Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru chibritelniță

chibritélniță sf [At: VLAHUȚĂ, D. 195 / Pl: ~țe / E: chibrit + -elniță] (Îvp) 1-2 Vas mic sau cutioară de porțelan, metal etc. în care se țin și pe care se aprind chibriturile. 3-4 Conținutul unei chibritelnițe (1-2).
CHIBRITÉLNIȚĂ, chibritelnițe, s. f. (Rar) Suport de porțelan, de metal etc. în care se fixează o cutie de chibrituri. – Chibrit + suf. -elniță.
CHIBRITÉLNIȚĂ, chibritelnițe, s. f. Suport de porțelan, de metal etc. în care se fixează o cutie de chibrituri. – Chibrit + suf. -elniță.
CHIBRITÉLNIȚĂ chibritelnițe, s. f. 1. Suport de porțelan, de metal etc., în care se fixează cutia de chibrituri și pe care se freacă chibriturile pentru a le aprinde. Dan luă chibritelnița din mijlocul mesei ș-o dete ceva mai la o parte. VLAHUȚĂ, O. A. III 118. 2. (Neobișnuit) Brichetă1. Aprinsei, în loc de lampă, fitilul cu benzină al unei mici chibritelniți de buzunar. HOGAȘ, M. N. 86.
CHIBRITÉLNIȚĂ, chibritelnițe, s. f. 1. Suport de porțelan, de metal etc. în care se fixează cutia de chibrituri. 2. (Neobișnuit) Brichetă1. – Din chibrit + suf. -elniță.
chibritélniță (chi-bri-) (rar) s. f., g.-d. art. chibritélniței; pl. chibritélnițe
chibritélniță s. f. (sil. -bri-), g.-d. art. chibritélniței; pl. chibritélnițe
CHIBRITÉLNIȚĂ ~e f. Suport în care se fixează cutia de chibrituri. /chibrit + suf. ~elniță
chibritelniță f. cutioară pentru păstratul și aprinsul chibriturilor.
chibritélniță f., pl. e. Cutioară saŭ vas de ținut chibriturĭ.

chibritelniță definitie

chibritelniță dex

Intrare: chibritelniță
chibritelniță substantiv feminin
  • silabisire: -bri-