colografie definitie

9 definiții pentru colografie

cólo av [At: ANON. CAR. / V: culó / A: coló / E: acolo] 1 Acolo. 2 (Pop; îe) Ia te uită ~! Asta-i bună! 3 (Îlav) De ~ până ~ Dintr-un loc în altul (fară nici un rost). 4 (Înv; îlav) ~ și ~ Foarte rar. 5 (Înv; îlav) Pe ici, pe ~ Pe alocuri. 6 (Îal) Foarte rar. 7 (Îvp; îlav) Pe ~ pe dincolo Într-o parte..., într-alta. 8 (Înv; îlav) De ici, de ~ Dintr-una, dintr-alta. 9 (Îvp; îlav) Cât (de) ~ De la distanță. 10 (Reg; îlav) ~ cât ~ Cât pe-aci. 11 (Reg; îe) Auzi ~! Ei! 12 Simplu de tot. 13 (Pop) Târziu. 14 (Înv; îlav) Ici, ~ Din când în când. 15 (Înv; îe) Când ~ Și iată!
colografíe sf [At: DEX2 / Pl: ~ii / E: fr colographie] Procedeu de tipărire la care clișeul imprimabil este preparat pe o placă de sticlă.
COLOGRAFÍE s. f. Procedeu de tipărire la care clișeul imprimabil este preparat pe o placă de sticlă. – Din fr. colographie.
COLOGRAFÍE s. f. Procedeu de tipărire la care clișeul imprimabil este preparat pe o placă de sticlă. – Din fr. colographie.
colografíe (-lo-gra-) s. f., art. colografía, g.-d. colografíi, art. colografíei
colografíe s. f. (sil. -gra-), art. colografía, g.-d. colografíi, art. colografíei
COLOGRAFÍE s.f. (Poligr.) Procedeu de tipărire la care prepararea clișeului se face pe o placă de sticlă; fototipie. [Gen. -iei. / < fr. collographie].
COLOGRAFÍE s. f. procedeu de tipărire în care prepararea clișeului se face pe o placă de sticlă. (<fr. collographie)
COLO-2 „clei, gelatină, coloid; cleios, lipicios”. ◊ gr. kolla „gumă, clei” > fr. collo-, it. id., engl. id., germ. kollo- > rom. colo-. □ ~grafie (v. -grafie), s. f., procedeu de tipărire la care clișeul imprimabil este preparat pe o placă de sticlă; ~id (v. -id), adj., s. m., 1. adj., Ale cărui particule se află în stare de dispersie și nu difuzează prin membrane; sin. coloidal. 2. s. m., Substanță aflată în stare coloidală sau cu proprietăți coloide.

colografie dex

Intrare: colografie
colografie substantiv feminin
  • silabisire: -gra-