Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru chirpici

chirpíci sn [At: ANTIPA, P. 256 / V: ~píc / Pl: (rar) ~uri / E: tc kirpiç, bg киcпич] Material de construcție în formă de cărămidă făcut dintr-un amestec de lut, paie și băligar.
CHIRPÍCI s. n. Material de construcție în formă de cărămidă, făcut dintr-un amestec de lut, paie și băligar uscat la soare. – Din tc. kerpiç.
CHIRPÍCI s. n. Material de construcție în formă de cărămidă, făcut dintr-un amestec de lut, paie și băligar uscat la soare. – Din tc. kerpiç.
CHIRPÍCI s. n. (Adesea cu sens colectiv) Material de construcție în formă de prismă, făcut din lut frămîntat cu paie tocate sau cu rogoz și folosită, la țară, în loc de cărămidă. Cînd a venit omul nostru, i-a fost greu la început, dar, gospodar și muncitor cum era, și-a tăiat lemne din pădure, a făcut chirpici și a durat casă mare, frumoasă, aproape de malul apei. DUNĂREANU, N. 123.
chirpíci s. n.
chirpíci s. n.
CHIRPÍCI s. (Ban.) văiugă. (Din ~ se construiau în trecut pereții unor case țărănești.)
CHIRPÍCI m. Material de construcție în formă de cărămidă, făcut din lut și paie, uscat la soare și nears. /<turc. kerpiç
chirpícĭ n., pl. inuz. urĭ (turc. kirpiğ, kerpiğ, de unde și bg. rus. kirpič). Est. Lut amestecat cu paĭe ș. a. și pus în tipar, unde i se dă forma unor marĭ cărămizĭ care se lasă să se usuce. Din el se fac părețiĭ caselor țărăneștĭ. V. ceamur.
CHIRPICI s. (Ban.) văiugă. (Din ~ se construiau în trecut pereții unor case țărănești.)
chirpíci, (chiripici), s.n. – Lut amestecat cu paie și bălegar, pus în tipare de lemn și lăsat la soare să se usuce, în vederea confecționării unor cărămizi pentru construcție: „Dar lumea-i din chiripici, / Îi înghite pe cei mici” (Viman, 1989: 349). – Din tc. kerpiç (Scriban, DEX, MDA).
chirpíci, (chiripici), s.n. – Lut amestecat cu paie și bălegar, pus în tipare de lemn și lăsat la soare să se usuce, în vederea confecționării unor cărămizi pentru construcție: „Dar lumea-i din chiripici, / Îi înghite pe cei mici” (Viman 1989: 349). – Din tc. kerpiç.

chirpici definitie

chirpici dex

Intrare: chirpici
chirpici substantiv masculin