chilot definitie

2 intrări

16 definiții pentru chilot

chilóți smp [At: IORDAN, L.R.A. 44 / V: chiu~, (rar) culótă sf / E: fr culotte] Obiect de lenjerie intimă care acoperă corpul de la talie până la încheietura de sus a piciorului.
CHILÓT, chiloți, s. m. Obiect de lenjerie sau de sport, care acoperă corpul de la talie până mai sus de genunchi (pe sub pantaloni, rochie, fustă). – Din fr. culotte.
CHILÓȚI s. m. pl. Obiect de lenjerie sau de sport, care acoperă corpul de la talie până mai sus de genunchi (pe sub pantaloni, rochie, fustă). – Din fr. culotte.
CHILÓȚI s. m. pl. Obiect de rufărie sau de sport, care acoperă corpul de la brîu pînă mai sus de genunchi. Chiloți de baie.
CHILÓȚI s. m. pl. Obiect de rufărie sau de sport, care acoperă corpul de la talie până mai sus de genunchi. – Fr. culotte.
chilót s. m., pl. chilóți
chilóți s. m. pl. (sg. chilót)
CHILÓT s. pantalon. (Pune-ți un ~ mai gros.)
CHILÓȚI s.m.pl. Obiect de lenjerie care acoperă partea de jos a trunchiului (și o parte din coapse). [Sg. chilot. / < fr. culotte].
CHILÓT s. m. (pl.) obiect de lenjerie care acoperă partea de jos a trunchiului. (< fr. culotte)
chilóți s. m. pl. – Obiect de lenjerie care acoperă corpul de la talie în jos. Fr. culotte, cf. ngr. ϰιλότα.
CHILÓȚI m. pl. Obiect de lenjerie sau de sport care acoperă corpul de la talie în jos până mai sus de genunchi. /<fr. culotte
CHILOT s. pantalon. (Pune-ți un ~ mai gros.)
cioráp-chilót s. m. Ciorap-pantalon ◊ „Faci reclamă pentru vreun circ sau pentru vreo fabrică de ciorapi-chilot?” Săpt. 12 IX 75 p. 12 (din ciorap + chilot)
a-i tremura chiloții de frică expr. a-i fi foarte frică.
CHILOȚI aparat de zăpăcit pula, astupător, A.Z.P., gogoșari, milanezi, moartea pasiunii, monokini, șnur, tanga.

chilot dex

Intrare: chilot
chilot substantiv masculin
Intrare: ciorap-chilot
ciorap-chilot substantiv masculin