colectiviza definitie

11 definiții pentru colectiviza

colectiviza vt [At: DA ms / Pzi: ~zéz / E: colectiv + -iza] (Iuz) 1 A trece mijloacele de producție individuale în proprietate colectivă, prin naționalizare, expropriere etc. 2 A uni principalele mijloace de producție ale țărănimii în cooperative Si: a cooperativiza.
COLECTIVIZÁ, colectivizez, vb. I. Tranz. (În trecut). 1. A trece mijloacele de producție în proprietate colectivă, prin naționalizare, expropriere etc. 2. A uni principalele mijloace de producție ale țărănimii în cooperative; a cooperativiza.- Din fr. collectiviser.
COLECTIVIZÁ, colectivizez, vb. I. Tranz. (Ieșit din uz). 1. A trece mijloacele de producție în proprietate colectivă, prin naționalizare, expropriere etc. 2. A uni principalele mijloace de producție ale țărănimii în cooperative; a cooperativiza. – Din fr. collectiviser.
COLECTIVIZÁ, colectivizez, vb. I. Tranz. (în perioada dictaturii proletariatului) A uni de bună voie principalele mijloace de producție pentru folosința colectivă, ca bază a proprietății socialiste-obștești; a transforma, a reuni în colectiv. Veriga principală a mișcării colhoznice este artelul agricol, în cadrul căruia sînt colectivizate numai principalele mijloace de producție. Ist. P. C. (b) 430. ◊ Refl. pas. Țăranii colectiviști pot să hotărască în adunarea generală ca la intrarea in gospodăria colectivă să se colectivizeze și animalele de producție – vaci și oi – care depășesc numărul prevăzut în statut pentru a rămîne în proprietate personală. STAT. GOSP. AGR. 12.
colectivizá (a ~) (înv.) vb., ind. prez. 3 colectivizeáză
colectivizá vb., ind. prez. 1 sg. colectivizéz, 3 sg. și pl. colectivizeáză
COLECTIVIZÁ vb. v. cooperativiza.
COLECTIVIZÁ vb. I. tr. A uni într-o comunitate, într-un grup etc. [Cf. fr. collectiviser].
COLECTIVIZÁ vb. tr. a uni într-o comunitate, într-un grup etc. (< fr. collectiviser)
A COLECTIVIZÁ ~éz tranz. 1) (mijloace de producție, pământuri) A trece din proprietate particulară în proprietate colectivă prin naționalizare sau expropriere. 2) (țărani individuali) A uni proprietățile agricole și a determina să lucreze în comun pământul. /<fr. collectiviser
colectiviza vb. v. COOPERATIVIZA.

colectiviza dex

Intrare: colectiviza
colectiviza verb grupa I conjugarea a II-a