Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru clientelar

clientelár, ~ă a [At: DN2 / P: cli-en~ / Pl: ~i, ~e / E: client] 1 Care aparține clienților (1). 2 Referitor la clienți (1). 3 (Îs) Relații (sau raporturi etc.) ~e Relațiile dintre statul antic roman și unele populații străine care, deși nu aparțineau imperiului, recunoșteau autoritatea Romei în schimbul protecției. 4 (Dep; îas) Relații dintre un demnitar și o persoană care-i acordă foloase necuvenite în schimbul protecției.
CLIENTELÁR, -Ă, clientelari, -e, adj. 1. Care este bazat pe clientelism, pe favoritism sau pe urmărirea intereselor personale. 2. (În Antichitatea romană) Care aparținea clienților unui patrician roman. ◊ Relații (sau raporturi etc.) clientelare = relații existente între Imperiul Roman și populațiile străine, prin care acestea din urmă, fără a fi incluse în imperiu, recunoșteau autoritatea Romei în schimbul protecției de care se bucurau din partea ei. [Pr.: cli-en-] – Din client.
CLIENTELÁR, -Ă, clientelari, -e, adj. Care aparține clienților (3), privitor la clienți. ◊ Relații (sau raporturi etc.) clientelare = relații existente între statul roman și unele populații străine, prin care acestea din urmă, fără a fi incluse în imperiu recunoșteau autoritatea Romei în schimbul protecției de care se bucurau din partea ei. [Pr.: cli-en-] – Din client.
clientelár (cli-en-) adj. m., pl. clientelári; f. clienteláră, pl. clienteláre
clientelár adj. m. (sil. cli-en-), pl. clientelári; f. sg. clienteláră, pl. clienteláre
CLIENTELÁR, -Ă adj. Relativ la clientelă (1) [în DN]; (p. ext.) referitor la raportul care exista între statul roman, ca patron, și populațiile străine care se recunoșteau dependente de autoritatea Romei. [< clientelă + -ar].
CLIENTELÁR, -Ă adj. relativ la clientelă (1); (p. ext.) referitor la raportul între statul roman, ca patron, și populațiile străine. (< clientelă + -ar)
CLIENTELÁR ~ă (~i, ~e) Care ține de clientelă; propriu clientelei. [Sil. cli-en-] /clientelă + suf. ~ar
*clientelár, -ă adj. (d. clientelă. Cp. cu tutelar). Care e în clientela altuĭa: stat clientelar.

clientelar definitie

clientelar dex

Intrare: clientelar
clientelar adjectiv
  • silabisire: cli-en-