íc, -e, s.n. ÔÇô Utilaj mecanic de prelucrat l├óna, care a ├«nlocuit tradi╚Ťionala hrebdinc─â: ÔÇ×Daracul vechi era ac╚Ťionat cu m├óna ╚Öi avea dou─â palete dreptunghiulare, cu m├ónere. ├Än partea inferioar─â exista un c├ómp de cuie din s├órm─â. Una din palete, pe care se pune l├óna, era fixat─â pe un scaun sau pe o lavi╚Ť─â, iar cealalt─â, ├«n form─â de pieptene, tr─âgea l├óna ╚Öi o sc─âlm─ânaÔÇŁ; ÔÇ×Daracele ac╚Ťionate de ap─â sunt instrumente mai recente. Ele au existat la Vad ╚Öi la Remetea Chioarului. Azi daracele sunt ac╚Ťionate cu curent electric. Num─ârul lor s-a redus odat─â cu apari╚Ťia stofelor de fabric─âÔÇŁ (╚śainelic, 1996, 64). ÔÇô Din tc. tarak, darak (╚śeineanu cf. DER).
darac, daracuri s. n. (er.) act sexual.

D─ârac dex online | sinonim

D─ârac definitie

Intrare: darac
darac substantiv neutru
d─ârac
Intrare: d─ârac
d─ârac