Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru chezășie

chezășíe sf [At: DOC. (1626) / V: chi~, chizeș~, chidz~ / Pl: ~ii / E: chezaș + -ie] (Pop) 1 Garantare. 2 (Îlv) A da (înv) a fi sau a pune ~ A garanta. 3 (Îal) A se obliga. 4 (Îal) A da amanet. 5 (Îe) A pune (ceva) ~ A amaneta. 6 (Îe) A lua pe (înv, în) ~ A garanta pentm cineva sau ceva. 7 (Îae) A lua pe răspunderea sa. 8 (Îe) A da pe (sau în) ~ A pune pe garanție Și a amaneta. 9 (Îe) A da (pe cineva) (sau ceva) în (sau pe) ~ia cuiva A-l da pe seama, pe garanția cuiva. 10 (Înv; îe) A intra în ~ A da chezaș. 11 A avea ~ A fi garantat, acoperit. 12 (Îs) ~ia unei polițe Acoperirea unei polițe. 13 (Îe) A prezenta toate ~iile A prezenta toate garanțiile. 14 (Îae) A împlini toate condițiile. 15 (Îlav) Pe (sau cu sau sub) ~ În schimbul unei garanții. 16 (Îal) În mod sigur Si: garantat. 17 (Îe) Cu ~ (sau ca) Cu condiția să. 18 (Ccr) Garanție. 19 (Îrg; spc) Garanție specială pentru purtarea morală (și legală) a celui care se botează sau se căsătorește. 20 (Îrg) Act solemn care se face la opt zile după „încredințare” înaintea preotului de către miri și doi chezași (8).
CHEZĂȘÍE, chezășii, s. f. (Adesea fig.) Faptul de a garanta pentru cineva din punct de vedere material sau moral; ceea ce constituie o garanție pentru cineva sau ceva. – Chezaș + suf. -ie.
CHEZĂȘÍE, chezășii, s. f. (Adesea fig.) Faptul de a garanta pentru altul din punct de vedere material sau moral; ceea ce constituie o garanție pentru cineva sau ceva. – Chezaș + suf. -ie.
CHEZĂȘÍE, chezășii, s. f. (Învechit, astăzi numai fig.) Faptul de a garanta (material sau moral) pentru altul (v. garanție); (concretizat) obiect pe care îl păstrează creditorul pînă cînd i se achită datoria (v. amanet, zălog). Nu vei putea să te mai întorci acasă decît pe bună chezășie. SLAVICI, O. I 153. Popa îi făcu totodată și hîrtia de chezășie, pe care trebuia să o dea comisarului înainte de a. pleca. SLAVICI, O. I 157. ◊ (Mai ales în expr.) A pune chezășie. A da pe chezășie. A lua pe chezășie. Fig. Existența Uniunii Sovietice, forța sa crescîndă și mersul său invincibil spre comunism constituie chezășia succesului în lupta popoarelor pentru pace și libertate. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 440. Chezășia succesului întregii munci de agitație politică este conducerea ei efectivă, metodică, planificată, de către organizațiile de partid. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2637. Chezășia că eforturile poporului nostru muncitor vor fi încununate de succes este Partidul Muncitoresc Romîn. CONTEMPORANUL, S.II, 1951, nr. 224, 1/2. Dragă codrule, te las... Chezășie mi-a rămas Inima la tine. IOSIF, V. 74.
CHEZĂȘÍE, chezășii, s. f. (Adesea fig.) Faptul de a garanta pentru altul; (concr.) obiect pe care îl păstrează creditorul până i se achită datoria. – Din chezaș + suf. -ie.
chezășíe s. f., art. chezășía, g.-d. art. chezășíei; pl. chezășíi, art. chezășíile
chezășíe s. f., art. chezășía, g.-d. art. chezășíei; pl. chezășíi, art. chezășíile
CHEZĂȘÍE s. v. garanție.
CHEZĂȘÍE s. v. amanet, cauțiune, fidejusiune, gaj, garanție.
CHEZĂȘÍE ~i f. înv. 1) Obligație în virtutea căreia cineva asigură cuiva posibilitatea de a beneficia de un lucru, de un drept sau îl protejează pe cineva de o primejdie oarecare; garanție. 2) Mijloc prin care se asigură executarea unei asemenea obligații; garanție. 3) Obiect care servește drept asigurare a îndeplinirii unui angajament; garanție. [Art. chezășia; G.-D. chezășiei; Sil. -și-e] /chezaș + suf. ~ie
chezășie f. cauțiune, garanție.
chezășíe f. (d. chezaș). Garanție. – La N. Cost. 2, 75, chizeșie.
CHEZĂȘIE s. asigurare, garanție, (înv.) credință. (Acest lucru constituie o ~ pentru...)
chezășie s. v. AMANET. CAUȚIUNE. FIDEJUSIUNE. GAJ. GARANȚIE.

chezășie definitie

chezășie dex

Intrare: chezășie
chezășie substantiv feminin