cointeresa definitie

10 definiții pentru cointeresa

cointeresa vt [At: DA ms / P: co-in~ / Pzi: ~séz / E: fr coïntéresser] 1 A face ca cineva să fie interesat într-o acțiune comună împreună cu altul (sau cu alții). 2 A stimula interesul cuiva pentru ceva (prin recompense materiale sau morale).
COINTERESÁ, cointeresez, vb. I. Tranz. A face ca cineva să fie interesat într-o acțiune comună împreună cu altul (sau cu alții); a suscita interesul cuiva pentru ceva (prin recompense materiale sau morale). [Pr.: co-in-] – Din cointeresat (derivat regresiv). Cf. fr. coïnteresser.
COINTERESÁ, cointeresez, vb. I. Tranz. A face ca cineva să fie interesat într-o acțiune comună împreună cu altul (sau cu alții); a stimula interesul cuiva pentru ceva (prin recompense materiale sau morale). [Pr.: co-in-] – Din cointeresat (derivat regresiv). Cf. fr. cointeresser.
COINTERESÁ, cointeresez, vb. I. Tranz. (Urmat de determinări introduse prin prep. «la» sau, rar, «în») A face pe cineva să fie interesat într-o acțiune împreună cu altul sau cu alții; a stimula interesul cuiva pentru ceva. Fondul directorului are rostul de a cointeresa întregul colectiv al întreprinderii la creșterea rentabilității ei. REZ. HOT. I 198.
cointeresá (a ~) vb., ind. prez. 3 cointereseáză
cointeresá vb., ind. prez. 1 sg. cointereséz, 3 sg. și pl. cointereseáză; part. cointeresát
COINTERESÁ vb. I. tr. A interesa pe cineva într-o acțiune comună împreună cu alții; a stimula cuiva interesul pentru ceva. [Pron. co-in-. / cf. fr. coïntéresser].
COINTERESÁ vb. tr. a interesa pe cineva într-o acțiune, într-o afacere comună; a stimula cuiva interesul pentru ceva. (< fr. coïntéresser)
A COINTERESÁ ~éz tranz. (persoane) A interesa (prin recompense materiale sau morale) să participe împreună cu alții la realizarea unei acțiuni. [Sil. co-in-] /<fr. coïntéresser
COINTERESÁ (< fr.) vb. I tranz. A face ca cineva să fie interesat într-o acțiune comună, împreună cu alții; a suscitat interesul unei persoane sau al unei colectivități prin stimulente materiale și morale pentru realizarea unui scop comun; a îmbina interesul unei persoane sau colectivități cu interesul altei persoane sau colectivități în vederea atragerii la o acțiune comună, la îndeplinirea unor obiective de interes comun.

cointeresa dex

Intrare: cointeresa
cointeresa verb grupa I conjugarea a II-a