cristelniță definitie

11 definiții pentru cristelniță

CRISTÉLNIȚĂ, cristelnițe, s. f. (În ritualul bisericesc ortodox) Vas mare, de obicei din metal, de forma unei cupe, umplut până la jumătate cu apă, în care preotul afundă copilul la botez. – Din sl. krŭstilĭnica.
CRISTÉLNIȚĂ, cristelnițe, s. f. (În ritualul bisericesc ortodox) Vas mare, de obicei de forma unei cupe, umplut până la jumătate cu apă, în care preotul afundă copilul la botez. – Din sl. krŭstilĩnica.
CRISTÉLNIȚĂ, cristelnițe, s. f. (În ritualul bisericesc creștin) Vas cu apă în care preotul afundă copilul la botez. Popa satului a luat copilul in mîini și l-a vîrît o dată-n cristelniță. CARAGIALE, O. I 322. ◊ (Poetic) Soarele pătrundea numai ca niște stele, care cădeau și scăpărau ici în ierburi, dincolo în cristelnița de cleștar a apelor. GALACTION, O. I 281.
cristélniță s. f., g.-d. art. cristélniței; pl. cristélnițe
cristélniță s.f., g.-d. art. cristélniței; pl. cristélnițe
CRISTÉLNIȚĂ s. (BIS.) (livr.) baptisteriu, (înv. și reg.) scăldătură, (reg.) putină, scăldătoare, (înv.) colimvitră. (~ se folosește la botez.)
cristélniță (cristélnițe), s. f. – Vas în care se botează copilul. Sl. krŭstilĭnica. Sec. XVII.
CRISTÉLNIȚĂ ~e f. (în ritualul bisericii ortodoxe) Vas cu apă în care preotul afundă copilul la botez. /<sl. krustilinica
cristelniță f. vasul pe trei picioare în care se face botezul: o cristelniță pentru sfințirea apei. [Slav. KRŬSTĬLĬNiȚA].
cristélniță f., pl. e (vsl. krŭstilĭnica, d. krŭstŭ, cruce, care vine d. vgerm. Krist, Hristos. V. creștin). Colinvitră, baptisteriŭ, vasu în care se cufundă copilu la botezu ortodocșilor.
CRISTELNIȚĂ s. (BIS.) (livr.) baptisteriu, (înv. și reg.) scăldătură, (reg.) putină, scăldătoare, (înv.) colimvitră. (~ se folosește la botez.)

cristelniță dex

Intrare: cristelniță
cristelniță substantiv feminin