Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru climatologie

climatologíe sf [At: DA / Pl: ~ogíi / E: fr climatologie] Ramură a meteorologiei care studiază clima de pe glob și importanța ei pentru viața organică.
CLIMATOLOGÍE s. f. Știința care studiază clima de pe glob și importanța ei pentru viața organică. – Din fr. climatologie.
CLIMATOLOGÍE s. f. Ramură a meteorologiei care se ocupă cu studierea climei de pe glob și cu importanța ei pentru viața organică. – Din fr. climatologie.
CLIMATOLOGÍE s. f. Ramură a geografiei fizice care se ocupă cu studierea climelor și a importanței lor pentru viața organică.
climatologíe s. f., art. climatología, g.-d. climatologíi, art. climatologíei
climatologíe s. f., art. climatología, g.-d. climatologíi, art. climatologíei
CLIMATOLOGÍE s.f. Știință care studiază clima diferitelor regiuni ale globului terestru și influența ei asupra vieții. [Gen. -iei. / < fr. climatologie, cf. gr. klima – climă, logos – studiu].
CLIMATOLOGÍE s. f. studiu științific al genezei și răspândirii climatelor pe suprafața Pământului. (< fr. climatologie)
CLIMATOLOGÍÉ f. 1) Ramură a meteorologiei care se ocupă cu studierea climei. 2): ~ medicală ramură a medicinei care studiază influența factorilor climaterici asupra organismului. [Art. climatologia; G.-D. climatologiei; Sil. -gi-e] /<fr. climatologie
*climatologíe f. (d. climă și -logie). Studiu climelor și al influențelor lor.
climatologíe s. f. (meteor.) Studiul climei ◊ „Când va lua sfârșit seceta care s-a abătut de doi ani asupra Californiei? Pentru a răspunde la întrebare, O.G., un specialist în climatologie de la Universitatea din Berkeley, a recurs la serviciile unui computer, cu care a făcut un studiu statistic asupra datelor meteorologice din regiune din ultimii 100 de ani.” R.l. 24 V 77 p. 6. ◊ „Congresul internațional de climatologie, care s-a încheiat zilele trecute în localitatea Nice din sud-estul Franței, a analizat un șir de ipoteze interesante cu privire la viitorul climei pe Terra.” Sc. 22 X 78 p. 5 (din fr. climatologie; LTR; DTN 1972)
CLIMATO- „climă, climat, climatic”. ◊ gr. klima, atos „latitudine, înclinație, climă” > fr. climato-, it. id., engl. id., germ. klimato- > rom. climato-. □ ~grafie (v. -grafie), s. f., descrierea climatelor; ~gramă (v. -gramă), s. f., reprezentare grafică a principalelor date meteorologice pentru o anumită regiune geografică; ~log (v. -log), s. m. și f., specialist în climatologie; ~logie (v. -logie1), s. f., ramură a meteorologiei care studiază clima diferitelor regiuni ale globului terestru și influența ei asupra vieții animale și vegetale; ~patologie (v. pato-, v. -logie1), s. f., studiul acțiunii patogene a climatului asupra organismului; ~terapie (v. -terapie), s. f., utilizarea factorilor climatici în scop terapeutic.

climatologie definitie

climatologie dex

Intrare: climatologie
climatologie substantiv feminin