Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru cistoscop

cistoscóp sn [At: DA / Pl: ~oape / E: fr cystoscope] Aparat format dintr-un tub metalic prevăzut la unul dintre capete cu un sistem de iluminare, iar la celălalt cu un dispozitiv optic, întrebuințat la cistoscopie.
CISTOSCÓP, cistoscoape, s. n. Instrument format dintr-un tub metalic prevăzut la unul dintre capete cu un bec electric, iar la celălalt cu un dispozitiv optic, folosit la cistoscopie. – Din fr. cystoscope.
CISTOSCÓP, cistoscoape, s. n. Aparat format dintr-un tub metalic prevăzut la unul dintre capete cu un bec electric, iar la celălalt cu un dispozitiv optic, întrebuințat la cistoscopie. – Din fr. cystoscope.
CISTOSCÓP, cistoscopuri, s. n. Aparat care se compune dintr-un tub metalic prevăzut la unul din capete cu un bec electric, iar la celălalt cu un dispozitiv optic, întrebuințat la cistoscopie. – Pl. și: cistoscoape.
CISTOSCÓP, cistoscopuri, s. n. Aparat format dintr-un tub metalic prevăzut la unul dintre capete cu un bec electric, iar la celălalt cu un dispozitiv optic, întrebuințat la cistoscopie. – Fr. cystoscope (< gr.).
!cistoscóp (-tos-cop/-to-scop) s. n., pl. cistoscoápe
cistoscóp s. n. (sil. mf. -scop), pl. cistoscoápe
CISTOSCÓP s.n. Instrument prevăzut cu un dispozitiv optic, care permite examinarea interiorului vezicii urinare. [< fr. cystoscope, cf. gr. kystis – vezică, skopein – a examina].
CISTOSCÓP s. n. instrument folosit în cistoscopie. (< fr. cystoscope)
CISTOSCÓP ~oápe n. med. Aparat pentru examinarea cavității vezicii urinare. /<fr. cystoscope

cistoscop definitie

cistoscop dex

Intrare: cistoscop (pl. -oape)
cistoscop pl. -oape substantiv neutru
  • silabisire: -scop
Intrare: cistoscop (pl. -uri)
cistoscop pl. -uri