chișleag definitie

12 definiții pentru chișleag

chișleág sn [At: CREANGĂ, GL. / V: ~ác, cheș~, ~eác, cislác, cișleác / E: ucr кищляг] 1 (Mol) Lapte acru. 2 (Mol; îe) A fi gustat la oale cu ~ A se fi amestecat unde nu trebuie. 3 (Îae) A greși. 4 (Trs; îf cislac) Lapte acru de oaie.
CHIȘLEÁG s. n. (Reg.) Lapte de vacă smântânit pus la prins (până se acrește); lapte prins, lapte acru. – Din ucr. kysljak.
CHIȘLEÁG s. n. (Reg.) Lapte de vacă smântânit pus la prins (până se acrește); lapte prins, lapte acru. – Din ucr. kysljak.
CHIȘLEÁG s. n. (Regional) Lapte de vacă închegat (obținut prin fermentarea pe cale naturală a laptelui nefiert) care rămîne în vas după luarea smîntînii formate la suprafață; lapte prins, lapte acru. Să pregătești, Trandafiră, multe oale de lapte acru... de chișleag. CAMILAR, TEM. 92. Cînd punea mama laptele la prins... începeam a linchi groșciorul de pe deasupra oalelor... pînă ce dam de chișleag. CREANGĂ, A. 44.
chișleág (reg.) (chiș-leag) s. n.
chișleág s. n.
CHIȘLEÁG s. străgheață, (Transilv., Maram. și Bucov.) sămăchișă. (~ul este laptele acru prins în putină.)
chișleág (-guri), s. n. – Lapte prins, lapte acru. – Var. (Trans. de Nord) cislac. Bg., rut. kisleak, sb., cr. kiseljak, din sl. kiselŭ „acru” (Cihac, II, 50; Löwe 5; Scriban, Arhiva, 1911, nr. 7); cf. chiseliță.
CHIȘLEÁG n. Produs lactat obținut prin fermentarea naturală a laptelui; lapte prins; lapte covăsit; iaurt. /<ucr. kisljak
chișleag n. Mold. ceea ce rămâne sub smântână când pui laptele la prins (CR.). [Cf. bulg. KIŠLEAK, măcriș (din slav. KYSELŬ), acru)].
chișleág (ea dift.) n., pl. inuz. urĭ (rut. kislĭák, id.; bg. kiselĭak, -lĭaš, băutură acră; sîrb. kiseljak, macriș, băutură acră. V. chisăliță. Est. Lapte de vacă bătut, lapte rămas după luarea smîntîniĭ și bătut. (Din el, pus la scopt în căldare, ĭese brînza). – În nord -eac.
CHIȘLEAG s. străgheață, (Transilv., Maram. și Bucov.) sămăchișă. (~ este laptele acru prins în putină.)

chișleag dex

Intrare: chișleag
chișleag substantiv neutru
  • silabisire: chiș-leag