cojocărie definitie

15 definiții pentru cojocărie

cojocăríe sf [At: N. COSTIN, ap. LET. I, 91/13 / Pl: ~ii / E: cojocar + -ie] 1 Meseria cojocarului Si: cojocărit. 2 Atelier unde se lucrează cojoacele (1) etc. 3 Prăvălie în care se vând cojoacele (1) și alte obiecte din piele. 4 Marfa cojocarului.
COJOCĂRIE2, cojocării, s. f. Atelier în care se confecționează sau se vând cojoace, căciuli etc. – Cojoc + suf. -ărie.
COJOCĂRÍE1 s. f. Meseria cojocarului. – Cojocar + suf. -ie.
COJOCĂRÍE1 s. f. Meseria cojocarului. – Cojocar + suf. -ie.
COJOCĂRÍE2, cojocării, s. f. Atelier unde se lucrează cojoace, căciuli etc.; prăvălia în care se vând aceste obiecte. – Cojoc + suf. -ărie.
COJOCĂRÉSC, -EÁSCĂ, cojocărești, adj. Al cojocarului, de cojocar sau de cojocârie, privitor la cojocar sau la cojocărie.
COJOCĂRÍE, (2, 3) cojocării, s. f. 1. Meseria cojocarului și comerțul practicat de acesta. Mi-aduc aminte că, l-am întîlnit o dată prin zmeuriș, și mi-a spus că dac-ai vrea d-ta să-i dai un băiet, să-l învețe cojocăria. CREANGĂ, P. 31. 2. Atelier unde se lucrează cojoace, pieptare, căciuli etc.; prăvălie în care se vînd aceste mărfuri. 3. (Cu sens colectiv; neobișnuit) Marfă de cojocar. Productele manufacturate erau numeroase: pielăriile, cojocăriile și curelăriile, pe de o parte... ODOBESCU S. I 480.
cojocăríe s. f., art. cojocăría, g.-d. art. cojocăríei; (ateliere) pl. cojocăríi, art. cojocăríile
cojocăríe s. f., art. cojocăría, g.-d. art. cojocăríei; (ateliere) pl. cojocăríi, art. cojocăríile
COJOCĂRÍE s. (prin Transilv. și Ban.) sucie. (Unde a învățat ~?)
COJOCĂRÍE ~i f. 1) Meseria de cojocar. 2) Atelier unde se confecționează cojoace și alte obiecte de blană. 3) Totalitate a confecțiilor produse de cojocari. [Art. cojocăria; G.-D. cojocăriei; Sil. -ri-e] /cojocar + suf. ~ie
cojocărie f. 1. meșteșugul de a pregăti pieile cu părul lor spre a face blăni din ele; 2. negoțul cu cojoace; 3. locul unde se fac și se vând cojoace.
cojocăríe f. Meseria cojocaruluĭ. Prăvălia luĭ.
COJOCĂRIE s. (prin Transilv. și Ban.) sucie. (Unde a învățat ~?)
cojocăríe-blănăríe s. f. Unitate prestatoare de servicii care se ocupă cu prelucrarea pieilor de animale ◊ „La unitățile de cojocărie-blănărie din Brăila nu se mai primesc comenzi pentru căciuli până după Anul Nou.” R.l. 25 XI 75 p. 5 (din cojocărie + blănărie, probabil formație mai veche)

cojocărie dex

Intrare: cojocărie
cojocărie substantiv feminin